Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1814)

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Ο ΟΗΕ ακυρώνει την Τουρκο-Λιβική Συμφωνία

Σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την απόφαση για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναφέρει το CNN. - Αναγνωρίζεται ότι η Λιβύη δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες όπως η συμφωνία με τη Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες. «H ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του «memorandum» για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία», επισημαίνουν. Σημειώνεται πως στις αρχές Οκτωβρίου Τουρκία και Λιβύη είχαν υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης για τους υδρογονάνθρακες κάτι που έφερε την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία απέστειλε αυστηρό μήνυμα πως θα διαφυλάξει τη συμφωνία του 2020 με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Παράλληλα, διεθνοποίησε το ζήτημα, ξεκινώντας διπλωματικό μαραθώνιο ενημερώνοντας τους συμμάχους για την παράνομη συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τη συμφωνία ως παράνομη, άκυρη και ανυπόστατη, και είχε τύχει της υποστήριξης των διεθνών εταίρων που καταδίκασαν τη συμφωνία. «Το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει δικαίωμα να το επικαλείται (από την ανακοίνωση του @ GreeceMFA για την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας)», έγραφε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία είχε αμφισβητήσει και η πλευρά της Αιγύπτου.

Ελλάδα και Αίγυπτος αμφισβητούν τη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»





ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η «Μικροπολιτική καταγγελία» συνήθως αποκαλύπτεται…

Από σήμερα σε λιγότερο από έναν χρόνο θα κληθούν στις κάλπες οι Έλληνες ψηφοφόροι να επιλέξουν τον τρόπο της διακυβέρνησης της χώρας. Αν θα είναι μονοκομματική ή πολυκομματική η νέα Κυβέρνηση. Τα κόμματα ήδη έχουν αρχίσει τις επιλογές τους στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Οι ουρές των επίδοξων πολιτικών, που μπαίνουν στη βουλή -όχι βεβαίως όλοι, αλλά οπωσδήποτε πολλοί- απένταροι και φεύγουν πάμπλουτοι είναι μεγάλες. Από αυτή τη δεξαμενή γίνεται η επιλογή του νόμιμου αριθμού υποψηφίων Βουλευτών. Στην πλειοψηφία τους οι επιλεγέντες υποτίθεται ότι έχουν περάσει από την ηθικοκοινωνική και νομική κλισσάρα. Λέγεται ότι μερικοί από αυτούς συνεισφέρουν στα καταχρεωμένα κόμματα την «οικονομική ενίσχυσή τους». Λένε με εξαγορά της θέσεως υποψηφίου.

Και εδώ αποτελεί «Αχίλλειο πτέρνα» για τα κόμματα που δεν τηρούν την παραπάνω δεοντολογία. Θέλεις από άγνοια ευρύτερης πληροφόρησης, θέλεις ότι ρίχνουν νερό στο κρασί τους υποτασσόμενα σε έξωθεν παρεμβάσεις ή και δελεαζόμενα από οικονομικούς όρους αποδοχής, δημιουργούν μελλοντικά προβλήματα, που συνήθως μεγαλοποιούνται από αντίπαλα κόμματα. Αυτή η κατάσταση γίνεται μπούμεραγκ, αφού η αλήθεια πολλές φορές αργεί μεν, αλλά σχεδόν βγαίνει πάντα στην επιφάνεια. Τότε αναδεικνύεται η ανάγκη έρευνας σε βάθος για τον εντοπισμό της αλήθειας του βιογραφικού καθενός από τους υποψηφίους, πλην όμως είναι αργά. Τρέχουν τα κόμματα και δεν φτάνουν.

