Header Ads

Περιφερειακά νέα (Φ.1814)

Συμφωνητικά για έργα προϋπολογισμού 2,3 εκ ευρώ στην Κορινθία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην Κόρινθο
    

Τρία συμφωνητικά για ισάριθμα έργα στην Κορινθία, συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στην Κόρινθο.

Ο Π. Νίκας, εξ άλλου, είχε στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, συνεργασία με τα τοπικά στελέχη της περιφερειακής Αρχής, αλλά και με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κορινθίας, όπως και με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μετέβη αρχικά στα γραφεία της Μητρόπολης Κορίνθου όπου -παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Κορινθίας Αθηνάς Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρη Βυτινιώτη και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσου Γκιολή, όπως και του προέδρου της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργου Οικονόμου- είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Διονύσιο, στη διάρκεια της οποίας υπέγραψε με τους αντίστοιχους αναδόχους τα δύο από τα τρία συμφωνητικά έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2.050.000 ευρώ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι δράσεις της Μητρόπολης Κορίνθου, ενώ ο μητροπολίτης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον και την -μετά από πολλά χρόνια- ουσιαστική αρωγή εκ μέρους της Περιφέρειας προς την εν λόγω Μητρόπολη.

ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 

Το πρώτο συμφωνητικό αφορούσε στο προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ έργο επανάχρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης δύο κτηρίων της Μητρόπολης Κορίνθου -Βιβλιοθήκη και Εκθετήριο. Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση των εν λόγω κτηρίων για τη δημιουργία σύγχρονων πολυχώρων. Το εν λόγω έργο, η δαπάνη του οποίου μετά τον σχετικό διαγωνισμό θα ανέλθει τελικά σε 885.569,99 ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 8 μήνες.

Το δεύτερο συμφωνητικό αφορούσε στο με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ έργο ανέγερσης ισόγειας οικοδομής, με υπόγειο, στο οικόπεδο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Παύλου, προκειμένου να λειτουργήσει ως εστιατόριο για τα προσφερόμενα από την Μητρόπολη Κορίνθου “γεύματα αγάπης” σε άστεγους και άπορους, πρωτίστως σε ηλικιωμένους, μοναχικούς ανθρώπους, σε παιδιά εγκαταλελειμμένα από γονείς και ορφανά παιδιά και σε πολυμελείς οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Η δαπάνη για το εν λόγω έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 10 μήνες, ανήλθε μετά τον σχετικό διαγωνισμό σε 655.066,93 ευρώ.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ – ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας και τα υπόλοιπα στελέχη της Περιφέρειας μετέβησαν στο διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας, όπου υπεγράφη από τον περιφερειάρχη -παρουσία επιπλέον και του εντεταλμένου για αθλητικά θέματα περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Μαντζούνη- το τρίτο συμφωνητικό έργου, που αφορούσε στην με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ βελτίωση της αγωνιστικής επιφάνειας με χλοοτάπητα και αρδευτικό δίκτυο στο γήπεδο των Αρχαίων Κλεωνών. Η δαπάνη, μετά τον σχετικό διαγωνισμό, θα ανέλθει σε 242.611,59 ευρώ, ενώ η συνολική προθεσμία περαίωσης του έργου ορίστηκε σε 8 μήνες.

Ακολούθησαν συναντήσεις του περιφερειάρχη, με τον δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνη αντικείμενο της οποίας αποτέλεσε η επόμενη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολης και η διεκδίκηση εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου της διενέργειας στην βόρεια Πελοπόννησο διαδρομών του εν λόγω παγκοσμίου φήμης αγώνα αυτοκινήτου. Ο Π. Νίκας σημείωσε ότι υπάρχει επικοινωνία της Περιφέρειας με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει στην διεξαγωγή των δύο πρώτων ημερών του εν λόγω αγώνα στην πιο πάνω περιοχή της Κορινθίας, η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε συνάντηση με εκπροσώπους από τον Δήμο Σικυωνίων -και συγκεκριμένα με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Κουτρέτση, τον πρόεδρο ΤΟΕΒ Φενεού Κώστα Κουρούσια και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μεσινού Σωτήρη Κουλούκη, παρουσία του διευθυντή ΔΑΟΚ της Π.Ε. Κορινθίας Γιώργου Μουτάφη. Στη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα να αναλάβει η Περιφέρεια την χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των γεωτρήσεων στην περιοχή Φενεού, με τον περιφερειάρχη να ζητεί να υπάρξει επ’ αυτού συνεργασία της ΔΑΟΚ και της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Κορινθίας με τον ΤΟΕΒ Φενεού.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους συνεταιρισμών, ενώ είχε ενημέρωση σχετικά με την ελαιοπαραγωγή στην Κορινθία.

