Header Ads

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥN ΤΑ ΝΙΑΤΑ! /Φ.1810

  

* Γράφει ο Τσάτσαρης Κωνσταντίνος


Τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής του πληθυσμού μας το 2021 ήταν αποκαρδιωτικά. Πεντακόσιες περίπου χιλιάδες λιγότεροι Έλληνες, από την προηγούμενη απογραφή πληθυσμού το 2011.

Δυσοίωνα στατιστικά μηνύματα, μας έρχονται από ειδικούς στατικολόγους για τη γήρανση του πληθυσμού μας. Το 2050 μας λένε, ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει γεράσει, αν συνεχίσουμε να ζούμε μ΄αυτό τον ρυθμό.

Περισσότεροι ηλικιωμένοι από τους νέους, πάνω από τα 65 χρόνια θα απαρτίζουν τον πληθυσμό μας.

Βέβαια η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, αύξησε το όριο ηλικίας του πληθυσμού μας. Αλλά μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αστικοποίηση του πληθυσμού μας τις δεκαετίες του ΄50, ΄60 και ΄70.

Η μετακίνηση στα αστικά κέντρα του πληθυσμού, έφερε την ερήμωση στα χωριά μας, που αποτελούσαν τον πυρήνα ανανέωσης του πληθυσμού.

Στην πόλη η ζωή είναι πιο απαιτητική. Όλες οι ανάγκες είναι αυξημένες και για να τα βγάλουν πέρα τα νέα ζευγάρια περιορίζουν τις γεννήσεις.

Αναγκάζονται να εργάζονται και οι δύο, μιας και η γυναίκα βγήκε στα ίσα στην ελεύθερη αγορά εργασίας και απαραίτητη κρίνεται πλέον η συμμετοχή της στην ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Έτσι περιορίστηκαν οι γεννήσεις στο ένα ή δύο παιδιά. Ελάχιστα ζευγάρια προχωρούν στα 3 ή 4 παιδιά, όπως γινόταν στα πολυάνθρωπα χωριά.

Γι΄ αυτό πρέπει να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα για πολύτεκνες οικογένειες. Να τύχουν και οι τρίτεκνες οικογένειες όλων των ευεργετημάτων των πολύτεκνων οικογενειών και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Ίσως κάτι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε.

Να αυξήσουμε τον νέο πληθυσμό της χώρας μας και να σταματήσουμε τη μείωση ενισχύοντας με αναπτυξιακά έργα την περιφέρεια.

Να δώσουμε κίνητρα για ενίσχυση και αύξηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Να ενισχύσουμε με τις αγροτικές καλλιέργειες.

Πρέπει να κρατηθούν στην περιφέρεια όσοι υπάρχουν σήμερα, αλλά και άλλα νεαρά ζευγάρια από τις πόλεις, που επιθυμούν να ασχοληθούν με την ορνιθοτροφία, τη σαλιγκαροτροφία, τη μανιταροκαλλιέργεια και άλλες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα.

Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων έχουμε δει σε αρκετές περιφέρειες, που έχουν κατά καιρούς προβληθεί και από την τηλεόραση.

Με κάθε τρόπο, πρέπει να ενισχύσουμε τον πληθυσμό μας με νέους ανθρώπους, ώστε: Στη επόμενη απογραφή του 31, να έχουμε παρουσιάσει ικανή βελτίωση.

* ο Κ. Κώστας Τσάτσαρης, είναι Δάσκαλος από την Κόρινθο


Δεν υπάρχουν σχόλια