Header Ads

To νέο πολλαπλό «lock on» από τα Ελληνικά «γεράκια» που εξόργισε την Άγκυρα (Φ.1821)

  

Του Σάββα Καλεντερίδη *


Για τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το ΝΑΤΟ για να προκαλέσει με την γνωστή κάθε μήνα αεροπορική άσκηση Nexus Ace.

Τελικά πόσα Ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν τα Τουρκικά F-16 χθες πάνω από το Αιγαίο; Και με ποιο τρόπο οι γείτονες έδωσαν απαντήσεις όπως ισχυρίζονται; Μπορεί στα fake news και στην προπαγάνδα η Άγκυρα να έχειανάλογες επιδόσεις με τις παραβιάσεις που κάνει στο FIR Αθηνών ωστόσο με τον παράγοντα αλήθεια φαίνεται ότι είναι μαλωμένη. Στο tweet του Τουρκικού υπουργείο άμυνας αναφέρεται ότι δύο Ελληνικά F-16 ήταν αυτά που παρενόχλησαν τα μαχητικά της TuAF κατά τη διάρκεια της δήθεν ΝΑΤΟικης Nexus Ace ενώ στην ανακοίνωση που επισυνάπτεται γίνεται λόγος για Ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από πέντε διαφορετικές Αεροπορικές βάσεις. Όσο για την απάντηση που έδωσε η Τουρκική αεροπορία στη δήθεν Ελληνική πρόκληση,η παραδοχή των ίδιων ότι τα μαχητικά της TuAF είχαν «κλειδωθεί» από τα ραντάρ και κατά συνέπεια από τα όπλα των «γερακιών» της HAF δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Οι γείτονες προσπαθούν μάταια να στηρίξουν το αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και αυτοί αναγκάζονται ως θύματα να απαντήσουν και μάλιστα με αποφασιστικότητα καταγράφοντας «νίκες» επί του πεδίου. Ουσιαστικά αντιστρέφουν την πραγματικότητα αφού οι ίδιοι είναι αυτοί που ανεβάζουν την ένταση επικαλούμενοι ακόμα και την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ.

Για δήθεν ασκήσεις της Συμμαχίας τις οποίες φυσικά το ΝΑΤΟ αγνοεί. Και απλά οι γείτονες βάζουν την ταμπέλα της Συμμαχίας για να αναγκάσουν την Ελλάδα να δεχτεί τα Τουρκικά αεροσκάφη ως ΝΑΤΟικά και να μην προχωρήσει στη νόμιμη αναγνώριση και αναχαίτιση όπως ορίζουν οι αεροπορικοί κανόνες.

Για τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το ΝΑΤΟ για να προκαλέσει είτε με την γνωστή κάθε μήνα αεροπορική άσκηση Nexus Ace την οποία έχει «βαφτίσει» ΝΑΤΟικη ή ακόμα και με αφορμή τη συνοδεία των Αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52.H Nexus Ace έχει σύμφωνα με το Ελληνικό Επιτελείο μπει στη λίστα των ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή ενώ τόσο το Τουρκικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135 ή το Τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ E-7 ζήτησαν άδεια για να πετάξουν με τη ΝΑΤΟϊκή «ομπρέλα» στο Ελληνικό FIR.

Aντίθετα αυτό που έγινε τόσο χθες με το Ε-7 όσο και την περασμένη εβδομάδα με το KC135 ήταν ότι και τα δύο αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Τουρκική επικράτεια και μόνο τα μαχητικά των γειτόνων περνούσαν στο Αιγαίο και στο FIR Αθηνών. Ενώ ουδέποτε φυσικά είχαν ως όφειλαν ως μέλη του ΝΑΤΟ να καταθέσουν στην Αθήνα Σχέδια Πτήσης όπως γίνεται σε όλες τις ασκήσεις της Συμμαχίας εντός του FIR Aθηνών.

Το έκαναν το πρωί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο όπου κατέγραψαν τις πρώτες παραβιάσεις για να έρθει άμεσα η αντίδραση της HAF και να σημειωθούν οι πρώτες εμπλοκές. Το σχέδιο όμως των γειτόνων ήταν προφανώς να εξαντλήσουν την Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να περάσουν στην κύρια πρόκληση το απόγευμα με στόχο να αιφνιδιάσουν. Με ταυτόχρονη είσοδο Ανατολικά της Ρόδου Σχηματισμού 16 οπλισμένων F-16. Και τότε πράγματι όπως ορθά ανέφερε το Τουρκικό υπουργείο άμυνας από πέντε Αεροπορικές Βάσεις απογειώθηκε ταυτόχρονα αντίστοιχος αριθμός μαχητικών και όχι ένα ζεύγος. Όχι μόνο η προσπάθεια των γειτόνων να αιφνιδιάσουν απέτυχε αλλά το αποτέλεσμα ήταν όπως και το πρωί το ίδιο.

Όλα τα Τουρκικά αεροσκάφη «κλειδώθηκαν» από τα Ελληνικά μαχητικά. Και αυτό το νέο «lock on» ήταν που εξόργισε και πάλι το Τουρκικό Επιτελείο. Όσο για το βίντεο που ανέβασε είναι ξεκάθαρο ότι βγήκε από το «ψυγείο» αφού ούτε η διαμόρφωση ούτε η προέλευση των Τουρκικών μαχητικών δεν έχει σχέση με τους χθεσινούς Σχηματισμούς.

Με τη Nexus Ace να ολοκληρώνεται πάνω από την Τουρκία όπως επίσης σωστά αναφέρει το Τουρκικό επιτελείο, αλλά όχι πάνω από το Αιγαίο όπως θα επιθυμούσε η Άγκυρα.

Ο . Σάββας Καλεντερίδης, είναι Ανώτερος Αξιωματικός ε.α., Γεωπολιτικός Στρατιωτικός Αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος της «δ».


Δεν υπάρχουν σχόλια