Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Κων/νου Κόλλια (Φ.1829)

ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Αίτημα του Βουλευτή προς τον Πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., Ευάγγελο Σημανδράκο
  

«ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ:

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ.πρωτ. 72152/15-11-2022 απόφαση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου, είχε δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποχρεωτικής παράδοσης (που προβλέπεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της υπ’αριθ. 1571/62616/ 2017 Υ.Α) της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2022, απαρέγκλιτα έως την 11η Φεβρουαρίου 2023.

Ωστόσο, εξαιτίας ορισμένων εξωγενών παραγόντων (ενδεικτικά, οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις και τους παρατεταμένους καύσωνες, ο μαινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις και η σημαντική αύξηση του κόστους καλλιέργειας/συλλογής/αποθήκευσης/μεταφοράς, η τεράστια μείωση κατανάλωσης) είναι γνωστό πως το εισόδημα των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας έχει επηρεαστεί δυσμενώς τα τελευταία χρόνια.

Υπό τις συνθήκες αυτές, λοιπόν, που ήταν καταλυτικές τόσο για την πορεία του σπουδαίου αυτού εξαγώγιμου προϊόντος όσο και για τη βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης αλλά και, γενικότερα, του αγροδιατροφικού τομέα, είναι προφανές ότι η 11η Φεβρουαρίου 2023, που έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση-πώληση της ξηρής σταφίδας, αποτελεί ένα ασφυκτικό χρονικό όριο, λαμβανομένων υπόψη τόσο των πληττόμενων αγροτών που αδυνατούν να παραδώσουν τις προβλεπόμενες ποσότητες όσο και των ιδαίτερα χαμηλών τιμών στις οποίες κινείται το προϊόν αυτή την περίοδο.

Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, παραμένοντας σταθερά και ουσιαστικά στο πλευρό των παραγωγών, ανέλαβε την πρωτοβουλία και απευθυνόμενος προς τον Ευάγγελο Σημανδράκο, Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αιτήθηκε, για όλους αυτούς τους λόγους, την χορήγηση χρονικής παράτασης στην ημερομηνία παράδοσης ξηρής σταφίδας, ως πρώτης ύλης στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια