Header Ads

Τα σενάρια για τις κάλπες και ο προεκλογικός… πυρετός (Φ.1818)

  

Η γνωστή σε όλους πλέον αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο ότι «μύρισε εκλογές» έχει θέσει σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία, που παρακολουθούν με προσοχή τα όσα αναφέρονται από πλευράς κυβερνητικών στελεχών για την ημερομηνία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Παρότι ο πρωθυπουργός δεν αποσαφήνισε πότε θα στηθούν οι κάλπες -και κατά πληροφορίες δεν έχει ακόμη αποφασίσει- η δήλωσή του δείχνει ότι έχει μετακινηθεί από το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha και τη Ναταλία Γερμανού το Σάββατο -μια συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ένας μικρός κυβερνητικός απολογισμός, ωστόσο είχε πιο «χαλαρό» χαρακτήρα- αλλά και ο δεύτερος απολογισμός της εβδομάδας, που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα του πρωθυπουργού την Κυριακή.

Μιλώντας σε μέλη της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζουμε». Προέτρεψε, μάλιστα, τους ψηφοφόρους από το εξωτερικό να μπουν στη σχετική πλατφόρμα για να μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, όταν τελικά στηθούν κάλπες.

Δεν είναι μυστικό ότι εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου υπάρχουν «φωνές» που επιθυμούν ταχύτερη προσφυγή στις κάλπες, υποστηρίζοντας πως ούτως ή αλλιώς η λήξη της κυβερνητικής θητείας είναι κοντά. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά τον «παλμό» των πολιτικών εξελίξεων και πώς αυτός αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, με στόχο να κατανοήσει ακριβώς ποια θέματα απασχολούν τους ψηφοφόρους.

Όπως υποστηρίζουν εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη, προτεραιότητα για τους πολίτες είναι τα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας -τομέα στον οποίο η κυβέρνηση δίνει εδώ και καιρό μεγάλο βάρος. Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αναδεικνύοντας ότι τα περισσότερα νοικοκυριά πιέζονται από την ενεργειακή και όχι μόνο ακρίβεια.

Παρότι αρμόδιοι κύκλοι έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι πρόκειται για μια εξωγενή κρίση, η κυβέρνηση φαίνεται πως αντιλαμβάνεται πως υπάρχει φθορά όσο περνάει ο καιρός.

Το σενάριο για πρώτες κάλπες τον Φεβρουάριο θεωρείται όλο και πιο πιθανό από το «γαλάζιο» στρατόπεδο -κάτι το οποίο σημαίνει ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει λίγο μετά τις γιορτές.

Το δεύτερο σενάριο είναι οι πρώτες κάλπες να στηθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το Μάιο.

πηγή: CNN Newsroom 
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022




Δεν υπάρχουν σχόλια