Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Κων/νου Κόλλια /Φ.1795

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΛΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
  


Ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, σε προγραμματισμένο ταξίδι που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκε την Αγία Σοφιά, το οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και των απανταχού της γης Ορθοδόξων Χριστιανών.

Με αφορμή την επίσκεψή του αυτή, ο κ. Κόλλιας δεν θα μπορούσε παρά να εξάρει την διαχρονικά κορυφαία θέση του μνημείου στην συλλογική συνείδηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, εκφράζοντας, ωστόσο, τη δυσαρέσκειά του για την μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Κορινθίας έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στην Κωνσταντινούπολη, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αγία Σοφιά, το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας μας. Ένα σύμβολο που αδιαμφισβήτητα προκαλεί θαυμασμό και δέος στον απανταχού Ελληνισμό και κατέχει περίοπτη θέση για τον πολιτισμό και την ιστορία μας, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο αριστούργημα, με βαθιά ιερή πνευματική αξία, που η μετατροπή του σε τζαμί συνιστά ακραία περιφρόνηση του θρησκευτικού συναισθήματος του χριστιανικού κόσμου. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απέραντη θλίψη μου για το ότι στην είσοδο της Αγιάς Σοφιάς αναγκαστήκαμε να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να βάλουμε μαντήλα, ώστε να αντικρύσουμε την εμβληματική αγιογραφία της Παναγιάς της Πλατυτέρας, που βρίσκεται στο Ιερό Βήμα, καλυμμένη με κουρτίνες. Με κουρτίνα καλύφθηκαν, επίσης, και οι υπόλοιπες αγιογραφίες που βρίσκονται εντός του Ιερού Βήματος. Τόσο εγώ όσο και όλοι οι πιστοί που ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο θέαμα, βιώσαμε κυριολεκτικά έναν συναισθηματικό βιασμό, βλέποντας τα αριστουργήματα αυτά να είναι καλυμμένα. Οι προκλητικές αυτές ενέργειες της Τουρκίας και η ασέβεια που επιδείχθηκε από το τουρκικό κράτος σε βάρος του ιερού συμβόλου της Χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφιά, αποτελεί βάναυση προσβολή προς ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και την Ε.Ε. Οι επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να μετατρέψει το οικουμενικό σύμβολο της Χριστιανοσύνης σε τζαμί παραβιάζουν κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Εκφράζω την απόλυτη δυσαρέσκειά μου και τον αποτροπιασμό μου για το ότι το σπάνιο αυτό οικοδόμημα, με ιστορία αιώνων, μετετράπη σε τζαμί και, όπως πληροφορήθηκα, άγνωστοι έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην «Αυτοκρατορική Πύλη» και, ακόμα χειρότερα, σκάβουν τους τοίχους για να πάρουν ενθύμια, χωρίς κανείς να διασφαλίζει τον έλεγχο και την επιτήρηση όσων εισέρχονται στον Ναό. Η UNESCO θα πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της και να παρέμβει στην τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει αυτός ο βανδαλισμός και η περιφρόνηση απέναντι στον πολιτισμό μας.».

Στη διάρκεια της διαμονής του στην γειτονική πρωτεύουσα, ο κ. Κόλλιας συνάντησε, επίσης, τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια, κ. Μανώλη Κωστίδη, δηλώνοντας τα εξής:

«Είχα την χαρά και την τύχη να βρεθώ στην Πόλη με ένα σπουδαίο και έγκριτο δημοσιογράφο, ένα υπέροχο, ευγενικό και φιλόξενο άνθρωπο, τον Μανώλη Κωστίδη. Τον γνωρίσαμε στην πρωινή ενημέρωση. Τον απολαμβάνουμε καθημερινά μέσω ζωντανών συνδέσεων να μεταδίδει τον παλμό της επικαιρότητας από την Πόλη, όπου γεννήθηκε και ζει με την οικογένειά του.

Άριστος γνώστης των Ελληνοτουρκικών θεμάτων, συζητήσαμε για την πολιτική επικαιρότητα και την ζωή στην Πόλη.»


Δεν υπάρχουν σχόλια