Header Ads

Ταξίδι στην αιωνιότητα για τον Νότη Μαυρουδή! (Φ.1823)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Ξαφνικός και άδικος ο θάνατός του στην ανατολή του 2023…

Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Το 2022 ήταν ένα έτος επανεκκίνησης για τον πολιτισμό ύστερα από τις καραντίνες λόγω covid, αλλά και ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες απώλειες σημαντικών ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος της Ελλάδας.

Έφυγαν από κοντά μας ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός, οι ηθοποιοί Ειρήνη Παππά, Κώστας Καζάκος, Μάρθα Καραγιάννη, Ντίνα Κώνστα, Ηλίας Ζερβός, οι τραγουδιστές Σταμάτης Κόκοτας και Δάκης, ο πολιτικός και πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, η ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης (από το 1992), αναπληρώτρια υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων (2015) Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, ο πανεπιστημιακός, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Λάμπρος Μαργαρίτης, ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ, ο σεισμολόγος, ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ (1977) Βασίλης Παπαζάχος, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Διακογιάννης κ.α..

Δυστυχώς οι απώλειες συνεχίστηκαν και με την Ανατολή του 2023, όταν ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός, Νότης (Παναγιώτης) Μαυρουδής (γεν. Αθήνα, 16 Ιουλίου 1945) είχε ένα τραγικό ατύχημα στο σπίτι του στην Μακρινίτσα Μαγνησίας, που του στοίχισε τη ζωή στις 3 Ιανουαρίου 2023 σε ηλικία 77 ετών (έπεσε από ύψος τριών μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα).
  

Αν και οι δυσάρεστες αυτές αναφορές δεν ταιριάζουν -θα σκεφτόταν κανείς- στο πρώτο άρθρο της πολιτιστικής επιφυλλίδας του Νέου Έτους, θεωρώ καθήκον να τις κάνω, δεδομένου ότι οι απώλειες είναι μέρος της Ζωής μας. Όταν μάλιστα η Ζωή που φεύγει για το ταξίδι στην αιωνιότητα είναι ΑΞΙΑ και έχει αφήσει πίσω της σπουδαία παρακαταθήκη με το έργο της, δεν πρέπει να λησμονιέται…

Μία τέτοια ζωή βίωσε και ο υπέροχος, «χαμογελαστός, πράος και βαθιά σκεπτόμενος», όπως τον χαρακτήριζαν οι φίλοι και οι άνθρωποι που τον είχαν συναναστραφεί, Νότης Μαυρουδής, ο οποίος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής σκηνής, ένας άνθρωπος με πάθος για τη μουσική και το τραγούδι

Γεννημένος το 1945 μέσα στη φυλακή, όπου και έζησε τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του κοντά στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη, ξεκινά το 1958 μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο παίρνοντας το δίπλωμα το 1969 με Άριστα. Το 1970 εγκαθίσταται στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε ως το 1975, οπότε και φεύγει οριστικά για την Αθήνα για να διδάξει κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ουγγαρία, στο Ανατολικό Βερολίνο, στην Αβάνα της Κούβας, ενώ ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα).

Υπήρξε καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας σε μαθητές που διέπρεψαν ως καλλιτέχνες: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά.. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Είναι γνωστές οι δισκογραφικές δουλειές του: «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο, η μουσική του για το θέατρο και τον κινηματογράφο, το 1968 μελοποιεί το έργο του Οδυσσέα Ελύτη Άσμα Ηρωϊκό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος Ζωγραφιές απ’ τον Θεόφιλο σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου, το 1977, μελοποιεί ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο Παιδί της Γης, το 1985 κυκλοφορεί ο δίσκος Έρως ανίκατε μάχαν σε ποίηση του Ηλία Πετρόπουλου. Έχει γράψει τραγούδια για Παιδική Χορωδία, μουσική για θεατρικές παραστάσεις, «Όλιβερ Τουίστ» (με μουσική και τραγούδια του για την παράσταση του «Θιάσου 81») και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (με μουσική και 3 τραγούδια, για την παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας από τον Θίασο «Θυμέλη»). Γνωστή και η συνεργασία του (1999-2008) με τον μαθητή του Παναγιώτη Μάργαρη στη βραβευμένη σειρά Cafe de l’ art και με τον Γιώργο Τοσσικιάν (2018) στη σειρά Café Latino, ενώ έχει συνεργαστεί με ποιητές, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις, και τραγουδιστές όπως: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Μουφλουζέλη, Γιάννης Σαμσιάρη, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Πανδή, Κώστας Θωμαΐδη, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά..

Ο Νότης (Παναγιώτης) Μαυρουδής δεν θα ξεχαστεί! Και δεν θα ξεχαστεί όχι μόνον χάρις στο έργο του, αλλά και χάρις στο ήθος που τον διέκρινε, στην ευγένεια του χαρακτήρα του, στη διακριτική του συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής του.

Εμείς θα συνεχίζουμε να ακούμε τη μουσική του…

Καλή Χρονιά σε όλους και όλες, με Υγεία, Δύναμη να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τις απώλειες, Αγάπη για τη Ζωή και τον Άνθρωπο, Αλληλεγγύη και Προσφορά, Πίστη και Ελπίδα!

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια