Header Ads

ΖΑΠΑΝΤΙ /Φ.1801

  

Γράφει ο Τσάτσαρης Κωνσταντίνος


Ένας ορμητικός και πολύ δυνατός χείμαρρος στην περιοχή Βραχατίου.

Πηγάζει από το βόρειο κράσπεδο της Αρχαίας Νεμέας και ειδικότερα του χωριού Ηράκλειο της περιοχής. Αφού διασχίσει αρκετά χιλιόμετρα, περνάει από το Ανατολικό μέρος του Βραχατίου και εκβάλλει στον Κορινθιακό Κόλπο.

Η καταστροφική του πορεία είναι γνωστή, από διάφορες πλημμύρες των τελευταίων χρόνων. Αλλά, τώρα που η κλιματική αλλαγή άρχισε να κτυπά πολλές περιοχές της χώρας μας και όχι μόνο, με καταστροφικές μεγάλες πλημμύρες, πρέπει κι εμείς να είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Πρέπει να φροντίσει η Δημοτική Αρχή για τον καθαρισμό της κοίτης του χειμάρρου, ώστε σε περίπτωση μελλοντικών συμβάντων να βρίσκουν άνετη ροή τα όμβρια ύδατα και να μετριάζεται η υπερχείλιση και η πλημμύρα εκατέρωθεν του χειμάρρου.

Κατά πληροφορίες μας, έχει προγραμματιστεί η οριστική λύση του θέματος με εγκιβωτισμό του χειμάρρου και αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Όταν γίνει αυτό, φυσικά θα προστατευθεί η περιοχή, αλλά μέχρι τότε μπορεί να συμβεί γεγονός απρόβλεπτο και καταστροφικό, γιατί μια πλημμύρα σαν αυτή του 1996 θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν μπορούμε επομένως να περιμένουμε πότε θα πραγματοποιηθεί το έργο για την οριστική λύση του, αφού τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που συμβαίνουν τακτικά, είναι απρόβλεπτα σε χρονική περίοδο, σε ένταση και σε χώρο που θα εκδηλωθούν.

Ας έχει υπόψη της η Δημοτική αρχή ότι το να προβλέπεις τα γεγονότα και να λαμβάνεις τα κατάλληλα μέτρα για να τα προλάβεις, είναι προτέρημα του Διοικούντος, προνόμιο και αρετή!...

Κωνσταντίνος Τσάτσατης 
Δάσκαλος






Δεν υπάρχουν σχόλια