Τέλος, ο Π. Νίκας -ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον ιδιωτικό περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Super, που θα μεταδοθεί το βράδυ αύριο Πέμπτη, μετά το δελτίο ειδήσεων- επισκέφθηκε χώρους που στεγάζουν υπηρεσίες της Π.Ε. Κορινθίας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ορθολογισμός και εξοικονόμηση του κόστους που σήμερα καταβάλει για μισθώματα η Περιφέρεια στην Κόρινθο.




Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην παράσταση “Aγιος Χρυσόστομος Σμύρνης”, στην Κόρινθο
    


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη και χαιρέτισε, το περασμένο Σάββατο, στην Κόρινθο, στην παράσταση “Aγιος Χρυσόστομος Σμύρνης” που ανέβασε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου το Κέντρο Νεότητας της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης επισήμανε το σημαντικό έργο που διαχρονικά επιτελεί η Εκκλησία, διαφυλάττοντας τη μνήμη του Ελληνισμού, ενώ συνεχάρη τους συντελεστές της παράστασης, για την πραγματοποίηση της οποίας συνεργάστηκαν 100 άτομα, ηθοποιοί και λοιποί συντελεστές, όλων των ηλικιών.




Σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Στην υπογραφή σύμβασης ύψους 771.776 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου προέβη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Οπως σημείωσε Π. Νίκας μετά την υπογραφή της σύμβασης, “το έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και η Περιφέρεια είναι -και θα συνεχίσει να είναι- αρωγός με όποιον τρόπο μπορεί στην προσπάθεια που καταβάλλει για την πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών”.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, θα γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση 63 ανοιχτών μεταλλικών υδατοδεξαμενών, χωρητικότητας 40, 100 και 300 κυβικών μέτρων. Πρόκειται, ειδικότερα, για προκατασκευασμένες μεταλλικές δεξαμενές πυροπροστασίας ανοικτού τύπου -κατάλληλες για λήψη νερού από εναέρια και επίγεια μέσα– με στόχο την ενίσχυση της πυροπροστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι οι εν λόγω δεξαμενές –27 των 40 κυβικών μέτρων, 31 των 100 κ.μ. και 5 των 300 κ.μ.- θα τοποθετηθούν σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε επιλεγμένες θέσεις που έχει προτείνει τριμελής επιτροπή η οποία αποτελείται από εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δασαρχείου και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Η πρώτη χωροθέτηση θα γίνει εντός 15 ημερών, ενώ το σύνολο του έργου θα έχει ολοκληρωθεί σε 4 μήνες.

Ειδικότερα, από 14 υδατοδεξαμενές θα τοποθετηθούν σε Κορινθία και Μεσσηνία, από 12 σε Αρκαδία και Λακωνία και 11 στην Αργολίδα και συγκεκριμένα για την Κορινθία:

– στην Π.Ε. Κορινθίας 6 δεξαμενές χωρητικότητας 40 κ.μ., 7 χωρητικότητας 100 κ.μ. και 1 χωρητικότητας 300 κ.μ.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρκαδίας πύραρχος Κώστας Γόντικας και ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής.




Τιμήθηκε η επέτειος της κατάληψης του Ακροκόρινθου
   


Η 199η επέτειος της κατάληψης από τον Θεόδωρο Κολοκτρώνη του κάστρου στον Ακροκόρινθο τιμήθηκε με εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στον πιο πάνω ιστορικό χώρο την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν τρισάγιο, κατάθεση στεφανιών και αναπαράσταση της παράδοσης του κάστρου στους Ελληνες πλαισιωμένη με παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και παραδοσιακά τραγούδια από τον Παναγιώτη Λάλεζα, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι υφυπουργοί Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, οι βουλευτές Κώστας Κόλλιας και Γιώργος Ψυχογιός, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης και Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος κ.α.




Τρένο, ΣΔΙΤ απορριμμάτων και αντικειμενικές αξίες, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, στην Αθήνα
  

Συνάντηση είχε στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη 1η Νοεμβρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο περιφερειάρχης συζήτησε το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΕΝΟΥ 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφερόμενος ειδικότερα στην γραμμή των αρχαιολογικών χώρων Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, επισημαίνοντας και την έκφραση της θετικής γνώμης που εκφράστηκε από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου στην Αρεόπολη.

Οπως γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, θα υπάρχουν πολύ σύντομα εξελίξεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

ΣΔΙΤ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 

Ακόμα, ο Π. Νίκας ενημέρωσε τον υπουργό σχετικά με την εξέλιξη της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και για τα προβλήματα που η εν λόγω ΣΔΙΤ αντιμετωπίζει.

Τα προβλήματα, σημείωσε ο περιφερειάρχης, είναι διαφόρων τύπων με την αρμοδιότητα για την επίλυση των οποίων να αναφέρεται σε τουλάχιστον τρία υπουργεία, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, εξ άλλου, επισήμανε στον υπουργό Επικρατείας την αναστάτωση που έχει προκληθεί μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών -αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, στον Δήμο Καλαμάτας, όπου η τιμή ζώνης “εκτινάχτηκε” από τα 900 στα 1.700 ευρώ.

Στη σχετική συζήτηση, ειδικότερα, ο Π. Νίκας χαρακτήρισε “παράλογο” αυτό συνέβη με τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών στη συγκεκριμένη περιοχή και κάλεσε τον υπουργό να εξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε βάθος ώστε “να ληφθούν αποφάσε ις στο πλαίσιο της δικαιοσύνης”.




Συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΑΟΤΑ “Μοριάς” Α.Ε.
  

Το Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ “Μοριάς Α.Ε. – ΑΟΤΑ”, στη συνεδρίασή του, χθες Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του εν λόγω ΑΟΤΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για την τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Κορινθίας ως προς την εκπόνηση αντιπλημμυρικών και συγκοινωνιακών μελετών.

Οι εν λόγω μελέτες αφορούν, α) στη νέα συνδετήρια οδό Νεμέας – Κάτου παρά το φράγμα Ασωπού, β) στην οριοθέτηση του χειμάρρου Ράχιανη και στην κατά τμήματα διευθέτησή του καθώς και γ) στην κατασκευή νέας γέφυρας στους Καλλιάνους προς αντικατάσταση της υφιστάμενης.

Στην ίδια συνεδρίαση, εγκρίθηκε η διακήρυξη δύο διεθνών ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών μέσω ΕΣΗΔΗΣ με αντικείμενο την επιλογή αναδόχου, αφ’ ενός για το έργο “Ενέργειες συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης δεξιοτήτων” στο πλαίσιο της πράξης “Ενίσχυση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για εργαζόμενους επιχειρήσεων σε δυναμικούς ή υπό αναδιάρθρωση κλάδους της Περιφέρειας Πελοποννήσου” και αφ’ ετέρου για το έργο “Ενέργειες συμβουλευτικής, κατάρτισης και πιστοποίησης δεξιοτήτων” στο πλαίσιο της πράξης “Κατάρτιση μακροχρόνια ανέργων με πρακτική άσκηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”.



Παρουσίες σε εκδηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αθηνάς Κόρκα
  

Σε σειρά εκδηλώσεων παρέστη το περασμένο Σαββατοκύριακο η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα.

Συγκεκριμένα, η αντιπεριφερειάρχης παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Κιάτο το Ιδρυμα Υποτροφιών Γεωργίου Μαυρούλια σε συνεργασία με τον Δήμο Σικυωνίων, κατά την οποία επιδόθηκαν υποτροφίες σε επιτυχόντες φοιτητές και το βραβείο “Λούτα” σε αριστούχους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο δήμαρχος Συκιωνίων Σπύρος Σταματόπουλος καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης.

Στην συνέχεια η Αθ. Κόρκα παρακολούθησε στο Κλειστό Γυμναστήριο της Κορίνθου τους αγώνες των κορασίδων του ΑΣΠ (Αθλητικό Σωματείο Πετοσφαίρισης) και των αγοριών του ΚΑΟΚ (Καλαθοσφαιρικός Αθλητικός Ομιλος Κορίνθου).

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας παρέστη στην εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου Θαλερού “Αγγελος Σικελιανός” για τους ήρωες του Επους του 1940, με αφηγήσεις και ποιήματα από τα παιδιά του συλλόγου.

Σε δηλώσεις της, η Αθ. Κόρκα συνεχάρη την διοίκηση του συλλόγου για την διοργάνωση και τόνισε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πάντα αρωγός στις πολιτ ιστικές εκδηλώσεις της Κορινθίας.




Αναστάσιος Γκιολής Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Αλληλεγγύης

Η Υγεία μας ενώνει. Η Δημόσια Υγεία αλλάζει
  
 


Υπηρετώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας για 15 χρόνια περίπου δεν θα μπορούσα να μην τονίσω τα σημαντικά βήματα από την κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη και ιδιαίτερα του Υπ.Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη που τρέχει τα ψηφιακά πρότζεκτ με πρώτο και καλύτερο αυτό της ΥΓΕΙΑΣ και συγκεκριμένα του ατομικού φακέλου Υγείας(για εμένα το κρισιμότερο όλων).Ήδη η πρώτη φάση της άυλης ψηφιακής συνταγογράφησης και του My Health app έχει γίνει πράξη και μπορούμε να λαμβάνουμε συνταγές-εξετάσεις στο κινητό μας.Το επόμενο σωστό βήμα είναι της αυτόματης καταγραφής-ενσωμάτωσης στον Ατομικό Φάκελο Υγείας όλων των εξετάσεων σε διαγνωστικά κέντρα-Νοσοκομεία της χώρας.

Έν συνεχεία θα μείνει η ολοκλήρωση του Ατομικού Φακέλου όπου έχουν δεσμευτεί 350 εκατ.ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.Θα διατεθούν για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών σε όλες τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας-Α’βάθμιες, Β’βάθμιες και Γ’βάθμιες και μαζί θα επιδοτήσεων οι γιατροί- συνάδελφοι για να αποκτήσουν τις κατάλληλες συσκευές αλλά κ την εκπαίδευση ώστε να περνούν στον Ψηφιακό Φάκελο τους ασθενούς τα πάντα από Αιματολογικές εξετάσεις,Απεικονιστικές εξετάσεις,διαγνώσεις,θεραπείες και ανταπόκριση σε αυτές αλλά και επεμβάσεις.

Σημαντικά βήματα λοιπόν για πρώτη φορά στην πατρίδα μας και κάτω από πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες με τούτη την πολιτική ηγεσία που ήθελε και έτρεξε...

Με την ολοκλήρωση του ο Ατομικός Φάκελος Υγείας θα είναι πολύτιμο εργαλείο που θα μας συνοδεύει σε όλη μας την ζωή,διευκολύνοντας καθοριστικά εμάς αλλά και συγγενείς μας σε όποια δύσκολη στιγμή όπου και όταν μας συμβεί το «κακο».

Πολλά πολλά συγχαρητήρια λοιπόν και να θυμόμαστε όλοι πως η Υγεία δεν χωράει πολιτικές αντιπαραθέσεις μόνο συνεργασία για την καλύτερη Υγεία των συμπολιτών μας αλλά και των επισκεπτών της Πατρίδας μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια