Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα /Φ.1808

Ελληνοτουρκικά: Ετοιμάζουν πόλεμο που ομολογούν ότι θα χάσουν – Ακραία σενάρια στην Τουρκία
    


Newsroom 20.9.2022 
Κλιμακώνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι με παραβιάσεις και υπερπτήσεις την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας ακούγονται πολεμικές ιαχές με τους ψυχραιμότερους να ομολογούν την ήττα τους σε περίπτωση εμπλοκής. Χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, τουρκικό μη επανδρωμένο UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσας στα 19.000 πόδια.

Η Τουρκία πραγματοποιεί πλέον επί καθημερινής βάσης, παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι και χθες Κυριακή (18/9) ένα τουρκικό μη επανδρωμένο UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την ίδια νήσο στα 19.000 πόδια.Σημειώνεται ότι και το πρωί του Σαββάτου, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από την Κίναρο, στα 19.000 πόδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ, μέχρι και χθες καταγράφηκαν 6.783 παραβιάσεις ενώ στο σύνολο του 2021 ήταν 2.744 σαφώς μειωμένες από το 2022 με 4.605. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020 ήταν το θερμό καλοκαίρι με το Όρουτς Ρέις.

Όσον αφορά τις υπερπτήσεις έχουν καταγραφεί 172 έως σήμερα για το 2022 έναντι μόλις 48 το 2021.

Παράλληλα έχουν καταγραφεί 179 αερομαχίες έναντι 145 το 2021. Αξιοσημείωτο είναι πως οι παραβιάσεις τους γίνονται απλά για να καταγραφούν και αποφεύγουν να παραμείνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Αθήνα προχωρά με την δοκιμή του αντι – drone συστήματος με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά και μένει να ληφθεί η πολιτική απόφαση που θα σημάνει και την καθήλωση των μη επανδρωμένων της Τουρκίας.

Βλέπουν νέο Ναυαρίνο Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σε ακραία σενάρια για άλλη μια φορά αναφέρονται αναλυτές στα τουρκικά ΜΜΕ.

Τούρκος Αντιπτέραρχος ε.α σχολίασε πως αν οι ΗΠΑ βοηθήσουν την Ελλάδα σε πολεμική σύγκρουση στο Αιγαίο, τότε θα σημειωθεί επανάληψη της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Στα πολεμικά σενάρια αναφέρθηκε συγκεκριμένα, ο Τούρκος Αντιπτέραρχος ε.α Χακί Πεκίν ο οποίος χαρακτηριστικά ανάφερε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα υπάρξει επανάληψη της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, κάνοντας λόγο για συντριβή του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Όπως εξηγεί οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δεν έχουν την ισχύ πραγματοποιήσουν μια χερσαία επιχείρηση όμως ο τουρκικός στόλος και η αεροπορία θα υποστούν ολική καταστροφή.

Έντονη ανησυχία στον τουρκικό τύπο φαίνεται πως προκάλεσε και το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη. Στην γειτονική χώρα κάνουν λόγο για «δεύτερη Σούδα. Τα σχέδια του Δεδεαγάτς», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος τουρκικής εφημερίδας και κάνει λόγο για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε μια ναυτική βάση. «Χτίζουν στους Έλληνες μια νέα Σούδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα η Hurriyet σχολιάζει πως μπορεί να προσεγγίζουν και τα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ ενώ τονίζει ότι η Αλεξανδρούπολη απέχει μόλις 40 χιλ.

από την Τουρκία. Τουρκική ανησυχία υπάρχει και για την Κρήτη, όπου το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα χτιστούν οι κατάλληλες βάσεις προσγείωσης για τα F-35 στο νησί. Η ενόχληση στη γειτονική χώρα πάντως είναι έκδηλη με το θέμα έχει λάβει μεγάλη έκταση και στα τηλεοπτικά ΜΜΕ, που το παρουσίασαν σε δελτία ειδήσεων.




Τα ελληνικά Rafale και F-16 V εγκλωβίζουν τους Τούρκους πιλότους από το υπόστεγο που πίνουν καφέ πριν απογειωθούν από τα αεροδρόμια τους
  


Καθόλου τυχαία χθες ο εμπειρότατος Τούρκος Αντιπτέραρχος ε.α. İsmail Hakkı δήλωσε, για ποιο λόγο λούζει τους Τούρκους πιλότους κρύος ιδρώτας στο Αιγαίο, λέγοντας φόρα παρτίδα ότι “η ελληνική πολεμική αεροπορία μπορεί να «καταστρέψει» το τουρκικό ναυτικό και την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Δεν ήταν μια δήλωση της στιγμή αλλά ήταν η απόρροια όλων όσων λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο από τον Ιούνιο και μετά, ενώ είχαμε πιθανότατα περιστατικό το οποίο προκάλεσε ζαλάδα στους Τούρκους πιλότους στο αεροδρόμιο του Ντάλαμαν.

Η εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” ανέφερε:, “Για να ξέρετε τι συμβαίνει τώρα στο Αιγαίο και γιατί τόσος πανικός από τους Τούρκους, Πριν από δύο περίπου μήνες (Ιούλιος 2022), ζεύγος ελληνικών αεροσκαφών Rafale της 332 Μοίρας, φορτωμένο με οπλισμό, πετούσε στην ευρύτερη περιοχή της Κύθνου, εγκλωβίζοντας τουρκικά F-16 που μόλις είχαν απογειωθεί από αεροπορική βάση του Ντάλαμαν απέναντι από τα Δωδεκάνησα στο όριο του ελληνικού FIR”.

Πρόκειται για τον απόλυτο εφιάλτη όχι μόνο για την τουρκική πολεμική αεροπορία, αλλά κάθε αεροπορία στον κόσμο, αφού ο εγκλωβισμός από τα ραντάρ ενός μαχητικού αεροσκάφους από άλλο, πριν αυτό βρεθεί στην ίδια κατάσταση, το καθιστά ανήμπορο να ανταποκριθεί σε κάθε σενάριο.




Ηχηρή απάντηση Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου
  

Ο Μπορέλ πιστεύει ότι ο μοναδικός δρόμος για τις σχέσεις καλής γειτονίας είναι η προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ηχηρή απάντηση στην πρόσφατη επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες, ο ύπατος εκπρόσωπος επισημαίνει: -Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

-Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. -Είναι βαθιά πεποίθηση [του Ζοζέπ Μπορέλ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Newsroom




Αναλυτής: «Σκοπός της αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη είναι να αποτρέψουν εκεί μία χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας»
  


Σκοπός της αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη είναι με τις εκεί αμερικανικές μονάδες και τη βάση, να αποτρέψουν εκεί μία χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας μετά από τον πόλεμο στα νησιά ΟΙσμαήλ Χακί Πεκίν – απόστρατος Πληροφοριών Αεροπορίας, αναφέρεται στις βάσεις των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και σε μια δυνητική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας και λέει τα εξής, όπως αναφέρουν τα Τουρκικά Νέα. ¨Διότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν εισβολή όπως έκαναν στο παρελθόν στην Τουρκία αυτό . Πραγματικά δεν είναι δυνατόν και θα έχουν πολύ μεγάλες απώλειες.

Σκοπός της αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη είναι με τις εκεί αμερικανικές μονάδες και τη βάση, να αποτρέψουν εκεί μία χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας μετά από τον πόλεμο στα νησιά,.

Η επίθεση της Τουρκίας λόγω της παρουσίας εκεί της αμερικανικής δύναμης δυσκολεύεται. Σταματάνε δηλαδή την Τουρκία σε εκείνη την περιοχή. Αυτός είναι ο στόχος, να εμποδίσουν την Τουρκία να απαντήσει από την ξηρά.

5Pentapostagma.gr Newsroom 20.9.2022


Δεν υπάρχουν σχόλια