Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1819)

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Πάμε για βουλευτικές εκλογές στο επόμενο εξάμηνο…

Tην έναρξη της προεκλογικής περιόδου σήμανε η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «μυρίζουν εκλογές» και αυτό που μένει τώρα είναι ο προσδιορισμός του χρόνου κατά τον οποίο θα στηθούν οι κάλπες των εκλογών του 2023. Το πιθανότερο σενάριο τοποθετεί τις εκλογές την Άνοιξη και μετά στο τέλος της τετραετίας, όπως είπε ο κυβ. εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Με τη τοποθέτηση αυτή, συμφώνησε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος έγινε πιο συγκεκριμένος, αναφέροντας το δίμηνο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Είπε ακόμα ότι «Επιθυμία της ΝΔ είναι να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση» και συνέχισε: «Στις πρώτες εκλογές πιθανολογώ σφοδρώς ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να πάμε σε δεύτερες. Αυτός ο συνδυασμός μάς δημιουργεί έναν εκλογικό κύκλο μεγαλύτερο από συνήθως. Ενώ ο εκλογικός κύκλος είναι κατ’ ελάχιστον 21 μέρες και μέγιστο 30 μέρες, τώρα πρέπει να το κάνουμε επί 2, συν όσος χρόνος χρειάζεται για να εξαντληθούν οι διερευνητικές εντολές κατά το Σύνταγμα. Επίσης πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή, πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους και μετά να αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής.

Με αυτά τα δεδομένα έχουμε ένα χρονικό διάστημα, που όσο πιεσμένο και να είναι, θέλει 50, 60,70 μέρες» είπε ο κ. Βορίδης.

«Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον σχεδιασμό για τις εκλογές. Πότε να τις κάνουμε; Δεν είναι ότι θέλουμε 20 μέρες. Είναι ότι θέλουμε κάτι πολύ περισσότερο. Αυτό νομίζω είναι που είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για την άνοιξη» είπε για να καταλήξει ότι το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο θα είναι αυτό το δίμηνο. Την 31η Δεκεμβρίου τα οριστικοποιημένα αποτελέσματα της νέας απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ. Όσο για το αν θα γίνουν οι εκλογές με την παλιά ή με τη νέα απογραφή, είπε ότι «από τη στιγμή που μιλάμε γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, εκ του Συντάγματος είμαστε υποχρεωμένοι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωμένο να εκδώσει προεδρικό διάταγμα ανακατανομής των εκλογικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας απογραφής».

Ερωτηθείς για το πότε θα ανακοινωθούν τα εν λόγω αποτελέσματα, έκανε γνωστό ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει αναφέρει ότι θα έχει τα οριστικοποιημένα αποτελέσματα την 31η Δεκεμβρίου. «Πρέπει να εκδοθεί επίσης ένα σχετικό προεδρικό Προεδρικό Διάταγμα με την ενσωμάτωση αυτών των αποτελεσμάτων. Νομίζω ότι το διαδικαστικό αυτό μέρος θα έχει τελειώσει στις αρχές μέσα Ιανουαρίου» σημείωσε ακόμα σχετικά. Καθαρά πράγματα.

Πάμε για εκλογές στο επόμενο εξάμηνο… Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ



ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Δυο σοβαρές επιτυχίες της Κυβέρνησης

Την Τρίτη το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση του Eurogroup πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου. «Σήμερα είναι μια μέρα πιο αισιόδοξη, καθώς το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας. Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν, με απόλυτη ομοφωνία, να εκταμιευθούν στη χώρα 725 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Και ταυτόχρονα να καταργηθεί σε μόνιμη βάση η αύξηση που προβλεπόταν στο επιτόκιο των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το πρώτο θέμα εκκρεμούσε από τις αρχές του 2019. Και σήμερα βρίσκει το πιο θετικό του τέλος. Ενώ το δεύτερο διευκολύνει την Ελλάδα να βηματίσει πιο δυναμικά στο αύριο. Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας, που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου. Αλλά δικαιώνει επίσης, μία αποτελεσματική πολιτική, η οποία στηρίζει τον πολίτη, ενώ παράλληλα υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη. Πάνω από όλα, όμως, πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβραβεύει τους μεγάλους κόπους και τις ελπίδες κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Όλες και όλοι εσείς είστε οι πρωταγωνιστές της Ελλάδας που αλλάζει. Σας ευχαριστώ! Μένοντας πάντα στον ίδιο δρόμο της προσπάθειας.

