Header Ads

Δίπλα σε κάθε πολίτη στην πράξη Αντιμετώπιση ιδιωτικού χρέους (Φ.1822)

   

H (μη) διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης διόγκωσε το κόστος για όλους Η πολιτική διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ήταν ατυχής. Από τη μία, υιοθετήθηκε μια ρητορική που δημιούργησε στους δανειολήπτες την αίσθηση της πλήρους απαλλαγής των χρεών τους και από την άλλη, υπήρξε μια σειρά νομοθετημάτων που περιέπλεξαν και μετατόπισαν χρονικά την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Τουλάχιστον εννέα νόμοι1, ψηφίστηκαν μέσα σε λίγα χρόνια, αποδεικνύοντας ότι υπήρξε πολυνομία, πολυπλοκότητα και, σε αρκετές περιπτώσεις, επικάλυψη, χωρίς ωστόσο να δίνεται λύση στο πρόβλημα του αυξανόμενου ιδιωτικού χρέους.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επίλογων δεν έδωσαν λύση, αλλά πολλαπλασίασαν το κόστος για όλους μας. Αφενός τα χρέη των δανειοληπτών διογκώθηκαν με τόκους πολλών ετών, ενώ προστασία δόθηκε και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφετέρου το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε αυξημένες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης κατά τη διάρκεια της κρίσης —με το κόστος— πάνω από 50 δισ. ευρώ-των ανακεφαλαιοποιήσεων να βαρύνει όλους τους φορολογούμενους.

Ειδικότερα, η μη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε το πρόβλημα σε ιστορικά υψηλά Η απουσία οποιασδήποτε συστημικής λύσης από τον ΣΥΡΙΖΑ – την οποία θεωρητικά ήθελε αλλά ουδέποτε υλοποίησε αν και είχε δεσμευθεί σχετικά, όπως επιβεβαιώνει και η 3η Έκθεση Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούνιο του 2019 εκτόξευσε τα κόκκινα δάνεια και επέφερε την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα «κόκκινα» δάνεια, έφτασαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο τον Μάρτιο 2016 (107δις, 48.9%) και παρέμειναν σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο μέχρι και τον Ιούνιο του 2019 (43.6%) -κι ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εμφάνιζαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που έλαβε χώρα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 5,4 δισ. ευρώ -κάτι που δεν υπήρχε ως ενδεχόμενο λίγους μήνες πριν- και εκμηδένισε την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ, δηλαδή των μετοχών που κατείχαν ουσιαστικά οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, από 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 παρά και την εισροή κεφαλαίων κατά 5,4 δισ. ευρώ λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Ως εκ τούτου, η συνολική αξία του τραπεζικού χαρτοφυλακίου που διατηρούσε το ελληνικό δημόσιο συρρικνώθηκε κατά 15 δισ. ευρώ περίπου.

Το αποτέλεσμα της «αριστερής» ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών ήταν εξαιρετικά δυσμενές για τη χώρα, τους φορολογούμενους, τους μετόχους, μικρούς και μεγάλους, και τους εργαζόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια