Header Ads

Περιφερειακά νέα (Φ.1823)

Ευχές από και προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη 
δηλώσεις για τον νέο “εκλογικό” χρόνο
    

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δέχθηκε το πρωί σήμερα, Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την επίσκεψη αντιπροσωπείας στρατεύσιμων από την 4η ΔΙΚΕ (IV Μεραρχία Πεζικού “Πελοπόννησος”) που έψαλαν τα προωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Λίγο αργότερα, τα γραφεία της Περιφέρειας επισκέφθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική Τρίπολης η οποία παιάνισε τα κάλαντα στον περιφερειάρχη.

Ακολούθησαν δηλώσεις του Π. Νίκα στα μέσα ενημέρωσης, στις οποίες ο περιφερειάρχης μετέφερε τις ευχές του για τη νέα χρονιά που έρχεται, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις.

ΕΥΧΕΣ 

Ο περιφερειάρχης, αφού σημείωσε ότι η χρονιά που φεύγει ήταν δύσκολη για πολλούς καθώς προέκυψαν επιπλέον σοβαρά ζητήματα -τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στον κόσμο γενικότερα, ευχήθηκε “χρόνια πολλά σε όλους τους Ελληνες, σε όλους τους Πελοποννησίους και το 2023 να είναι μια χρονιά ελπίδας, αισιοδοξίας, που θα φέρει καλύτερες ημέρες και στην πατρίδα μας και σε όλους τους λαούς που χειμάζονται”.

Και συνέχισε:

“Η ειρήνη είναι ένα βασικό αγαθό, εξ ίσου σημαντικό όμως είναι και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Εύχομαι στην πατρίδα μας η αλληλεγγύη να είναι περισσότερη το 2023 σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, να βελτιωθεί η κατάσταση στους θεσμούς και στο προνοιακό επίπεδο να κάνουμε βήματα, οργανωτικά αλλά και ουσίας, ως πολιτεία”.

ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 

Παράλληλα, ο Π. Νίκας τόνισε ότι προέχει η ενότητα μέσα στον νέο χρόνο, ο οποίος είναι χρόνος εκλογών:

“Το 2023 είναι μια χρονιά πολιτικών αγώνων στον τόπο μας, εύχομαι αυτοί να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ηπιότητα -ας μην ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε Ελληνες και επομένως πρέπει να έχουμε ένα μίνιμουμ ενότητας.

Κι αυτό που ο λαός θα αποφασίσει, για την κυβέρνηση, για τις περιφέρειες, για τους δήμους, να γίνει αποδεκτό απ’ όλους μας και να στηρίξουμε την βούληση αυτή του λαού μας.

Αποτελούν μείζον θέμα οι εθνικές εκλογές, στις οποίες όλα τα κόμματα θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και σε επίπεδο επιλογής υποψηφίων και σε επίπεδο αγώνα.

Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθούν πάρα πολλά ζητήματα και για τις περιφέρειες και για τους δήμους, καθώς άλλες εξελίξεις θα φέρει η αυτοδυναμία και άλλες η συνεργασία και σύμπλευση μεταξύ των κομμάτων. Αυτή η σύμπλευση, κατά την άποψή μου, θα αποτυπωθεί τόσο σε επίπεδο δήμων, όσο και σε επίπεδο περιφερειών. Προς το παρόν, επομένως, υπάρχουν άγνωστες παράμετροι -τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές”.

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΕΡΓΑ 

Απαντώντας σε ερωτήσεις, στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας επισήμανε:

“Πάντα στις περιόδους εκλογών στην Ελλάδα παρατηρείται μια αποδιοργάνωση, ωστόσο εμείς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια σε οργανωτικό επίπεδο.

Τρία χρόνια προσπάθησα, μαζί με την κυβέρνηση, για μόνιμους διευθυντές και γενικούς διευθυντές κάτι που δεν έγινε -και προφανώς δεν θα γίνει και στην προεκλογική περίοδο. Εχουμε απόλυτη ανάγκη για ανασυγκρότηση, για έναν ταχύτερο βηματισμό ως προς τα διοικητικά μας θέματα και την οργάνωση των υπηρεσιών μας.

Υπάρχει έλλειψη υπαλλήλων, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και χρειάζεται ένας καλύτερος συντονισμός και για αυτόν τον συντονισμό δίνω μεγάλο βάρος στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Εγώ είμαι με την δημόσια διοίκηση και αν αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα η ευθύνη ανήκει κατά κύριο λόγο στους πολιτικούς και όχι στα στελέχη της.

Οταν η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζεται ως ‘έπαθλο’ των εκλογών είναι κατανοητό ότι ποτέ δεν θα υπάρξει μια ισχυρή δημόσια διοίκηση που θα παράγει αποτελέσματα. Θυμίζω ότι το ζήτησαν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας από την εποχή των μνημονίων -στήριξη της δημόσιας διοίκησης, πρόσληψη εξειδικευμένων στελεχών και παροχή σε αυτή μιας σχετικής ανεξαρτησίας, όπως έχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

εμείς είμαστε αιρετοί, δεν σημαίνει ότι ένας αιρετός ξέρει τα πάντα, είναι πανεπιστήμονας, μπορεί να διοικήσει -η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα επιταχύνουμε την προσπάθειά μας όσον αφορά στην παραγωγή έργου. αυτά που έχουμε πει για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες θα τα κάνουμε πράξη ή θα τα δρομολογήσουμε, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη -εννοώ να έχουμε εργολάβους. Για την κάθε Π.Ε.

θα έχουμε κάτι διακριτό, κάτι σημαντικό που θα ξέρουν όλοι οι κάτοικοι -ήδη από την Δευτέρα ανασκουμπωνόμαστε για τον σκοπό αυτό”.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ 

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη εκ νέου υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια, δήλωσε:

“Δεν εξαρτάται η πορεία της Περιφέρειας από ένα πρόσωπο και κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει ότι δεν εξαρτάται από μένα.

Γύρω από μένα είναι πάνω από 100 άνθρωποι, είτε πολιτικά στελέχη, είτε υπηρεσιακοί παράγοντες, με τους οποίους πρέπει να συνεννοηθώ είναι μια πορεία δύσκολη –οι εκλογές για την Περιφέρεια, αλλά και για τους δήμους, θα είναι δυσκολότερες, ο βηματισμός του 2019 δεν θα υπάρχει πλέον.

Παράλληλα, στέλνω και ένα μήνυμα και προς κάποιους στη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι νομίζουν ότι η Περιφέρεια ή οι δήμοι είναι εσωτερικό πρόβλημα της ΝΔ και επομένως επιλέγουμε τον μεν ή υπονομεύουμε τον δε. Δεν είναι καθόλου έτσι, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Επαναλαμβάνω ότι οι Ελληνες θα ‘συγκρουστούν’ -με την καλή έννοια- για αυτές τις θέσεις.

Επομένως δεν εξαρτάται από μένα η πορεία της Περιφέρειας, έχω συνείδηση ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από μας -που ήδη ασχολούμαστε με τα κοινά-, οι οποίοι μπορούν να δώσουν και να προσφέρουν περισσότερα από όσα εμείς, είναι κάτι που το αναγνωρίζω.

Επομένως και η θέση και οι δρόμοι είναι ανοιχτοί για όποιον νομίζει ότι μπορεί να δώσει τον αγώνα του, είτε στην Περιφέρεια, είτε στον όποιον δήμο -και βεβαίως να φέρει το καλό αποτέλεσμα Ομοίως θα πρέπει να ερωτηθούν και οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί ποιον θέλουν υποψήφιο για την Περιφέρεια -θα έρθει ο καιρός που όλοι εμείς, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας, θα σας πούμε ποιον θεωρούμε κατάλληλο.

Και εν κατακλείδι, στις εκλογές που έρχονται, εγώ θα είμαι παρών από οποιαδήποτε θέση”.
Υπεγράφη στο Κρυονέρι η σύμβαση για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του Αστεροσκοπείου
  


Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας την υπογραφή, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, της σύμβασης για την ανέγερση κτηρίου πολλαπλών χρήσεων στον χώρο του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου, έργο προϋπολογισμού 4.300.520 ευρώ.

Η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει στον πιο πάνω χώρο, όπου εκτός από τον περιφερειάρχη θα είναι παρόντες επίσης, μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας και Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, καθώς και αντιπροσωπεία από την διοίκηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο οποίο υπάγεται το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2021 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.

Η εν λόγω σύμβαση προβλέπει τον σχεδιασμό της γενικής διάταξης και τον στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) για την ολοκλήρωση της ολότητας του Αστρονομικού Πάρκου, καθώς και την μελέτη εφαρμογής της α΄ φάσης που περιλαμβάνει, α) κτήριο με αίθουσα συνεδριάσεων – πολλαπλών χρήσεων, β) μικρό εκθεσιακό χώρο, κυλικείο, χώρους υγιεινής, γ) δημιουργία πρόσβασης προς τα κτήρια και δ) τα τεύχη δημοπράτησης.
Με 45 μέλη το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που θα προκύψει από τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές
 

Εξι συμβούλους λιγότερους -45 αντί των σημερινών 51- θα περιλαμβάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που θα αναδειχθεί από τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σχετικά με τον μόνιμο πληθυσμό των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων -μετά την εθνική απογραφή που διενεργήθηκε το 2021-, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του νόμου 4804/2021, ότι στις Περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως και 800.000 κατοίκους, εκλέγονται 45 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η μείωση των συμβούλων που εκλέγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί συνέπεια της μείωσης του μόνιμου πληθυσμού της, ο οποίος σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ανέρχεται συνολικά σε 538.366 κατοίκους.

Με βάση τα πιο πάνω, οι 45 περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται ως εξής, οι 12 από τη Μεσσηνία (μόνιμος πληθυσμός 144.920), οι 11 από την Κορινθία (138.144), οι 8 από την Αργολίδα (93.282), ενώ από 7 συμβούλους εκλέγουν η Λακωνία (84.469) και η Αρκαδία (77.551).
Νέα προϊσταμένη στην Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
    

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, η Δήμητρα – Χριστίνα Παπούλια τοποθετήθηκε αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η εν λόγω υπάλληλος τοποθετείται στην πιο πάνω θέση, μετά την παραίτηση του μέχρι τώρα προϊσταμένου της εν λόγω Διεύθυνσης Κώστα Ψυχάρη.

Ο περιφερειάρχης συνεχάρη την νέα προϊσταμένη, προς την οποία έδωσε οδηγίες για την άμεση έναρξη ελέγχων στις πολλές δεκάδες δομές πρόνοιας που λειτουργούν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Οπως σημείωσε ο Π. Νίκας, προκειμένου να επιτευχθεί ο πιο πάνω σκοπός και επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού, θα μετακινείται προσωπικό απ’ όπου υπάρχει πλεόνασμα και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Π.Ε. Κορινθίας
 


Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η Π.Ε. Κορινθίας το πρωί της Κυριακής 1η Ιανουαρίου 2023, στα γραφεία της στην Κόρινθο.

Στην εκδήλωση, την οποία ευλόγησε ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, παρέστησαν οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο βουλευτής Κώστας Κόλλιας, οι δήμαρχοι Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, ο πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων, υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Κορινθίας κ.α.

Στην συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης Αθ. Κόρκα μετέβη στο Δημαρχείο Κορίνθου, όπου ευχήθηκε στον δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο για την ονομαστική του γιορτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια