Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1810

Κυπριακό: Ό,τι απέτρεψαν οι Έλληνες κομάντος του Παπαμελετίου το 1974 στο αεροδρόμιο Λευκωσίας επιδιώκουν ξανά οι Τούρκοι σήμερα
  

Newsroom 
Η Άγκυρα σχεδιάζει εισβολή στην ”νεκρή ζώνη” στην Κύπρο και πολλά άλλα ταυτόχρονα σε Αιγαίο και Έβρο;

Σύμφωνα με πολύ καλό ρεπορτάζ του κυπριακού καναλιού Sigmalive.com αποκαλύπτονται χάρτες των Τούρκων, που αφορούν το νέο δήθεν αναπτυξιακό τους σχέδιο, με το οποίο επιχειρούν με ήπια μέσα να υφαρπάξουν το μισό αεροδρόμιο Λευκωσίας και ολόκληγρη την αποκαλούμενη νεκρή ζώνη. Για το αεροδρόμιο της Λευκωσίας υπενθυμίζουμε ότι η μονάδα Ελλήνων πρασινοσκούφηδων η οποία είχε μεταβεί στο νησί με αεροσκάφη Noratlas, είχε πολεμήσει λησαλέα κρατώντας το αεροδρόμιο στην κατοχή του ΟΗΕ.

Ο διοικητής της μονάδος αυτής ήταν ο Ταγματάρχης τότε Παπαμελλετίου, ο οποίος με τους Λοκατζήδες του παρέδωσε το αεροδρόμιο σις δυνάμεις του ΟΗΕ, αφού είχε αποκρούσει δύο φορές τους Τούρκους και είχε πάρει εχέγγυα για αυτήν την κίνηση.

Σήμερα τόσα χρόνια μετά το 1974, οι Τούρκοι επιχειρούν μέσω ενός υποτιθέμενου αναπτυξιακού σχεδίου να καταλάβουν μαχητί, το μισό αεροδρόμιο που δεν κατεχουν φυσικά, με στόχο να επεκταθούν αργότερα, ενώ ετοιμάζονται να οικοιοποιηθούν 32 χλμ νεκρής ζώνης που είναι κυπριακό έδαφος, στο οποίο κινείται μόνο ο ΟΗΕ. Το έτερο σχέδι αφορά την υφαρπαγή της αποκαλούμενη Νεκρής Ζώνης, που παραχώρησε η τότε κυπριακή δημοκρατία στον ΟΗΕ για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων. Υπενθυμίζουμε επίσης τα πολλαπλά περιστατικά με Κύπριους Γεωργούς και τις τουρκικές δυνάμεις που εισβάλλουν κατά το δοκούν στην Νεκρή ζώνη, ως το πρόβλημα που θέλει να επιλύσει η τουρκοκυπριακή πλευρά μετά από εντολή της Άγκυρας.

Το σύνολο της «νεκρής ζώνης» ευρίσκεται υπό την επίβλεψη των ειρηνευτικών δυνάμεων, βάσει συμφωνίας του ΟΗΕ και του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όλες οι αγροτικές εργασίες από Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι έχουν ειδική άδεια, ελέγχονται από την ειρηνευτική δύναμη και όχι από τους Τούρκους και υλοποιούνται κατά μήκος της «νεκρής ζώνης» σε διάφορες περιοχές (Δερύνεια, Τρούλλους), στις οποίες όμως έχουμε συνεχή περιστατικά και προκλήσεις.

Η ουσία όμως είναι ότι ενώ Ελληνοκύπριοι αγρότες καλλιεργούν τη γη τους είτε πολύ κοντά στη γραμμή κατάπαυσης, μόνο αυτοί καλούνται πάντα σε απόσυρση από την ΟΥΝΦΥΚΙΠ, εκτελώντας εντολές των Τούρκων που απαιτούν οτιδήποτε επικαλούμενοι προκειμένου να διώξουν τους Κύπριους γεωργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει αριθμός περιστατικών όπου ο τουρκικός στρατός και η ειρηνευτική δύναμη εμφανίζονται ταυτόχρονα απαιτώντας απόσυρση των Ελληνοκυπρίων αγροτών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις Τούρκοι στρατιώτες απείλησαν με τα όπλα τους εξαναγκάζοντας τους Ελληνοκυπρίους να αποχωρήσουν. Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο ιδρύθηκε το 1964 για να αποτρέψει έναν πόλεμο μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η παρουσία της δύναμης στο νησί αμφισβητήθηκε από την τουρκική πλευρά λόγω των ύποπτων και “βρώμικων” σχεδίων της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει πολύχρονο σχέδιο που περιλαμβάνει ακόμα και «επιθετική πολεμική ενέργεια» στην νεκρή ζώνη, σε περίπτωση απόσυρσης της UNFICYP, λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ΟΗΕ αλλά και λόγω νέων παγκόσμιων ‘‘παιγνίων‘‘.Το κύριο σχέδιο της Άγκυρας όμως σαφώς το σύνολο της νεκρής ζώνης για αυτό επιδιώκει την πλήρη απόσυρση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ,ενώ η διχοτόμηση είναι το επιδιωκόμενο τελικό σχέδιο των Τούρκων, το οποίο ο ελληνισμός οφείλει να ακυρώσει στην πράξη με κάθε μέσο.



Τι σηματοδοτεί η επικύρωση των «δημοψηφισμάτων» από τη Ρωσία
 


Newsbomb Παναγιώτης Σωτήρης 30 Σεπτεμβρίου 2022 Η Ρωσία ανακοινώνοντας την ενσωμάτωση των περιοχών της Ουκρανίας που κατέχει ένοπλα, διαμορφώνει τη δική της εκδοχή τετελεσμένου. Η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τις περιοχές της Ουκρανίας που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και των δυνάμεων των «λαϊκών δημοκρατιών» δεν αποτελεί μια «συμβολική κίνηση», ούτε έχει να κάνει απλώς με κάποια τόνωση του «πατριωτισμού» στη Ρωσία, παρότι προφανώς και αυτό το στοιχείο είναι υπαρκτό.

Στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την οριστική απόφαση της Ρωσίας να αντιμετωπίσει την στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία ως μια σύγκρουση ανάμεσα στη «Συλλογική Δύση» και τη Ρωσία.

Παράνομα δημοψηφίσματα και άκυρες αποφάσεις «Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα «δημοψηφίσματα» στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.



ΥΠΕΞ - Σκληρή απάντηση στην Τουρκία: «Διαστρέβλωση της πραγματικότητας - έωλα επιχειρήματα»
  


Newsroom Διπλωματικές πηγές απαντούν για την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ σημειώνοντας πως «η ελληνική πλευρά την απορρίπτει στο σύνολό της». Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας κάνουν λόγω διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ. «Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της.

Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της. Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ περιλαμβάνει εξωφρενικούς ισχυρισμούς περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και πως τα νησιά έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με... μειωμένη κυριαρχία. Σ’ αυτή τη βάση, η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα εμμένει στη θέση της να υπερασπίζεται την παραβίαση των διατάξεων αποστρατικοποίησης της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 (η οποία περιλαμβάνει τη Σύμβαση της Λωζάνης του 1923 σχετικά με το Καθεστώς των Στενών) και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947 και να επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τη σημασία αυτών των υποχρεώσεων. Η προσπάθεια της Ελλάδας να υποβαθμίσει τις νομικές της υποχρεώσεις και να ευτελίσει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είναι, τουλάχιστον, απογοητευτική».

Η πεντασέλιδη τουρκική επιστολή έρχεται σε απάντηση της ελληνικής για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, το οποίο η Άγκυρα έχει επιλέξει να τονίζει για να χτίζει αφήγημα «αυτοάμυνας».




Μακρόν κατά Πούτιν: Παράνομες οι προσαρτήσεις, θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας
  


CNN Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 Την προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας στη Ρωσία καταδίκασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν καταδίκασε την «παράνομη προσάρτηση» του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνα και επανέλαβε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.

ΕΕ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία «Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις παράνομες προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα εδάφη αυτά ως μέρος της Ρωσίας» δήλωσε κατηγορηματικά. «Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά, όπως και η Κριμαία», συνέχισε. «Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ρωσία καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος με τη βία. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τη φύση της σύγκρουσης και δεν αλλάζει τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία» σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ.


ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια