Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Γεωργίου Ψυχογιού /Φ.1795

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  

Οι ανάγκες δικαστικών υπάλληλων, δικηγόρων και πολιτών αγνοούνται στο νέο Κανονισμό δικαστηρίων

Ο βουλευτής Κορινθίας και Tομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του νομοσχεδίου «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», με έμφαση και στα ζητήματα της Κορινθίας.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο άτολμο για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, αφορά ζητήματα που μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται τεχνικά αλλά δεν είναι γιατί αφορούν την καθημερινότητα των δικαστηρίων, της δικαιοσύνης, των εργαζόμενων και σε τελική ανάλυση των πολιτών.

Μετά από 35 χρόνια εφαρμογής του υπάρχοντος πλαισίου, ήταν προφανής η ανάγκη εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις για να υπάρχει αποτελεσματική, ποιοτική και ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης, άλλωστε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το σκοπό αυτό.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να προσαρμόσει άλλη μια νευραλγική και σημαντική λειτουργία της Πολιτείας, σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, εξυπηρετώντας βέβαια και τους πολίτες σε κάποια ζητήματα, ενώ παράλληλα προκαλεί περικοπές, μείωση της χρηματοδότησης, χωρίς καμία πρόνοια για ανάπτυξη του έμψυχου δυναμικού και ενίσχυση σε υποδομές και μέσα, κινήσεις που όντως θα επέφεραν ποιοτική και ουσιαστική επιτάχυνση.

Συνέχισε επί του θέματος λέγοντας ότι τα δικαστήρια είναι πολύ σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες και θα είναι μεγάλο πλήγμα να συγχωνευθούν ή να κλείσουν, όπως έγινε με άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Οι δικηγόροι, θα χρειαστεί να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και σταδιακά θα αφαιμαχθούν οικονομικά και θα οδηγηθούν στην έξοδο από το επάγγελμα, αν βέβαια δεν γίνει αυτό νωρίτερα εξαιτίας την πενιχρής στήριξης του κλάδου κατά την πανδημία έχοντας, μάλιστα, αρκετοί τον κίνδυνο να μείνουν ανασφάλιστοι από 1η Ιουλίου, λόγω εισφορών–έστω και μίας- που δεν έχουν καταβάλει Σημείωσε ότι οι δικαστές έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας, κι αντί να τους ενισχύσουμε σε προσωπικό, υποδομές και μέσα, βάζουμε και μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους με τον οιονεί πειθαρχικό έλεγχο που τους ασκείται πέρα από το πειθαρχικό δίκαιο που ήδη υπάρχει και μπορεί και πρέπει να εφαρμόζεται προφανώς και για τους δικαστές. Θέλουμε περισσότερες και σε βάθος αποφάσεις ή θέλουμε “copy-paste” αποφάσεις, αναρωτήθηκε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια της Κορινθίας, Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικεία, αναφέρθηκε στην υπερφόρτωση και υποστελέχωση τους, αλλά και στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Η Εισαγγελία Κορίνθου έχει επίσης τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και χειρίζεται πληθώρα υποθέσεων, οι αίθουσες πρέπει να αναβαθμιστούν για όλους και το αναβατόριο των ΑμεΑ, που ζητούν ο ΔΣΚ και οι φορείς των ΑμεΑ καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Επιπλέον, τόνισε πως τερματίστηκαν τα προγράμματα νέων επιστημόνων που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με 5.500 νέους επιστήμονες και νέες που μερικοί εξ’ αυτών υπηρετούσαν και στα δικαστήρια, οδηγήθηκαν στην έξοδο με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.
Στη Βουλή το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για μη μετατροπή του ΕΠΑΛ Κιάτου σε Πρότυπο
  

Με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑΠΣ Κορινθίας, Γ. Ψυχογιού, και υπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη, Ν. Φίλη, κατατέθηκε Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με βάση την ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας και την ενυπόγραφη επιστολή των διδασκόντων/ ουσών του 1ου ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. Κιάτου, όπως κοινοποιήθηκαν, με τις οποίες εκφράζουν τις σοβαρές αντιρρήσεις τους στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Κιάτου σε Πρότυπο που μεθοδεύει εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση η κυβέρνηση. Επισημαίνουν, εξάλλου, τα σημαντικά προβλήματα που αυτό θα δημιουργήσει για τις τοπικές κοινωνίες, τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Με την παρέμβασή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν ενημέρωση και άμεσες ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο, στην κατεύθυνση να αποτραπεί μια τέτοια προοπτική που, αντί να αναβαθμίζει και να ενισχύει, υποβαθμίζει και απαξιώνει ένα νευραλγικό Σχολείο επαγγελματικής εκπαίδευσης για το Νομό και τη Δυτική Κορινθία με σημαντικές ειδικότητες και πολλές διακρίσεις ανά τα χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια