Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» (Φ.1829)

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Η Δημιουργία Κουρδικού κράτους τρομάζει την Τουρκία…

Με ρωτούν πολλοί αναγνώστες της εφημερίδας μας Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ τι συμβαίνει και πού οφείλεται αυτή η ανοχή των ΗΠΑ στα αμφιλεγόμενα παιχνίδια της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα στο διπρόσωπο παιχνίδι του Προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, που πατάει σε δύο βάρκες, πότε στην Αμερική και πότε στη Ρωσία. Μερικοί από αυτούς εκφράζουν την άποψη ότι θα έπρεπε να διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, αφού δεν είναι πιστός εταίρος και δεν ακολουθεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Είναι εύλογο εκ πρώτης όψεως το ερώτημα των φίλων, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Μη γελιόμαστε και μη βλέπουμε τα πράγματα με τον ελληνικό φακό μας. Μερικοί εκ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ έχουν οικονομικά πάρε δώσε με τη σημερινή Τουρκία και τα οικονομικά συμφέροντα υπερτερούν μπροστά στα απαράδεκτα τερτίπια του Ερντογάν. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, αλλά να λαμβάνεται υπόψη ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα, υποτίθεται σύμμαχος, στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Είναι το δεύτερο κράτος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις ΗΠΑ. Πέραν τούτου υπάρχει και το Καταστατικό του ΝΑΤΟ, που δεν προβλέπει αποπομπή κάποιου εταίρου από τη Συμμαχία.

Είναι λανθασμένη κατά τη γνώμη μας η άποψη μερικών ότι η Τουρκία τα έχει βάλει με την Αμερική εξαιτίας της λεγόμενης Ελληνοτουρκικής κρίσης και του γεγονότος ότι η υπερδύναμη είναι απόλυτα με το μέρος μας. Μετά την ακολουθούμενη τακτική της Τουρκίας του Ερντογάν, που ασκεί εθνική πολιτική χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις «Οδηγίες του διευθυντηρίου» της Ατλαντικής Συμμαχίας, η Αμερική βρήκε διέξοδο προς την Ελληνική πλευρά, συνάπτοντας διμερείς συμφωνίες, που μας εξυπηρετούν τα μέγιστα. Η Ελλάδα αποτελεί το αντίδοτο κατά της Τουρκίας.

Μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν παγιωμένες φιλίες, αλλά κρατικά συμφέροντα που ενώνουν.

Η αιτία της διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής έγκειται στο γεγονός ότι μετά από μελέτη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή η πέραν του Ατλαντικού χώρα αποφάσισε, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, να αλλάξει τα σύνορα της Συνθήκης της Λοζάνης στη Μέση Ανατολή. Ως πρώτη φάση αυτής της απόφασης ήταν ο πόλεμος του Ιράκ για να δημιουργηθεί η Αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στο Β. Ιράκ. Η Συρία ακολουθεί με το σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με τον Κουρδικό διάδρομο στη Β. Συρία, ενώ βρίσκεται στα υπόψη η Κουρδική περιοχή στο Ν. Ιράν με τελευταία την Τουρκική περιοχή στη Ν.

Τουρκία. Αναζητείται ο τρόπος να γίνουν τα τρία Κουρδικά Καντόνια Αυτόνομα και μετά από χρόνια να ενοποιηθούν σε ενιαίο αυτόνομο κράτος. Η Τουρκία προσπαθεί να ακυρώσει αυτά τα σχέδια, εις μάτην πιστεύω… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια