Header Ads

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής «Μίκης Θεοδωράκης» Δήμου Βέλου Βόχας /Φ.1803

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

 Το Βραχάτι Κορινθίας στο επίκεντρο του Φεστιβάλ!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής «Μίκης Θεοδωράκης», που διοργανώθηκε στο Βραχάτι Κορινθίας από τον Δήμο Βέλου-Βόχας και το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» του Δήμου από 24 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2022, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Η φετινή πρώτη διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και περιλάμβανε μια σειρά από συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Βοχαϊκό, στο Βέλο και φυσικά στο Βραχάτι Κορινθίας έχοντας ως κεντρικό άξονα τη ζωή και το έργο του μεγάλου Μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.
  

Ως γνωστόν ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε και δημιούργησε στο Βραχάτι επί 50 και πλέον χρόνια, όπου και η εξοχική κατοικία του. Το Βραχάτι ήταν η πηγή έμπνευσής του, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει.
  
Η απώλειά του πριν από έναν περίπου χρόνο, υπήρξε η αφετηρία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, για την θεσμοθέτηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής «Μίκης Θεοδωράκης», το οποίο έχει ως στόχο τη συνάντηση κάθε χρόνο εκλεκτών μουσικών από όλον τον κόσμο στο Βραχάτι και στις γύρω περιοχές του Δήμου Βέλου-Βόχας, όπου θα συνδιαλέγονται, θα συνεργάζονται, θα πειραματίζονται, θα δημιουργούν μουσική και θα παρουσιάζουν στο κοινό τα αποτελέσματα της δουλειάς τους πάντα με άξονα το έργο του μεγάλου μουσουργού.

Φέτος, ως ημερομηνία έναρξης του Φεστιβάλ ορίστηκε η 24η Ιουλίου, μέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας αξιοποιώντας τον συμβολισμό, για να τονιστούν οι δημοκρατικοί αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη.

Το Φεστιβάλ φέτος περιελάμβανε πέντε συναυλίες, τις οποίες ο κόσμος υποδέχθηκε θερμά κατακλύζοντας τους αντίστοιχους χώρους:

Στις 24 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Βραχάτι με τον Γιάννη Μπούρα, τον Θοδωρή Σκόνδρα και guest star την Δήμητρα Παπίου.

Στις 27 Ιουλίου στο Βραχάτι, ο Κώστας Θωμαΐδης ερμήνευσε με τη μοναδική φωνή του έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικου, σε σύμπραξη με την Ορχήστρα Δωματίου «Respira» και το Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα «Opus Femina» του ΚΕ.Π.Α.Π. του Δήμου Κορινθίων, μαγεύοντας το μουσικόφιλο κοινό.

Στις 28 Ιουλίου στην πλατεία του Βοχαϊκού, ο Γόρδιος Δεσμός τραγούδησε τα αγαπημένα λαϊκά τραγούδια του Μίκη ενθουσιάζοντας τους παρευρισκομένους.

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, γενέθλια ημέρα του Μίκη Θεοδωράκη, στην παραλία Βραχατίου έλαβε χώρα η καθιερωμένη εδώ και χρόνια συναυλία προς τιμήν του με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», όπου τραγούδησαν ο Βασίλης Λέκκας, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο εγγονός του Μίκη, Άγγελος Θεοδωράκης.

Πάνω από 3000 άτομα κατέκλυσαν το χώρο της συναυλίας και για δύο ώρες σιγοτραγούδησαν μαζί με τους ερμηνευτές τις αξέχαστες συνθέσεις του μεγάλου Έλληνα.

Το κλίμα ήταν συγκινητικό και ο κόσμος ανταποκρίθηκε με θέρμη στις ερμηνείες των καλλιτεχνών απολαμβάνοντας μια μοναδική βραδιά δίπλα στο κύμα του Κορινθιακού Κόλπου.

Το φεστιβάλ συνεχίσθηκε τη Δευτέρα 1η Αυγούστου με την Ιωάννα Κακουριώτη στην πλατεία Ελευθερίας στο Βέλο, ενώ την Τρίτη 2 Αυγούστου, έκλεισε η αυλαία με την ροκ συναυλία του Χρήστου Παπαργυρίου και της μπάντας του στην παραλία Βραχατίου.

Τόσο ο Δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος, όσο και η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη», Μαρία Καλλίρη, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νίκος Ρόζος, έθεσαν τους στόχους του φεστιβάλ, που δεν είναι άλλος από την ετήσια θεσμοθέτηση αυτού κατά το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, στην μνήμη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη τονίζοντας τον ιδιαίτερο δεσμό του με το Βραχάτι και ευρύτερα τον Δήμο Βέλου-Βόχας.

Ραντεβού στο Βραχάτι το καλοκαίρι του 2023 για το 2ο Φεστιβάλ Μουσικής «Μίκης Θεοδωράκης»!

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές! Καλή συνέχεια και γιατί όχι σε κατάλληλες συναυλιακές εγκαταστάσεις…


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια