Header Ads

Η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου έκοψε τη βασιλειόπιτα και κέρδισε το πιο ακριβό «φλουρί»! (Φ.1827)

Οι Μικρασιάτες αποκτούν τη Στέγη τους, το Μουσείο τους! Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος παρέδωσε στην πρόεδρο Βασιλική Ευστρατιάδου-Δημοπούλου, τα σχέδια των προσόψεων του Μουσείου Μικρασιατών στην Κόρινθο. Ένα πάγιο αίτημα και όνειρο των Μικρασιατών της Κορινθίας γίνεται πράξη!


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ!
  

Γράφει η Εύη Κοκκίνου

Στις 29 Ιανουαρίου 2023 το απόγευμα, στις 6:30, στην αίθουσα Χρυσοστόμου Σμύρνης του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ιωνίας Κορίνθου, η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου έκοψε τη Βασιλειόπιτα παρουσία όλων ημών των μελών της-απογόνων Μικρασιατών της περιοχής, αλλά και φίλων, συμπολιτών μας.

Η υπέροχη από κάθε άποψη και αγωνίστρια Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης, Βασιλική Ευστρατιάδου, καλωσόρισε τους καλεσμένους που κατέκλυσαν τον χώρο με χαρά, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, αναφερόμενη στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, στον αγώνα που οφείλουμε να δίνουμε ως απόγονοι Μικρασιάτες για τις αλησμόνητες πατρίδες μας εκθέτοντας διακριτικά στην σκηνή «σπαράγματα», όπως τα αποκάλεσε, κειμηλίων των προγόνων μας που πρέπει να βρουν και αυτά «Στέγη»…
  

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και της Αυτοδιοίκησης. Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, η Σύμβουλος παρά τω Πρωθυπουργώ Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Κόλλιας και Γεώργιος Ψυχογιός, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης, η Εντεταλμένη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Σύμβουλος Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, ο Περιφερειακός σύμβουλος και τ.Γενικός Γραμματέας υποδομών Γεώργιος Δέδες, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Οικονόμου Γεώργιος, Μποζίκης Αναστάσιος και Καρσιώτης Χρήστος, ο τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Γκίκας Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του ΚΕ.Π.Α.Π του Δήμου Κορινθίων Θεμιστοκλής Κουτσογκίλας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κορινθίων Βασίλειος Ταγαράς, ήταν παρόντες και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό και ευχές για το νέο έτος αναφερόμενοι στην εντυπωσιακή δράση του Συλλόγου επί 30 έτη.

Αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις, όμως, ήταν ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο οποίος παρέδωσε στην Πρόεδρο της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, Βασιλική Ευστρατιάδου, τα σχέδια της προσόψεως του κτηρίου που θα στεγάσει την Μικρασιατική Στέγη και τα κειμήλια των Μικρασιατών, το Μουσείο Μικρασιατών!
  

Είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κορινθίων: «Κυρία Πρόεδρε με χαρά σας παραδίδω τα σχέδια με την μορφή που θα έχει το κτήριο που θα στεγάσει την Μικρασιατική Στέγη και τα κειμήλια. Η αρχιτεκτονική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες, η τεχνική υπηρεσία εργάζεται, ώστε να έχουμε ανάδοχο το καλοκαίρι γι’ αυτό το πολύ σημαντικό έργο».

Η Πρόεδρος με εμφανή συγκίνηση παρέλαβε τα σχέδια και τα παρουσίασε στους παρευρισκομένους λέγοντας: «Εκπληκτική είδηση πραγματικά. Κύριε Δήμαρχε, εσείς οι δημοτικοί άρχοντες γράφετε ιστορία! Όλοι έχετε βάλει ένα λιθαράκι. Εάν είχε πραγματοποιηθεί 10 χρόνια πριν, κειμήλια που έχουν σήμερα σχεδόν καταστραφεί θα είχαν διασωθεί στο ακέραιο». Με την τελευταία της δε φράση, συγκινηθήκαμε και όλοι εμείς οι παρευρισκόμενοι, αφού η κα Ευστρατιάδου επέδειξε ταυτόχρονα κάποια «σπαράγματα» κειμηλίων αποθανόντων Μικρασιατών της Ιωνίας Κορίνθου (του γνωστού ως Συνοικισμού), τα οποία κατάφερε να διασώσει η Στέγη από την πλήρη καταστροφή, «…πολλές φορές βγάζοντάς τα από τα σκουπίδια…», όπως είπε η ίδια.

Ήταν πάγιο το αίτημα των Μικρασιατών Κορίνθου, εκφραζόμενο προς όλες τις κατά καιρούς Αυτοδιοικητικές Αρχές από την Πρόεδρο της Στέγης, ένα όνειρο ζωής για την Πρόεδρο η δημιουργία ενός Μουσείου Μικρασιατικών Κειμηλίων, όπου θα στεγάζονται τόσο η Στέγη, όσο και τα πολλά οικογενειακά κειμήλια που έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες οι διωγμένοι Μικρασιάτες. Η υπόθεση αυτή εκκρεμούσε από το 2011.

Η Δημοτική Αρχή Κορινθίων με δήμαρχο τον Βασίλη Νανόπουλο
μελέτησε το όλο θέμα, το θεώρησε δίκαιο … για την περιοχή και τους κατοίκους της πόλης μας και προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στο να δώσει την τελική λύση. Το οικόπεδο στο οποίο θα αναγερθεί το Μουσείο Μικρασιατών βρίσκεται στην Ιωνία Κορίνθου (Συνοικισμός) παραπλεύρως του κτηρίου της Πρόνοιας, μεταξύ του Δημοτικού Σχολείου Ιωνίας και της Λεωφ. Ιωνίας. Το νέο κτίριο είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και θα διαθέτει 4 επίπεδα, όπου θα φιλοξενούνται χρήσεις, όπως μόνιμη και περιοδική έκθεση κειμηλίων ή άλλων εκθεμάτων, χώρους αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων, αναψυχής και διοίκησης, χώρους εστίασης και βιβλιοπωλείου, ενώ θα διαθέτει και υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων 150 θεατών. Ειδικότερα το τμήμα της έκθεσης κειμηλίων θα είναι ενιαίος χώρος 300 τ.μ. ύψους 5,50μ., θα εκτείνεται δηλαδή σε δύο επίπεδα με πρόβλεψη ειδικού περιμετρικού εξώστη (παταριού), σε πλήρη αρμονία και συνέχεια των δύο επιπέδων μεταξύ τους.

Το οικόπεδο παραχωρήθηκε μετά από ενέργειες της Προέδρου της Μικρασιατικής Στέγης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Περιφερειάρχη Παν. Νίκα και του Δημάρχου, Βασίλη Νανόπουλου, το 2022. Καταλυτική η συμβολή και η προώθηση του έργου και από την τότε χωρική Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Αθηνά Κόρκα. Στην πορεία ακολουθήθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες αλλαγής της χρήσης του χώρου για να γίνει το Μουσείο, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη, 2.2.23, στην αίθουσα Χ.Σμύρνης στις 6.30μ.μ..

Το έργο έχει την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορίνθου από το 2011, αλλά είχε μείνει στα χαρτιά μέχρι που ανέλαβε η νυν Δημοτική Αρχή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Σταυρέλης, παρών στην εκδήλωση, ζήτησε «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» από τους Μικρασιάτες της Κορίνθου.

Ο ανάδοχος του έργου αναμένεται να αναλάβει το καλοκαίρι με τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Μετά την κοπή της πίτας από την Πρόεδρο, οι Χορωδίες της Μικρασιατικής Στέγης και του ΚΕ.Π.Α.Π του Δήμου Κορινθίων υπό τη Διεύθυνση της Καθηγήτριας και Μαέστρου Αναστασίας Αγκιστριώτη, απέδωσαν με μεράκι ωραία μικρασιάτικα παραδοσιακά τραγούδια.

Σημαντική επίσης η κύρια ομιλία της εκδήλωσης από την Φιλόλογο και Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Κορινθίας, Σοφία Σκάζα, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών, των μεγάλων Πατέρων της Ανατολίας. Μία ιδιαίτερη και εμπνευσμένη από τη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών ομιλία, που κέρδισε το ακροατήριο που την καταχειροκρότησε.

Άξιζε πραγματικά να δημοσιεύσουμε ολόκληρη την ομιλία της κας Σκάζα, αλλά θα αρκεστώ λόγω χώρου στην αναφορά της στον Αγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος έλεγε «΄Ενας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη.». Και κατέληξε η κα Σκάζα αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο θα μιλούσε στα παιδιά της στο σχολείο την επομένη μέρα της εορτής για τους τρεις Μεγάλους Πατέρες: «Ξέρετε, γνωρίζω κάτι επαναστάτες, φοβερούς, με μακριά μαλλιά και γένια, ωραίους τύπους, απλούς και ατημέλητους, έτρωγαν λίγο, δρούσαν πολύ, έκαναν εθελοντισμό, πρόσφεραν την ψυχή τους, σήκωναν ψηλά τη σημαία της ανθρωπιάς και αυτοί οι επαναστάτες έκαναν επανάσταση με ειρηνικό τρόπο, γιατί την επανάσταση την είχαν κάνει πρώτα μέσα τους. Οι μεγάλες επαναστάσεις δεν γίνονται με τραμπουκισμούς, βιαιότητες και καταστροφές… Οι μεγάλες επαναστάσεις γίνονται όταν αποφασίζουμε να αλλάξουμε πρώτα τα κουσούρια που κουβαλάμε μέσα μας…»!

Πολλές εκπλήξεις και πολλά φλουριά είχε για όλους μας αυτή η εκδήλωση της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου.



* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια