Header Ads

Περιφερειακά νέα (Φ.1827)

Στοιχεία από την έρευνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεταξύ των επισκεπτών της Κορινθίας παρουσιάστηκαν στους Αγίους Θεοδώρους
 

“Η ύπαρξη του Τουριστικού Περιπτέρου στον Ισθμό της Κορίνθου είναι μια εξαιρετικά σημαντική προσθήκη για την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση, όχι μόνο του τόπου, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου”.

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της γνωστοποίησης το βράδυ χθες Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, παρουσία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, των στατιστικών και ποιοτικών στοιχείων από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη λειτουργία του περιπτέρου Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον Ισθμό της Κορίνθου.

Η σχετική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Π.Ε. Κορινθίας, έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Siagas Beach Hotel, επισημάνθηκε ότι ο Ισθμός αποτελεί την πύλη εισόδου στην Πελοπόννησο για επισκέπτες από τουλάχιστον 65 χώρες, ενώ καταγράφηκε επίσης η εν τοις πράγμασι επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς σημειώνεται σημαντική προσέλευση μέχρι και τον Οκτώβριο.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η Περιφέρεια επιδιώκει και σχεδιάζει με αναφορά στον ποιοτικό τουρισμό -“στον τουρισμό του αύριο” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια εστιάζεται στην ανθρώπινη σχέση, τον πολιτισμό, την ποιότητα, το περιβάλλον, την γαστρονομία. Ακόμα, αναφέρθηκε στη σειρά σημαντικών έργων και παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στην Κορινθία από την Περιφέρεια, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, οδικά έργα, αποκαταστάσεις μνημείων και χρηματοδότηση ανασκαφών, την πλήρη ανάπλαση του χώρους του Ισθμού κ.α.

Από την πλευρά της, η συντονίστρια της χθεσινής εκδήλωσης αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που καταδείχθηκε ότι έχει η λειτουργία των τουριστικών περιπτέρων, καθώς επέτρεψε την συλλογή και δυνατότητα επεξεργασίας πρωτογενούς υλικού από τους επισκέπτες στην κάθε περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο αξιοποιείται για την αποτελεσματικότερη προβολή της περιοχής, αλλά και την παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που επισημαίνουν οι τουρίστες.

Παρόντες στην χθεσινή εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κόλλιας, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ΠΕΠ/ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων Τάσος Γκιολής και Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου, η εντεταλμένη για θέματα πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, άλλοι αυτοδιοικητικοί από την Κορινθία, εκπρόσωποι από τον Τουριστικό Οργανισμό Λουτρακίου, άλλων φορέων και συλλόγων σχετικών με τον τουρισμό και την εστίαση κ.α.




Νομοθετικά ρυθμίζεται το θέμα των οφειλών δήμων για την διαχείριση των απορριμμάτων, με παρακράτηση από τους ΚΑΠ
   

 
Νομοθετικά ρυθμίζεται το θέμα των οφειλών που έχουν ορισμένοι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της σχετικής ΣΔΙΤ, την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων.

Αυτό έγινε γνωστό στην υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα χθες Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, η οποία προβλέπει παρακράτηση από τους ΚΑΠ όσων δήμων χρωστούν στην διαχειρίστρια εταιρεία, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας μετά από σχετική επικοινωνία που είχε τόσο με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση.

Το σύνολο της οφειλής ανέρχεται περίπου σε 3 εκ ευρώ, ενώ όπως έγινε γνωστό το μεγαλύτερο ποσοστό της προέρχεται κυρίως από μεγάλους δήμους, ενώ οι μικρότεροι εμφανίζονται πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στην χθεσινή συνεδρίαση μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Χρήστος Λαμπρόπουλος -αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ απορριμμάτων- ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, ο αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Γιάννης Σμυρνιώτης, εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ανάλογες συσκέψεις για την πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ενημέρωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.




Σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τις Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων των 5 Π.Ε.
   

Σειρά θεμάτων που αφορούν στις Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξετάστηκαν στην σύσκεψη που συγκάλεσε αργά το μεσημέρι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Μεταξύ άλλων εξετάστηκαν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης -με συνολική πίστωση 65.000.000 ευρώ, τα 20 δια του υπουργείου Εσωτερικών και τα υπόλοιπα 45.000.000 δια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Εξετάστηκαν επίσης τα έργα του ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, πρώην ΠΔΕ / Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ποια είναι ενεργά και ποια ανενεργά και ποιες είναι οι διαθέσιμες πιστώσεις για νέα έργα, ενώ αναφορικά με έργα στα οποία ο ανάδοχος κηρύσσεται έκπτωτος τονίστηκε ότι άμεσα θα πρέπει να κινείται η διαδικασία ώστε να τα αναλαμβάνει ο επιλαχών του σχετικού διαγωνισμού.

Στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε και η εξέλιξη στη διαδικασία των 4 έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” -σε Νεμέα στην Κορινθία, Λυγουριό στην Αργολίδα, Μαντίνειες και Φιλιατρά στη Μεσσηνία- με την επισήμανση ότι η δημοπράτησή τους θα πρέπει να έχει γίνει πριν το Πάσχα.

Ακόμα, γνωστοποιήθηκε σήμερα ότι άμεσα ξεκινά η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών πληροφοριακών πινακίδων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, ενώ τέλος συζητήθηκε η ανάγκη για επιχειρησιακή ετοιμότητα των σύγχρονων τρακτέρ που πρόσφατα προμηθεύτηκε η Περιφέρεια και τα διέθεσε ήδη στις Περιφερειακές της Ενότητες.

Στη σημερινή σύσκεψη -η οποία θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα- μετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Υποδομών και Περιβάλλοντος Νίκωνας Τζινιέρης και Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Οργάνωσης, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος , καθώς επίσης στελέχη από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων της έδρας και των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.




Σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την ΕΥΔΕΠ
    


Σε σύσκεψη με την ΕΥΔΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου προήδρευσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στα γραφεία της υπηρεσίας, στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή και τριων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι είναι ανάγκη κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 να αποφευχθούν τα αρνητικά σημεία που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη -στα οποία περιέλαβε τα ζητήματα σχετικά με την τεχνική βοήθεια, την πρόοδο των ΟΧΕ και των σχεδίων ΒΑΑ, την μικρή απορρόφηση των πιστώσεων για κοινωνικού χαρακτήρα έργα και δράσεις, αλλά και την ένταξη στο ΠΕΠ μη ώριμων μελετητικά έργων:

“Ολα αυτά πρέπει να αλλάξουν στη νέα προγραμματική περίοδο” τόνισε ο Π. Νίκας, σημειώνοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητη η ισχυρή τεχνική βοήθεια -και προς τους δικαιούχους-, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα στο θέμα των ΟΧΕ και στις ΒΑΑ.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι είναι κρίσιμο στις πρώτες τροποποιήσεις του ΠΕΠ 2021 – 2027 να ενισχυθεί ο κωδικός για τα οδικά έργα, δεδομένου -όπως είπε- ότι” η υφιστάμενη πίστωση είναι πολύ μικρή καθώς προβλέπονται μόλις 30.000.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό”.




Συσκέψεις υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για θέματα πολιτισμού και διοικητικά ζητήματα
    


Συσκέψεις υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για θέματα πολιτισμού και διοικητικά ζητήματα Σε σύσκεψη σχετικά με θέματα πολιτισμού προήδρευσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.

Την σύσκεψη, με τη συμμετοχή της εντεταλμένης σε θέματα πολιτισμού περιφερειακής συμβούλου Αθηνάς Κόρκα και αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών, απασχόλησαν οι κατανομές στις 5 Περιφερειακές Ενότητες πιστώσεων για δράσεις και έργα που αφορούν στον πιο πάνω τομέα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ 

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας συγκάλεσε σύσκεψη με τους 6 γενικούς διευθυντές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ότι ότι έως την επόμενη Παρασκευή θα γίνει η έκδοση δύο εγκυκλίων -με την πρώτη να αφορά στην εκχώρηση του δικαιώματος υπογραφής από τον περιφερειάρχη. Οπως διευκρινίστηκε, θα εκχωρηθούν εκ μέρους του περιφερειάρχη σε χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, γενικούς διευθυντές και διευθυντές όσες υπογραφές επιτρέπει η σχετική νομοθεσία να εκχωρηθούν.

Η δεύτερη προς έκδοση εγκύκλιος είναι αυτή που εκδίδεται ανά εξάμηνο και αφορά στην μετακίνηση προσωπικού εντός των υπηρεσιών με σκοπό την κάλυψη αναγκών.


Δεν υπάρχουν σχόλια