Header Ads

Δημοτικά νέα /Φ.1800

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Σημαντικό έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου

Β.Νανόπουλος: Η δημοτική μας αρχή με σωστές κινήσεις επεκτείνει τον παραλιακό πεζόδρομο στα Καλάμια!
  

Ξεκίνησε η κατεδάφιση κτισμάτων που βρίσκονται στο τέρμα της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (περιοχή Κεραμυδάκι) προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο της επέκτασης του παραλιακού πεζόδρομου και της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου.

«Υλοποιούμε σήμερα ένα αίτημα και μια επιθυμία ετών των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της πόλης» δήλωσε από το σημείο ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος εκφράζοντας την χαρά και ικανοποίηση του. «Η απομάκρυνση των οικιών που βρίσκονται εδώ θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τον πεζόδρομο που υπάρχει ήδη για 450 ακόμα μέτρα. Σε λίγους μήνες από σήμερα θα δημιουργηθεί νέος πεζόδρομος για κατοίκους και επισκέπτες, ένας πεζόδρομος παραλιακός όπως αρμόζει στην παραλία μας.» Κάτοικοι της περιοχής έδειξαν στον κ.Δήμαρχο σημεία του υπάρχοντος πεζοδρόμου όπου έχουν καταγραφεί οι ημερομηνίες των τελευταίων έργων. Στο συγκεκριμένο κομμάτι η τελευταία παρέμβαση ήταν το 1988, 34 χρόνια πριν!

«Η ενοποίηση του παραλιακού μας μετώπου εντάσσεται στην βούληση και τον σχεδιασμό της δημοτικής μας αρχής η πόλη να στρέψει το βλέμμα της στην θάλασσα. Το έργο που ξεκινά σήμερα έχει έτοιμη μελέτη, είναι ενταγμένο στον προυπολογισμό του δήμου και θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες από σήμερα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι ακόμα μια δέσμευση μας υλοποιείται σε όφελος των πολιτών και του δήμου» κατέληξε ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος στην δήλωση του.

Οι διαδικασίες που οδήγησαν στην σημερινή εξέλιξη ήταν πολύπλοκες και χρονοβόρες ωστόσο τόσο η Διεύθυνση Πολεοδομίας και η αντιδήμαρχος κ.Κωνσταντίνα Κόλλια όσο και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Πούρος , ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Κώστας Παπασταμόπουλος και ο μελετητής Χρήστος Καπετανάκης κατόρθωσαν να τις δρομολογήσουν και να τις ολοκληρώσουν, προσφέροντας στην πόλη και το δήμο ένα πραγματικό έργο πνοής!




ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ τα νερά κολύμβησης σε 11 παραλίες!
  


Εξαιρετικής ποιότητας είναι τα νερά κολύμβησης σε 11 παραλίες του δήμου Κορινθίων σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων-δειγματοληψιών-ελέγχων που διεξήχθησαν για τους μήνες Μάιου και Ιούνιο 2022.

Οι παραλίες που παρακολουθούνται από το Πρόγραμμα είναι:

• Οι 4 βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία , Καλάμια, Ποσειδωνία, Κόρφος και Αλμυρή • Μικρό Αμόνι • Λουτρά Ωραίας Ελένης (μέσον ακτής) • Λουτρά Ωραίας Ελένης (165 μ από το Βόρειο άκρο της ακτής) • Κεχριές • Κανταρέ • Περιγιάλι – Λέχαιο (μέσον ακτής) • Περιγιάλι 

Η παρακολούθηση διενεργείται από τις Δ/ νσεις Υδάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/7/EΚ, όπως αυτή ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με την Κ.Υ.Α. με αρ. 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356/Β/262-2009), με σκοπό την προστασία και βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την προστασία της δημόσια υγείας.

Για την κολυμβητική περίοδο έτους 2022 παρακολουθούνται, ογδόντα έξι (86) ακτές κολύμβησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκατόν ενενήντα ένα (191) ακτές κολύμβησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εκατόν εβδομήντα (170) ακτές κολύμβησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με αντίστοιχες Αποφάσεις Συντονιστή Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι.

Στις παρακολουθούμενες ακτές διενεργούνται ανά κολυμβητική περίοδο έξι (6) τουλάχιστον μηνιαίες δειγματοληψίες σε καθορισμένα σημεία και αναλύσεις για την παρακολούθηση της μικροβιολογικής ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κ.Υ.Α. και επιπλέον οπτικές παρατηρήσεις για την εκτίμηση της φυσικοχημικής ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών/αναλύσεων των μηνών Μαΐου και Ιουνίου 2022 η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στο σύνολο των ακτών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου είναι εντός των ορίων της εξαιρετικής ποιότητας.

Επισημαίνεται ότι οι δειγματοληψίες, η μεταφορά των δειγμάτων και οι αναλύσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια, τηρώντας όλα τα ποιοτικά πρότυπα που ορίζει η με αρ. 8600/416/Ε103 /2009 ΚΥΑ.



ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ


«Ένα βιβλίο μας ταξιδεύει» στην παραλία Αγίων Θεοδώρων
  


Η υπαίθρια Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίων Θεοδώρων άλλαξε χρώμα, γέμισε τα ράφια της βιβλία και είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους φίλους της, μικρούς και μεγάλους για να μας χαρίσει ένα ταξίδι στη γνώση!

Στο τελευταίο ράφι μπορείτε να αφήσετε τις δωρεές σας!!

Καλή ανάγνωση!





ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
    


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), πρόκειται να υλοποιήσει επιδοτούμενα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης για τη συμμετοχή ωφελούμενων στην Πράξη: «Ειδικές Δράσεις Ένταξης στην Απασχόληση για Νέους/Νέες με Αναπηρία».

Τα Προγράμματα θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα και θα παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης σε 3.000 ανέργους/ες απόφοιτους/ες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ή ΙΕΚ ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, 18 - 29 ετών, με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, οι οποίοι/ες βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΝΕΕTs).

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών των ενδιαφερομένων αρχίζει στις 05/07/2022 και λήγει στις 31/10/2022 και ώρα 23:59:59.

Διευκρινίζεται ότι η ένταξη οποιουδήποτε ατόμου με αναπηρία και ατόμου με χρόνια πάθηση στα Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν οδηγεί στη διακοπή των παροχών που λαμβάνουν λόγω της αναπηρίας, όπως για παράδειγμα είναι το επίδομα πρόνοιας ή τα επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής νοσήλιο ή παροχή.




Το Λουτράκι υποδέχεται το μέλλον της άμμου 14 χρόνια μετά!
    


Στην ανάληψη Ευρωπαϊκών διοργανώσεων της άμμου στις αναπτυξιακές ηλικίες επιστρέφει η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια. Το μέλλον του Ευρωπαϊκού μπιτς βόλεϊ σε αγόρια και κορίτσια δίνει ραντεβού από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου στο Λουτράκι, εκεί όπου θα διεξαχθεί το CEV U18 Beach Volleyball European Championship 2022.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στις άρτιες εγκαταστάσεις του Sport Camp Loutraki, την οποία θα υποστηρίξουν εκτός από τους συνδιοργανωτές, η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, χορηγοί όπως, το Lipton Ice Tea που στηρίζει διαχρονικά το μπιτς βόλεϊ στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται η υποστήριξη και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.

Δύο μήνες πριν το πρώτο σερβίς, έληξαν και οι δηλώσεις συμμετοχής των χωρών. Συνολικά 36 χώρες στα αγόρια και 35 στα κορίτσια αναμένεται να δώσουν το παρών στην όμορφη πόλη του Λουτρακίου, δημιουργώντας ρεκόρ συμμετοχών, με την Ελλάδα ως διοργανώτρια να συμμετέχει με 3 ομάδες ανά φύλο. Επειδή το σύνολο των χωρών ξεπερνάει το όριο των 32 του κυρίως ταμπλό θα υπάρξουν και προκριματικά για κάποιες χώρες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής των αθλητών και των αθλητριών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο CEV U18 Beach Volleyball European Championship με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό προπονητή Τίε Σαντάνα, ενώ παράλληλα τρέχουν και οι διοργανώσεις του Πανελληνίου πρωταθλήματος τζούνιορ, που αποτελούν μέρος της διαδικασίας.

Η σύνθεση των αποστολών κάθε χώρας σε αγόρια και κορίτσια θα γνωστοποιηθεί τριάντα (30) ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

Το Λουτράκι έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο μπιτς βόλεϊ, καθώς το 2008 η πόλη της Πελοποννήσου είχε αναλάβει ξανά να διοργανώσει το CEV U18 Beach Volleyball European Championship.

Τελευταία φορά που η χώρα μας φιλοξένησε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ μικρών ηλικιών ήταν το 2016 στη Θεσσαλονίκη με το CEV U22 Beach Volleyball European Championship, εκεί όπου είχαν επικρατήσει στα αγόρια οι νυν πρωταθλητές κόσμου, οι Νορβηγοί Άντρες Μολ, Κρίστιαν Σόρουμ και στα κορίτσια οι Λετονές Αναστασία Κραβτσένοκα, Τίνα Γκραούντινα, πρωταθλήτριες Ευρώπης το 2019.

Έξι χρόνια μετά το Λουτράκι βάζει ξανά την Ελλάδα στο χάρτη του Ευρωπαϊκού μπιτς βόλεϊ και ετοιμάζεται να υποδεχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου το νέο αίμα της άμμου σε αγόρια και κορίτσια.




Ξεκινούν τα έργα για την κατασκευή δύο γηπέδων τένις στα Ίσθμια
    


Υπεγράφη το πρωί της Τρίτης 12 Ιουλίου 2022, η Σύμβαση για την «Κατασκευή δύο (2) γηπέδων αντισφαίρισης (τένις) στο Ο.Τ. 11- Κ.Χ στη Δ.Δ. Ίσθμιας», μεταξύ του Δημάρχου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων Γεώργιου Αλκ. Γκιώνη και του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΗΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού - Αθλητισμού - Τουρισμού Αθανάσιου Παπαθανασίου.

Το έργο αφορά στην κατασκευή δύο (2) υπαίθριων γηπέδων τένις με συνθετικό χλοοτάπητα στο Αθλητικό Κέντρο Ισθμίων, σε οικόπεδο εμβαδού 13.920,75m2, που έχει ήδη κατασκευαστεί και χρησιμοποιείται γήπεδο ποδοσφαίρου. Τα δύο γήπεδα διαστάσεων 23,77μ * 10,77μ το καθένα, θα κατασκευαστούν στο Νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου και ο συνολικός απαραίτητος αγωνιστικός χώρος θα οριοθετηθεί με περίφραξη που πληροί τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α) Γενικη Γραμματεια Αθλητισμου.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 234.493,25 € χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙV «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων».

“Διεκδικούμε και αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για τη βελτίωση των συνθηκών άθλησης και των υποδομών του Δήμου μας. Η κατασκευή των δύο νέων γηπέδων θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην περιοχή των Ισθμίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, να αθλούνται σε ποιοτικά γήπεδα, με ασφάλεια”, δήλωσε ο Δήμαρχος Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης.



ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ


Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας 2022 Kατηγορίας Παίδων και Κορασίδων στο Δήμο
  

Day 01 Αγώνισμα Ατομικής Χρονομέτρησης 
Μία πολύ σημαντική αθλητική διοργάνωση ανέλαβε να φιλοξενήσει ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης στις 9 και 10 Ιουλίου 2022.

Πρόκειται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας κατηγορίας Παίδων και Κορασίδων με συνδιοργανωτές την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, τη Ζηρεια Α.Ε. και τον Ποδηλατικό όμιλο Πατρών.

Η δράση εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, ώστε το ποδήλατο να μπει στην καθημερινότητα των δημοτών μας, σύμφωνα και με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος σημείωσε ότι “είναι μία σημαντική στόχευση της Δημοτικής Αρχής, η προώθηση της ιδέας της μετακίνησης με το ποδήλατο και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

Έτσι λοιπόν οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες μας είχαν την ευκαιρία στις 9 και 10 Ιουλίου να παρακολουθήσουν αγώνες στο υψηλότερο επίπεδο.

Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι πρόσφατα ο Δήμος μας είχε διοργανώσει εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη χρήση του ποδηλάτου και οι οποίες προσέλκυσαν πλήθος κόσμου και γέμισαν με χαρά τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους”.




ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ: ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ
  


Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο Δερβένι, με μοναδικό θέμα που αφορούσε την Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης την παράταση της μίσθωσης του Τουριστικού Περιπτέρου Δερβενίου!

Αντί για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, η Δημοτική Αρχή περιορίστηκε σε «Ενημέρωση για έργα και δράσεις», αποδεικνύοντας την απαξίωσή της για την περιοχή.

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ επιλέξαμε να παραστούμε στη συνεδρίαση και ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ της Δημοτικής Αρχής προς τους Ευρωστίνιους συνδημότες μας.

Θέσαμε θέματα που απασχολούν τους κατοίκους, αφού η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί για αυτά και συνεχίζει, 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την ανάληψη της διακυβέρνησης του Δήμου, με εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται και υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων επισημάναμε ότι:

Για το Ειρηνοδικείο δεν έχει σημειωθεί ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΑΞΗ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με συνέπεια η κατάσταση του κτηρίου να επιδεινώνεται και η αξιοποίηση του να ματαιώνεται, ενώ ΗΔΗ ΠΕΡΑΣΑΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ από την παραχώρησή του.

Υπενθυμίσαμε την υποχρέωση του Δήμου να αξιοποιήσει το κτήριο εντός μίας πενταετίας.

Για τον παρακαμπτήριο δρόμο του Δερβενίου, παρά τα μεγάλα λόγια και τις προβεβλημένες «διασυνδέσεις» της Δημοτικής Αρχής με κυβερνητικούς παράγοντες, ο δρόμος παραμένει σταματημένος πριν από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ.

Για την αξιοποίηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής, ο Δήμαρχος αρνείται, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας, να συζητήσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ η Περιφέρεια σχεδιάζει πάρκα αναψυχής και ποδηλατοδρόμους, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της.

Το Δερβένι έχει ζωτική ανάγκη από την ολοκλήρωση του παρακαμπτήριου δρόμου έως την Λυγιά και από την σωστή αξιοποίηση της γραμμής του τραίνου.

Η ανάγκη δημιουργίας παράλληλου δρόμου είναι επιτακτική ανάγκη αφού η Παλαιά Εθνική οδός καταρρέει κάθε χρόνο (π.χ. Λυκοποριά, Μαύρα Λιθάρια) και η Δημοτική Αρχή δεν φροντίζει για την υλοποίηση έργων προστασίας από τη διάβρωση των ακτών, που αποτελεί το υπ αριθμόν 1 πρόβλημα της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας.

Για τη σύνδεση της Δημοτικής Ενότητας Ευρωστίνης με τον βιολογικό καθαρισμό Ξυλοκάστρου, θέμα για το οποίο η παρούσα Δημοτική Αρχή τόσο κατηγορούσε την προηγούμενη ότι δεν υπέβαλε πρόταση για ένταξη του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ για μελλοντική του ένταξη (πότε άραγε και σε ποιο πρόγραμμα;) Για τον οδικό άξονα σύνδεσης της Γκούρας με το Δερβένι παρά τις εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας, το έργο δεν έχει συμπεριληφθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Για τη συνεχιζόμενη έλλειψη οδοφωτισμού στον παραλιακό δρόμο στο Στόμι, τη Λυκοποριά και τη Λυγιά, που αποτελεί η απαράδεκτη κατάσταση, ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ δεν έχει γίνει όπως και ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ επίλυσης του προβλήματος.

Φαίνεται, ότι σύμφωνα με την αντίληψη των διοικούντων το Δήμο, ο οδοφωτισμός αποτελεί πολυτέλεια για δημότες Β κατηγορίας!

Για όλα αυτά ο Δήμαρχος απάντησε και πάλι με υποσχέσεις για «έργα και δράσεις» που πλέον μετά από τρία χρόνια θητείας του, ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ.

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τέως Δήμος Ευρωστίνης, όπως άλλωστε με συνέπεια το κάνουμε από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Δημοτικοί Σύμβουλοι.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ




ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


Ασφαλής και αυτόνομη πρόσβαση στην θάλασσα για όλους!
  


Τοποθετήθηκαν στις παραλίες Κάτω Διμηνιού και Κιάτου οι ειδικές ράμπες αυτόνομης πρόσβασης των ΑμεΑ Τοποθετήθηκαν και φέτος οι δύο ειδικές ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες του δήμου Σικυωνίων. Συγκεκριμένα, η μία τοποθετήθηκε στην παραλία Κιάτου, παραπλεύρως του καταστήματος Sorbetto και η άλλη στην παραλία «Πευκιάς» του Κάτω Διμηνιού.

Οι ράμπες Seatrac και οι βοηθητικές υποδομές σκοπό έχουν να προσφέρουν στα ΑμεΑ και τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες αυτόνομη και ασφαλή πρόσβαση στην θάλασσα. Χάρη σε αυτές τις εγκαταστάσεις οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα μπορούν να απολαύσουν ευκολότερα και με μεγαλύτερη αυτονομία τη θάλασσα, το κολύμπι και όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που αυτά έχουν.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η θαλασσοθεραπεία ενδείκνυται ως μέθοδος αποκατάστασης ασθενών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.

Οι ειδικά διαμορφωμένες βοηθητικές υποδομές δεν επιφέρουν αλλοιώσεις στο περιβάλλον και χρησιμοποιούν αποκλειστικά φωτοσυλλέκτες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.

Επιπλέον, είναι εύκολα διαχειρίσιμες με ένα τηλεχειριστήριο, το οποίο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν από τις υπηρεσίες του δήμου σε εργάσιμες μέρες και ώρες (τηλ. 2742360100) ή στα καταστήματα Sorbetto και Caribbean Beach Bar που βρίσκονται δίπλα στις εγκαταστάσεις.




Ο Δήμος Σικυωνίων τιμά τη ζωή και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη Ευθύμιου Κανελλόπουλου
  

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο δήμος Σικυωνίων αποφάσισε να αναδείξει την προσωπικότητα και το έργο ενός τέκνου του Κιάτου, του διπλωμάτη και υπουργού Εξωτερικών, Ευθύμιου Κανελλόπουλου.

Ο Ευθύμιος Κανελλόπουλος γεννήθηκε πριν από 150 χρόνια και ήταν απόγονος της μεγάλης οικογένειας των Κανελλοπουλέων, της οποίας η προσφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε πολύ σημαντική. Ο προπάππους του φίλος του Γενναίου Κολοκοτρώνη και εκ των κορυφαίων οπλαρχηγών της ελληνικής επανάστασης, ο παππούς του, Ευθύμιος Κανελλόπουλος ο πρεσβύτερος, ήταν βουλευτής Κορινθίας, o πατέρας του Χαράλαμπος Κανελλόπουλος, ήταν ένας ευπατρίδης του Κιάτου, από τους μεγαλύτερους σταφιδέμπορους, βουλευτής Κορινθίας και μέντορας του Ρώμου Φιλύρα, ενώ μητέρα του ήταν η Σοφία Λάνδερερ, κόρη του Ξαβιέρου Λάνδερερ, του αρχιφαρμακοποιού του Όθωνα και πρώτου καθηγητή Χημείας στην Ελλάδα.

Ο Ευθύμιος Κανελλόπουλος είχε μια λαμπρή διπλωματική καριέρα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές του Ελληνισμού:

Γραμματέας στο Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα με στενές σχέσεις με τον Παύλο Μελά και τον Ίωνα Δραγούμη Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια όπου ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Καβάφη, Ύπατος Αρμοστής της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη από το 1919 έως και το 1922, σε κρίσιμες για τον Ελληνισμό στιγμές και με καθοριστική συμβολή σε θέματα των Ελλήνων της Οδησσού και της Νέα Ρωσίας, του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών στην μεταβατική κυβέρνηση του Σωτηρίου Κροκιδά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και εις εν των κορυφαίων διπλωματών που ενεπλάκη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην προπαρασκευή της Συνθήκης της Λωζάνης. Εκτιμάται, μάλιστα, από ιστορικούς ότι ήταν ο εμπνευστής του όρου της ανταλλαγής πληθυσμών στην εν λόγω Συνθήκη.

Αυτόν τον πολιτικό και διπλωμάτη ο δήμος Σικυωνίων θα τιμήσει και θα αναδείξει τον πολυσχιδή ρόλο του το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου 2022.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 | 20:30 | 1ο Γυµνάσιο Κιάτου 20:30 Εγκαίνια Έκθεσης με τίτλο: “Ευθύμιος Κανελλόπουλος:
Η οικογένεια, η ζωή, η δράση και το έργο του Κιατανιώτη διπλωμάτη” 

21:00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και Μάκη Ψαραδέλλη.

Μικρασιάτικες μουσικές και μελωδίες συνδυάζονται με αφηγήσεις προσφύγων και αποσπάσματα επιστολών του Ευθύμιου Κανελλόπουλου από την εποχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής Συνδιοργάνωση: Ένωση Μικρασιατών Νεαπόλεως Κιάτου «Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης» 

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 | 10:30 π.µ. | Δηµοτικό Θέατρο Κιάτου 
Ημερίδα: “Ευθύμιος Κανελλόπουλος: Ο διπλωμάτης και η εποχή του” Συντονισµός: Βίκυ Φλέσσα, Δηµοσιογράφος - Κλασική Φιλόλογος 

Ομιλητές: 

Γεώργιος Ν. Κασκαρέλης, Πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας – Συγγραφέας. «Η Ιστορία της Οικογένειας Κανελλοπούλου από το 1821 µέχρι τα νεώτερα χρόνια» 

Νίκος Πουλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισµού, Πανεπιστήµιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις. «Ο διπλωµάτης Ευθύµιος Κανελλόπουλος στις υπηρεσίες του Έθνους» 

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιµή. «Ευθύµιος Κανελλόπουλος, ο Έλληνας Πρέσβης από το Κιάτο στην απελευθερωµένη Κωνσταντινούπολη σε µια εποχή όπου η Ελλάδα τολµούσε» 

Αντώνης Κλάψης, Επίκ. Καθηγητής, Τµ. Πολιτικής Επιστήµης & Διεθνών Σχέσεων, Παν/µιο Πελοποννήσου. «Η προοπτική επέκτασης της ελληνικής κυριαρχίας στη δυτική Μικρά Ασία: Στρατηγικές επιδιώξεις και γεωπολιτικοί περιορισµοί» 

Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Παν/µίου της Γενεύης και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Παν/µίου Αθηνών - Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής. «Ο Μικρασιατικός Πόλεµος και τα Πετρέλαια της Μοσούλης».



ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ


Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον - Πολίτες Δήμου Βέλου Βόχας

Δήμος Βέλου-Βόχας: πρόβλημα λειψυδρίας και προτεινόμενες λύσεις
  


Ανοικτή Επιστολή 

Ζευγολατειό, 06/07/2022 

Προς Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα Κ. , Υπουργό, κ. Ταγαρά Ν., Υφυπουργό, κ. Δήμα Χ.,Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Περιφέρεια Πελ/σου κ. Νίκα Π., Περιφερειάρχη ,κ. Κόρκα Αθ., Αντιπεριφερειάρχη , κ. Κόλλια Κ., Βουλευτή Κορινθίας , κ. Ψυχογιό Γ. , Βουλευτή Κορινθίας Διεύθυνση Υδάτων Δυτικής Ελλάδος Δήμο Βέλου-Βόχας 

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, 

σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή ως πολίτες του Δήμου Βέλου-Βόχας, σχετικά με το μέγιστο θέμα της διαχείρισης του νερού στην περιοχή μας.

Το οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας των τελευταίων χρόνων, καθιστά αναγκαία την λήψη άμεσων μέτρων, με κύριο άξονα τη διασφάλιση του νερού ύδρευσης των πεδινών οικισμών, ο πληθυσμός των οποίων τριπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης υδροδότησης του Δήμου μας, είναι ότι φέτος για τους πεδινούς οικισμούς Βέλου, Νεράντζας, Σαϊτέικων, Κοκκωνίου, Κρηνών, Πουλίτσης, Βραχατίου, Ζευγολατειού, Βοχαϊκού, Ευαγγελίστριας και Μπολατίου, αναμένεται αρνητικό ισοζύγιο νερού ύδρευσης της τάξης των 1.594.161m3/έτος.

Σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου (αριθμ.οικ.391 - ΦΕΚ 1004Β/24-4-2013) και την 1η αναθεώρησή τους - αριθμ. οικ.894 ΦΕΚ 4665Β/29-12-2017, όπως αναλυτικά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που έλαβε χώρα στο Ζευγολατιό Κορινθίας στις 295-2022, από τον κ. Κωνσταντίνο Βουδούρη, Καθηγητή Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ και τον κ. Θεοφάνη Χατούπη, Γεωλόγο ΜΔΕ Υδρογεωλογίας, στο Δήμο Βέλου – Βόχας εντοπίζονται δύο υπόγεια υδατικά συστήματα:

1. Το Σύστημα Βόρειας Κορινθίας (EL0200170), Υπολεκάνη EL0200172, με μέση ετήσια τροφοδοσία τα 50x106 m3 και μέσες ετήσιες απολήψεις της τάξης των 10x106 m3, χαρακτηρίζεται ποσοτικά ως ΚΑΛΟ και ποιοτικά ως ΚΑΚΟ.

2. Το Σύστημα Κορίνθου-Κιάτου (EL0200190), με μέση ετήσια τροφοδοσία τα 42x106 m3 και μέσες ετήσιες απολήψεις της τάξης των 38x106 m3, χαρακτηρίζεται ποσοτικά και ποιοτικά ως ΚΑΚΟ. Εικ. 14. Υπόγεια ΥΣ περιοχή μελέτης ( απορροής ΦΕΚ 4665Β/2017) Η υπεράντληση του προσχωματικού υδροφορέα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και η ποιοτική υποβάθμισή του από τον πρωτογενή, τομέα, την απουσία αποχετευτικού δικτύου, τη βιομηχανική δραστηριότητα αλλά και τα παράκτια φαινόμενα υφαλμύρωσης, καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε αναζήτηση υπόγειου νερού στο Υ.Σ. Κορίνθου - Κιάτου (EL0200190).

Συνεπώς τα άμεσα μέτρα και οι προτάσεις αντιμετώπισης των ειδικών εστιάζονται: 

1. Στον ποιοτικό έλεγχο του επιφανειακού νερού του Ασωπού και στην δυνατότητα άμεσης χρήσης μέρους αυτού στην ύδρευση των δύο μεγάλων Δημοτικών Ενοτήτων Βέλου και Ζευγολατιού μέσω του υφιστάμενου επιφανειακού τσιμεντένιου Βοχαϊκού Χάνδακα. Η επιφανειακή υπό εκμετάλλευση απορροή του Ασωπού ποταμού σήμερα εντάσσεται στο αρδευτικό έργο του ΑΟΣΑΚ με την υπ΄αριθμ. 141711/9-4-2021 άδεια χρήσης και συνολικές εν δυνάμει ποσότητες της τάξης των 18.000.000m3/έτος. Δεδομένου ότι η ύδρευση παρουσιάζει άμεση προτεραιότητα από την άρδευση, κρίνεται αναγκαία η αίτηση του Δήμου για μερική χρήση αρδευτικού νερού από τον ΑΟΣΑΚ με την έγκριση της αρμόδιας Δ/νσης Υδάτων Δυτ. Ελλάδας. Ποσότητα της τάξης του 500.000m3/έτος για ύδρευση που θα επικεντρωθούν τους θερινούς μήνες αύξησης του πληθυσμού, αποτελούν μόλις το 2,8% του ετήσιου αρδευτικού νερού του Αρδευτικού Έργου του ΑΟΣΑΚ, γεγονός που μπορεί να αιτηθεί και να εγκριθεί από την αρμόδια Δ/νση Υδάτων με τη σύμφωνη γνώμη του ΑΟΣΑΚ.

Η άμεση αυτή, προσωρινή, αλλά πολύ ουσιαστική αντιμετώπιση της λειψυδρίας, απαιτεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου Βέλου – Βόχας με τον ΑΟΣΑΚ, αλλά και μικρά συνωδά έργα αγωγών σύνδεσης του τσιμεντένιου υδραύλακα με τις δεξαμενές των οικισμών. Η εφαρμογή αυτή θα συμβάλει στην αυστηρότερη επιτήρηση του ποσοτικού ελέγχου του επιφανειακού νερού και θα εξαλείψει ουσιαστικά μη προβλεπόμενες παράνομες απολήψεις που διαπιστώνονται κατά μήκος του χάνδακα.

2. Στην άμεση έναρξη αδειοδοτήσεων αδειών εκτέλεσης νέων γεωτρήσεων στο ποσοτικά καλό Υπόγειο Σύστημα Βόρειας Κορινθίας (EL0200170) στην περιοχή της ανατολικής κοίτης του Ασωπού (Τ.Κ. Ελληνοχωρίου). Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελείται γεωλογικά από κροκαλοπαγή με ισχυρή υδροφορία, τα οποία μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ύδρευση του πεδινού και ημιορεινού τμήματος του Δήμου.

Η ανόρυξη των γεωτρήσεων αυτών θα πρέπει να συνδυαστεί με την μελέτη και αδειοδότηση κεντρικού αγωγού κατά μήκος της Ν.Ε.Ο. που θα συνδέσει το σύνολο των υδρευτικών δεξαμενών των οικισμών του πεδινού τμήματος. Η σύνδεση της υδροδότησης θα περιορίσει στο ελάχιστο (ουσιαστικά θα μηδενίσει) της σημερινές διακοπές νερού που παρουσιάζονται στις επιμέρους Τοπικές Κοινότητες.

3. Στην αίτηση χρήση νερού από τις πηγές της Στυμφαλίας, μέσω της συνεργασίας του Δήμου με τον γειτονικό Δήμο Σικυωνίων. Ο Δήμος Σικυωνίων ολοκληρώνει το έργο υδροδότησης του πεδινού τμήματός του από τη Στυμφαλία. Ενδεχόμενη προγραμματική σύμβαση των δύο Δήμων που θα συνδυαστεί με μελέτη αγωγού σύνδεσης του υφιστάμενου υδραγωγείου του Δήμου Σικυωνίων με το Δήμο Βέλου – Βόχας, καθιστά άμεση την δυνατότητα υδροδότησης από το Καρστικό Σύστημα της Στυμφαλίας. Κύρια προϋπόθεση αποτελεί η αδειοδότηση της χρήσης από την Δ/νση Υδάτων, η οποία είναι ρεαλιστική και σύμφωνη με τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης τα οποία αναφέρουν ένα δυναμικό του Καρστικού Συστήματος της Λίμνης Στυμφαλίας της τάξης των 60.000.000m3/έτος.

Δεδομένου ότι οι γειτονικοί Δήμοι Κορίνθου και Σικυωνίων έχουν αιτηθεί ή επίκεινται να αιτηθούν ετησίως 5 και 2 εκατομμύρια κυβικά νερού αντιστοίχως, ο Δήμος Βέλου – Βόχας με αιτούμενη ποσότητα 1,5 εκατομμύριων ΔΕΝ επιβαρύνει παρά μόλις σε ποσοστό 2,5% το υφιστάμενο καθεστώς του Καρστικού Υδροφορέα. Σε κάθε περίπτωση και για την διασφάλιση της οικολογικής παροχής των πηγών της τάξης των 500m3/h, προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της σχετικής αδειοδότησης αποτελεί μια Διαχειριστική Μελέτη του Καρστικού Συστήματος Στυμφαλίας, η οποία θα πρέπει να ανατεθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η μελέτη αυτή, θα διασφαλίζει την υδροδότηση και των τριών Δήμων, ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες του νομού να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στο κοινό αγαθό του πόσιμου νερού. Δυστυχώς το σημερινό καθεστώς ύδρευσης και η μη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας για την οριστική αυτή πρόταση υδροδότησης από τη Στυμφαλία, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζει τους πολίτες του Δήμο Βέλου – Βόχας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ευελπιστούμε πως θα εισακούσετε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας και θα συνδράμετε στην υλοποίησή τους.

Με εκτίμηση, 

Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον-Πολίτες Δήμου Βέλου-Βόχας 
protovouliavochas@gmail.com




ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ

Διαβούλευση για την κυκλοφοριακή μελέτη της Νεμέας
  


Ο δήμος Νεμέας, καλεί τους πολίτες, την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, σε ανοιχτή διαβούλευση με θέμα : «Κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είναι ένα θέμα που ταλανίζει χρόνια τη Νεμέα και θα ήταν εποικοδομητική η παρουσία και η γνώμη των πολιτών – φορέων.

Στόχος είναι η καταγραφή εναλλακτικών απόψεων ή η συμφωνία, σε όσα αποτυπώνονται στη μελέτη αυτή, που εκπονήθηκε με βάση τις προτάσεις του ΣΒΑΚ, την αξιολόγηση των υφισταμένων καταστάσεων, αλλά και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα, που επιθυμεί ο δήμος να δώσει στη Νεμέα.

www.nemea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια