Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Κων/νου Κόλλια /Φ.1794

Κόλλιας Κων/νος Βουλευτής Ν.Δ. Κορινθίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Κ. ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΙΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
  


Η Κορινθία, μία από τις κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας μας, είναι αντιμέτωπη την φετινή χρονιά με πιθανή μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου, ως αποτέλεσμα κυρίως της κλιματικής αλλαγής καθώς και των δυσμενών -ιδίως κατά την ανθοφορία και την καρπόδεση- καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες που κυριάρχησαν στη χώρα μας τις προηγούμενες μέρες επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς πιθανότατα θα έχουν εξαντλήσει τα ελαιόδεντρα.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε χθες, στις 31 Μαΐου 2022, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, κ. Κώστας Κόλλιας, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζο, συζήτησαν για τις ζημιές που ενδέχεται να έχουν προκληθεί στις ελιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η ζημιά υπερβεί το 30% σε επίπεδο νομού.

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Κόλλιας έκανε τις εξής δηλώσεις:

“Χθες είχα μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και προσωπικό μου φίλο, κ. Α.

Λυκουρέντζο. Το πρώτο θέμα που έθιξα αφορά τις ζημιές που πιθανότατα έχουν προκληθεί στις ελιές από τις πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως με ενημέρωσαν αρκετοί ελαιοκαλλιεργητές, αλλά όπως έχω διαπιστώσει και ο ίδιος, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για εκτεταμένες ζημιές στην ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς από τον μίνι καύσωνα του Μαΐου, σε αρκετές περιοχές της Κορινθίας. Είμαι προβληματισμένος διότι το 70% όλων των ελαιόδεντρων της Κορινθίας είναι ξηρικά, επομένως αντιλαμβανόμαστε όλοι τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε και φέτος συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας. Ήδη έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ Πάτρας. Το επόμενο δεκαπενθήμερο υπολογίζω να είναι εμφανές το μέγεθος της ζημιάς, οπότε και θα ενημερώσω τους παραγωγούς μας για τις ενέργειές τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ συζητήσαμε και όλα τα τρέχοντα θέματα, όπως αυτό των αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές του 2020-2021 καθώς και τις ζημιές που εκκρεμούν από τα καιρικά φαινόμενα του 2021.

Δεν παρέλειψα να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο για την σπουδαία συμβολή του στις γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2021. Βέβαια, του ζήτησα κατά την εξέταση των ενστάσεων να αποκατασταθούν οι όποιες αδικίες έγιναν στις πρώτες εκτιμήσεις. Δεσμεύομαι ότι θα επανέλθω προκειμένου τυχόν προβλήματα για τους παραγωγούς μας να επιλυθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τυχόν αδικίες στο εκτιμητικό έργο να αρθούν.».


Δεν υπάρχουν σχόλια