Και τότε οι απλοί πολίτες δεν ξέρουν ποια πλευρά να πιστέψουν, ποια είναι με το μέρος της αλήθειας. Όσο για τους καταγγέλλοντες, έστω κι αν λένε ψέματα αβασάνιστα, επιχαίρουν προσωρινά με τον βασικό όρο της προπαγάνδας «Λέγε λέγε, έστω και ψέμα, κάτι θα μείνει». Συνήθως όμως όλα είναι δανεικά στην πολιτική, αφού τα κόμματα βγάζουν το ένα τα μάτια του άλλου. Είναι εύκολο να βρεις ανάμεσα στους βουλευτές τρωτά σημεία, που επιδέχονται επιθετική επιστροφή. Εδώ ισχύει η αρχή «της δράσης και της αντίδρασης» στον επικοινωνιακό τουλάχιστον τομέα. Και τότε οι εμβρόντητοι πολίτες, επάνω που βλέπουν τις αδυναμίες του πρώτου κόμματος, βγαίνουν από τα ρούχα τους γιατί αποκαλύπτεται πως και το κόμμα τους δεν πάει πίσω σε θέματα του γραπτού και άγραφου νόμου. Δύσκολη πλέον η επιλογή και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ποια και πού είναι η αλήθεια; «Πιάσε τ΄ αυγό και κούρευτο…» 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει τους συσχετισμούς με την Τουρκία…

Σε άνευ προηγουμένου προκλήσεις προχωρά η Τουρκία, επιχειρώντας κατά την προσφιλή συνήθεια της Άγκυρας να εξαγάγει την κρίση στο εσωτερικό της στο Αιγαίο, εγείροντας ανοιχτά ζητήματα «αδιευκρίνιστων» συνόρων.

Ο Ερντογάν είναι διπλωματικά απομονωμένος σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της υπόθαλψης και χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, η οποία πλέον έχει αποκαλυφθεί ανοιχτά μετά και την πολεμική στη ΒΑ Συρία σε συγχορδία με το ΙSIS, αλλά και με τη διγλωσσία του πατώντας σε δύο βάρκες.

Ακόμα στο εσωτερικό της χώρας μαίνεται εμφύλιος πόλεμος με τους Κούρδους, ενώ οι χιλιάδες φυλακισμένοι γκιουλενιστές στενάζουν από ασφυξία στις απάνθρωπες τουρκικές φυλακές, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξής του. Συνεχίζει να προσπαθεί να κάνει τα δικά του. Είναι πλέον ορατή πιο κοντά όσο ποτέ η εθνική ανεξαρτησία των Κούρδων, που συνεπάγεται τη διάλυση της Τουρκίας και οι εξουσιαστές αναζητούν βαλβίδα αποσυμπίεσης στο Αιγαίο.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η πολιτική της κλιμακούμενης έντασης, που υιοθετεί η Άγκυρα τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς έρχεται με κλιμακούμενη ταχύτητα, μετρά την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ, που εν πολλοίς αναμένεται να θάψει εν τη γενέσει τους τα ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν για αποκατάσταση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ με το βλέμμα στους υδρογονάνθρακες. Πέραν τούτου, με τη στρατηγική της έντασης εκτιμάται ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εγείρει εκ νέου ζητήματα και να προσδοκά σε… ανταλλάγματα.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η Άγκυρα παρά τις σχετικές δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ δεν έχει πράξει τίποτα από τα συμφωνηθέντα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, παρά συνεχίζει να ποιεί την νήσσα, επενδύοντας ουσιαστικά στην επιχείρηση δισεκατομμυρίων, που έχει στηθεί από λαθρέμπορους στα τουρκικά παράλια. Ευτυχώς που η σχέση… στοργής που είχε συνάψει ο Ερντογάν με τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιχειρούσε σε κάθε ευκαιρία να φέρει δια της πλαγίας το θέμα, εξυπηρετώντας πλήρως τις τουρκικές αιτιάσεις στο Αιγαίο φαίνεται πως πάει ν’ αλλάξει. Είναι επίσης καθαρή και ξάστερη η Ελληνική Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, που με σύνεση και αποφασιστικότητα αλλάζει συσχετισμούς υπέρ της Ελλάδος!...

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

Οι διοικήσεις των ΕΛΤΑ άθελά τους διαλύουν τον φορέα;

Αν μελετήσει οποιοσδήποτε πολίτης τη λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην πορεία τους τις τελευταίες δεκαετίες θα διαπιστώσει πως έχουν πέσει στο ναδίρ της επιχειρηματικής και κοινωνικής τους αποστολής, όπως την γνωρίζαμε κατά το παρελθόν. Τούτο μάλλον οφείλεται στους δήθεν εκσυγχρονισμούς των διαφόρων Κυβερνήσεων, αρχής γενομένης από την περίοδο του οδοστρωτήρα της λεγόμενης Αλλαγής. Τότε, τόσον ο φορέας, όσο και το υπαλληλικό προσωπικό σέβονταν τον έλληνα πολίτη-πελάτη. Όλες οι δοσοληψίες, επιστολογραφία, συντάξεις, συστημένα και πάσης φύσεως εργασίες διακίνησης εντύπων και δεμάτων δούλευαν ρολόϊ και όλα αυτά χωρίς να βγαίνει η πίστη των ταχυδρομικών υπαλλήλων που εργάζονταν υπό συνθήκες πίεσης, αλλά θεμιτές και ανθρώπινες, αφού υπήρχε λογική επάρκεια προσωπικού.

Σήμερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν βαρέσει διάλυση με τον χαβά της κάθε διοίκησης, που αλλάζει κάθε φορά, σύμφωνα με το δοκούν των εναλλασσομένων κυβερνήσεων. Για να μην πάμε μακριά, να σταθούμε λίγο στη διακίνηση της εφημερίδας μας μέσω ΕΛΤΑ. Με πήραν στο τηλέφωνο συνδρομητές που πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους και μου κατήγγειλαν πως από τα Γραφεία ΕΛΤΑ Ξυλοκάστρου, Κιάτου, Βραχατίου και Νεμέας καθυστερούν να λάβουν την εφημερίδα μας και πολλές φορές, ενώ είναι εβδομαδιαία η παράδοσή μας στην Κόρινθο, λαμβάνουν δύο, τρεις και τέσσερις εφημερίδες μαζί παράκαιρα. Να μην παρατραβήξω γιατί τα παράπονα είναι πολλά ακόμη και για τα ΕΛΤΑ Αθηνών κ.α. Σε πρώτη ενημέρωση για την καθυστέρηση ή ανεπάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος, παίρνουμε την απάντηση: «Δεν επαρκεί το προσωπικό.».

Και όλα αυτά ρίχνοντας μία ματιά στα πολυάριθμα γραφεία Courier στις πόλεις της Κορινθίας βλέπουμε ουρές πελατών που πληρώνουν κάτι παραπάνω, αλλά βρίσκουν εξυπηρέτηση και ταχύτητα σίγουρης διακίνησης.

Κάποτε, όταν ήταν «βαμμένοι» κομματικά κάποιοι ταχυδρομικοί διανομείς βρίσκαμε -μας ειδοποιούσαν επαρχιακοί αγρότες- ολόκληρα δέματα της εφημερίδας μας πεταμένα σε φαράγγια και αγρούς. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά υπεύθυνη αντιμετώπιση και σεβασμό προς τον αποστολέα και τον παραλήπτη. Να επιδίδονται τα έντυπα εκεί και όταν πρέπει, χωρίς δικαιολογίες και υπεκφυγές. Να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, γιατί, έτσι όπως πάνε μερικά στελέχη και ταχυδρομικοί διανομείς θα αποτελειώσουν τον δημόσιο και ιδιωτικό κοινωνικό χαρακτήρα του φορέα των ΕΛΤΑ. Απαιτείται να αρχίσει από ψηλά η επαναφορά στον δρόμο του Επιχειρηματικού, αλλά και κοινωνικού τους έργου… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια