Header Ads

«MUΣA Concert Series» /Φ.1804

στις 22 Αυγούστου στον ναό του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο!
Η καλλιτεχνική πρόταση για τον Αύγουστο 2022!
  



Τα ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα είναι καλό να μαθαίνονται εγκαίρως! Γι’ αυτό μην ξεχάσετε τη συναυλία που διοργανώνεται και φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ «MUΣA Concert Series» από το ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων και υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κορίνθιου κιθαρίστα, Δημήτρη Σουκαρά:

Στις 22 Αυγούστου στον ναό του Απόλλωνα στην Αρχαία Κόρινθο!
Σωκράτης Σινόπουλος Κουαρτέτο, με τους Σωκράτη Σινόπουλο-λύρα, Yann Keerim-πιάνο, Δημήτρη Τσεκούρα-μπάσο, Δημήτρη Εμμανουήλ-τύμπανα.
Ηχοληψία: Γιάννης Σκανδάμης
Φωτισμοί: Semina Papalexandropoulou
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Όπως μας ενημερώνει ο Δημήτρης Σουκαράς:

«Ο αρχέγονος ήχος της λύρας συναντά την Jazz και τη σύγχρονη μουσική. Νέες συνθέσεις για λύρα και piano trio εμπνευσμένες από τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις».

Ενδιαφέροντα και τα όσα διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του κουαρτέτου:

«Η χαρακτηριστική κραυγή της λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου έχει ακουστεί παλαιότερα στις ηχογραφήσεις της ECM των Charles Lloyd/Μαρίας Φαραντούρη (Αθηναϊκή Συναυλία) και Ελένης Καραΐνδρου (The Weeping Meadow, Elegy of the Rooting, Μήδεια). Ο Σωκράτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβίωση του ενδιαφέροντος για τη λύρα στην Ελλάδα, τόσο σε παραδοσιακά μουσικά πλαίσια, όσο και στη διαμόρφωση της νέας μουσικής. Το να τον βλέπεις σε συναυλία για πρώτη φορά σημαίνει να θαυμάζεις το εύρος των συναισθημάτων και της έκφρασης που μεταφέρονται μέσα από τη λύρα και τη δύναμη του ήχου που προβάλλεται από αυτό το μικρό, τοξωτό όργανο.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, ο Σωκράτης Σινόπουλος σπούδασε κλασική κιθάρα, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι πριν ασχοληθεί με τη λύρα σε ηλικία 14 ετών. Μέσα σε ένα χρόνο έπαιζε με το συγκρότημα του μέντορα Ross Daly και τις τελευταίες δύο δεκαετίες συνεργάστηκε με συνθέτες, μουσικούς και τραγουδιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην πορεία έχει βρει τη δική του φωνή ως δημιουργικός μουσικός. «Παίζω ένα όργανο που συνδέεται με μια συγκεκριμένη παράδοση και ζω σε ένα μέρος, όπου η παράδοση είναι πραγματικά δυνατή. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε μια ισχυρή παράδοση. Είναι σαν να έχεις μια χρονομηχανή, σχεδόν, που μπορεί να σε ταξιδέψει πίσω στη μεσαιωνική εποχή ή σε ταξίδια στην ιστορία της Ελλάδας, των Βαλκανίων, πολλών χωρών. Και μου άρεσαν όλα τα χρόνια που πέρασα υποστηρίζοντας τις παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκών μουσικών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Μια συνάντηση με τον πιανίστα Yann Keerim (γεννημένος Γιάννης Κυριμκυρίδης το 1979 στα Ιωάννινα), έναν παρόμοιο ανοιχτόμυαλο μουσικό, οδήγησε στην ίδρυση του Κουαρτέτου Σωκράτης Σινόπουλος το 2011: «Με τον Γιάννη, ένιωσα ότι υπήρχε μια σύνδεση που ήταν κάτι περισσότερο από τα όργανα που παίζαμε. Ήταν περισσότερο μια προσωπική σύνδεση και παρόμοιες ευαισθησίες».

Το Eight Winds, το ντεμπούτο άλμπουμ του κουαρτέτου και το ηγετικό ντεμπούτο του Σωκράτη για την ECM, δημιουργήθηκε από τον Manfred Eicher στα Sierra Studios στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2014. Οι αντανακλαστικές συνθέσεις και οι λαχταριστές μπαλάντες του άλμπουμ παραχωρούν τον κεντρικό μελωδικό ρόλο στη λύρα, με ευαισθησία από το πιάνο του Yann Keerim και το λεπτό μπάσο και τα ντραμς των Δημήτρη Τσεκούρα και Δημήτρη Εμμανουήλ. Αλλά υπάρχουν περισσότερα που συμβαίνουν εδώ από μια διασταύρωση τριών λαϊκών οργάνων και τζαζ…

Εκτός από τις παιχτικές του δραστηριότητες, ο Σωκράτης Σινόπουλος έχει ασχοληθεί με την έρευνα και την παραγωγή για τον Ελληνικό Μουσικό Σύλλογο Δομνίας Σαμίου, έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών σε διάφορα έργα και είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκης.

Ο Yann Keerim ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 4 ετών και πήρε το δίπλωμά του στην κλασική μουσική σε ηλικία 16 ετών. Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ταινίες και παραγωγές. Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί με καλλιτέχνες της τζαζ και της «world music», όπως οι Ara Dinkjian, Μάνος Αχινωτόπουλος και Haig Yazdjian.

Ο Δημήτρης Τσεκούρας (γεν. 1985 στην Αθήνα) κατάγεται από μουσική οικογένεια. Έπαιζε πιάνο, βιολί, κιθάρα και ντραμς πριν ασχοληθεί με το μπάσο, το οποίο σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών.

Ο Δημήτρης Εμμανουήλ αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης με ειδίκευση στα ελληνικά παραδοσιακά κρουστά και στα λατινικά κρουστά. Κέρδισε το Βραβείο Έλληνα Νέου Καλλιτέχνη το 1997 κι έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες παραδοσιακών ελληνικών εταιρειών μουσικής και χορού.

(Πηγή:https://www.sokratissinopoulos.com/quartet/)


Δεν υπάρχουν σχόλια