Με σιγουριά, συνέχεια και συνέπεια».

Για πρόοδο στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που έγινε στα Τίρανα, εκτιμώντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

«Στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όπως είπε αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του, γιατί όπως είπε λόγω των καιρικών προβλέψεων δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας. «Θα κάνουμε την συγκεκριμένη επίσκεψη το συντομότερο δυνατό. Θέλω να επισκεφτώ τους ομογενείς μας». Είναι να επικροτείς ή όχι τις σοβαρές αυτές επιτυχίες;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Μεταξύ των δύο παίζονται οι επερχόμενες εκλογές

Η Ελλάδα και οι Έλληνες βρίσκονται σε μία συγκυρία δύσκολη βαδίζοντας προς τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του επομένου έτους. Η εκλογολογία έχει ήδη αρχίσει και όλα τα κόμματα προσπαθούν να συγκρατήσουν τους οπαδούς τους, να προσεταιριστούν ψηφοφόρους από τα όμορα ή και τα αντίθετα κόμματα. Κάποια εξ αυτών, ένα ή δύο ίσως, μιλάνε για αυτοδυναμία. Το ένα κόμμα είναι της Νέας Δημοκρατίας, με Πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πάντα πίστευε στην ανάγκη της Αυτοδυναμίας για σταθερή Κυβέρνηση, ασφάλεια της χώρας και ολοκλήρωση της εντολής του λαού, της τετραετίας. Το δεύτερο είναι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο τον Αλέξ. Τσίπρα. Ας δούμε πως αντιμετωπίζονται το κόμμα της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Ελληνικό Λαό.

Η Νέα Δημοκρατία που ψηφίζεται πάντα από κεντροδεξιά στοιχεία και ελάχιστα από τους αριστερότερους ψηφοφόρους, όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από τρεισήμισι χρόνια περίπου, βρήκε μία Ελλάδα καθημαγμένη, υπόχρεη και δούλα στις επιταγές της Τρόϊκας, πτωχή, χωρίς εθνική υπόληψη με κυρίαρχη περίπτωση το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Έλληνες έζησαν από πρώτο χέρι την έλλειψη σταθερού προγράμματος και σοβαρής ικανότητας διοικήσεως που βασιζόταν στη μικροπολιτική, την επανεμφάνιση της εθνικής κατάρας διχασμού του Λαού και την ανασφάλεια. Ο κ. Τσίπρας, έπαιξε τον ρόλο του με το «Μακεδονικό» και οι ψηφοφόροι έδειξαν τις πλάτες στην «πρώτη φορά Κυβέρνηση Αριστεράς», που στηρίχτηκε στον βραχίονα του Π. Καμμένου. Πληρώθηκαν και τα δύο κόμματα, καθώς τους άξιζε… Η Ελλάδα στον κατήφορο και στον γκρεμό της ανυποληψίας.

Παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βρήκε μπροστά της η Νέα Δημοκρατία, κατόρθωσε μέσα στα χρόνια της την ανόρθωση. Άρχισε μεθοδικά και αθόρυβα, αν και πολεμήθηκε, λασπολογήθηκε αγρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άρχισε να επουλώνει τις πληγές, να βουλώνει τις τρύπες στο ναυαγισμένο καράβι, να εφαρμόζει το εξυγιαντικό πρόγραμμα που ο Αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προεκλογικά υποσχεθεί στον Ελληνικό Λαό.

Παρά την πανδημία του κορονοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, στα Οικονομικά πάμε καλύτερα, στις επενδύσεις υπάρχει διεθνής αξιοπιστία, η ανεργία μειώνεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις αναστήθηκαν από τον τάφο τους και υπολογίζονται. Ο διεθνής παράγοντας λογαριάζει την προσωπικότητα του Πρωθυπουργού, ενώ οι ψηφοφόροι τον δέχονται ως τον καλύτερο πρωθυπουργό της χώρας. Είναι και άλλα που δεν χωράει η στήλη αυτή να πούμε. Όλα τα διεθνή φόρα μιλάνε σήμερα για την αναγεννημένη Ελλάδα.

Πάνω σ΄ αυτά και όχι μόνο οι Έλληνες πολίτες θα δώσουν την ψήφο τους εκεί και σε όποιον το αξίζει… Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

Καταστρέφουν την Αγία Σοφία στην Πόλη

Την Κυριακή το 5Apostagma.gr, δημοσίευσε ότι τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν: «…όπως αποδείχθηκε και μία ακόμη βασιλική θύρα της Αγίας Σοφίας ροκανίστηκε από πιστούς μουσουλμάνους». Η Βασιλική Πύλη, η οποία καταστράφηκε με τις ζημιές της Αυτοκρατορικής Πύλης με τον ισχυρισμό ότι ήταν δήθεν “ιερή”, από εκατοντάδες μουσουλμάνους πιστούς. Υπάρχει Τουρκική ισλαμική πολιτική κίνηση πίσω από την εσκεμμένη καταστροφή της Αγίας Σοφίας από “ πιστούς” μουσουλμάνους.

Ο Τούρκος Θεολόγος και φιλόσοφος Δρ. Şahin Filiz και ο ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı αξιολόγησαν το θέμα εφιστώντας την προσοχή στις καταστροφές, που υπέστησαν μετά την απώλεια της ιδιότητας του μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Ο Φιλίζ είπε: «Αυτές οι καταστροφές δείχνουν ότι η απόφαση ήταν λάθος.

Αυτό το τελευταίο περιστατικό σημαίνει επίσης κάτι που ενισχύει τη λάθος απόφαση. Είναι επίσης δυνατό να γίνει ένας κοινωνικός ψυχολογικός προσδιορισμός αυτών (των πολιτών) που προκάλεσαν αυτήν την καταστροφή. Αυτές οι καταστροφές μπορεί να γίνονται ως πολιτική στάση.

Όλα αυτά βέβαια είναι “στάχτη” στα μάτια της Ελλάδος και της διεθνούς κοινότητας, αφού κάποιοι φανατικοί φέρονται να καταστρέφουν τον ναό της Αγίας Σοφίας, συστηματικά και με την ανοχή των τουρκικών αρχών, έχοντας σκοπό.

Σκοπός τους είναι να καταστραφούν ανεκτίμητα στολίδια του ηγετικού ναού της παγκόσμιας ορθοδοξίας, από άτομα που εμφορούνται με τα ίδια “φονικά ένστικτα” που είχαν και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέστρεφαν κάθε είδους πολιτιστικό μνημείο που δεν συμφωνούσε με την φιλοσοφία τους.

Η ουσία είναι ότι η Αγία Σοφία κινδυνεύει τρομακτικά για μια φορά ακόμη στην μακραίωνη πορεία της και οφείλουμε τουλάχιστον να κάνουμε ως ελληνισμός ό,τι περνά από το χέρι μας, για να τον διασώσουμε. Δεν θα τολμούσαν οι απλοί πολίτες να καταστρέψουν την πολιτιστική αυτή διεθνή κληρονομιά, αν δεν το είχε σχεδιάσει και το ανεχόταν η Τουρκική Κυβέρνηση. Η βάρβαρη Τουρκία έχει καταστρέψει ή έχει βαπτίσει τούρκικη κληρονομιά πλήθος αρχαιολογικού πλούτου. Έχει αλλάξει ελληνικά ονόματα πόλεων και χωριών σε τούρκικη γλώσσα, έχει καταστρέψει εκατοντάδες Χριστιανικούς Ναούς.

Στην πορεία αυτή πρέπει να διεθνοποιήσουμε το θέμα και να το προβάλλουμε συνεχώς σε όλον τον κόσμο. Τι κάνει η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




Δεν υπάρχουν σχόλια