Header Ads

AΠΟΠΕΙΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ «FISHING»

Φ.1791

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΣΚ ΚΑΙ ΙΣΚ
  


Κόρινθος, 10/5/2022 Α.Π. 44 
Αγαπητοί συνάδελφοι Ιατροί και Φαρμακοποιοί , Αγαπητοί συμπολίτες της Π.Ε. Κορινθίας, 

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται αλλεπάλληλες προσπάθειες τηλεφωνικής εξαπάτησης με σκοπό την υφαρπαγή χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας. Οι προσπάθειες αυτές και τα σενάρια που ακολουθούνται ποικίλουν και διαφοροποιούνται συνεχώς για να διαφεύγουν της προσοχής μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Προσποιούμενοι πελάτες ιατρείων/φαρμακείων, εκπροσώπους φορέων (π.χ. Στρατού, Λιμενικού, Αστυνομίας, ιδιωτικών δομών κτλ), συγγενείς, συναδέλφους (Ιατρούς ή Φαρμακοποιούς) κτλ, διάφοροι επιτήδειοι τηλεφωνούν σε φαρμακεία για να παραγγείλουν φάρμακα κι άλλα υγειονομικά υλικά, σε ιατρούς για π.χ. προπληρωμή επικείμενης επίσκεψης στο ιατρείο τους, αλλά κι εξ ονόματος ιατρών ή φαρμακοποιών σε άλλες επιχειρήσεις για διεκπεραίωση αντίστοιχων εργασιών ή αγορές άλλων αγαθών ή με διάφορες άλλες προφάσεις, ενώ στη συνέχεια ζητούν τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να εξοφλήσουν το νόμιμο αντίτιμο. Κατόπιν, χρησιμοποιώντας παρελκυστική τακτική, επιδιώκουν αρχικά να εκμαιεύσουν αριθμούς κινητών ή mail που θα χρησιμοποιήσουν για να υφαρπάξουν τραπεζικούς κωδικούς (user names και pass codes) και ηλεκτρονικές συναινέσεις (extra pin) -ώστε να οριστικοποιηθεί η μεταφορά χρημάτων- μέσω μηνυμάτων που αποστέλλουν στα κινητά μας (SMS) ή στα mail μας, τα οποία μιμούνται μηνύματα από τράπεζες. Επίσης έχουν μεταχειριστεί τακτικές στις οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κανονικά τραπεζικά εργαλεία (όπως το «Λεφτά στο λεπτό»), ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταφορές ποσών από τους λογαριασμούς των θυμάτων τους. 

Οι προσπάθειες fishing (υφαρπαγή κρίσιμων κωδικών διατραπεζικών συναλλαγών ή και εξαπάτηση μέσω οικειοθελούς στιγμιαίας αποδοχής μιας παρόμοιας συναλλαγής) δεν είναι κάτι νέο στο διατραπεζικό ηλεκτρονικό περιβάλλον. Είναι όμως πολύ σημαντικό να επισημάνουμε δύο παραμέτρους που παρατηρούμε: α) τη διαρκή εξέλιξη του «σεναρίου» που χρησιμοποιείται ώστε να εξαπατηθεί το θύμα και β) την προσωποποίηση του σεναρίου με τη χρήση ονομάτων συναδέλφων ή συγγενών κι άλλων επαφών. Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι είναι απαραίτητο να επαγρυπνούμε παγίως σε παρόμοια θέματα και να μην επαναπαυόμαστε με την απομνημόνευση ή αποφυγή μίας μόνο παραλλαγής εξαπάτησης την οποία διαβάσαμε σε άλλες ανακοινώσεις, σε αυτήν ή σε όποιες άλλες προκύψουν μελλοντικά.

Επισημαίνουμε πως καμία ηλεκτρονική διατραπεζική μεταφορά δεν απαιτεί χρήση κωδικών, έξω από το περιβάλλον στο οποίο εμείς οι ίδιοι εισερχόμαστε για μια τέτοια διαδικασία! Επίσης οι τράπεζες έχουν προσφάτως περιορίσει τις δυνατότητες των εργαλείων διατραπεζικών συναλλαγών (μέσω κινητών) ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο!

Καμία τράπεζα δεν αποστέλλει καμία ενημέρωση που να ζητεί τους κωδικούς μας winbank μέσω SMS ή email, πέραν των SMS που μας παρέχουν extra pin για στιγμιαία και μοναδική επιβεβαίωση και συναίνεση σε διαδικασίες διατραπεζικών συναλλαγών τις οποίες εμείς οι ίδιοι έχουμε εκκινήσει (π.χ. πληρωμή από εμάς σε τρίτον) και κανείς άλλος! Καμία τράπεζα δεν ζητά οποιαδήποτε διαδικασία αποδοχής για καταβολή χρηματικού ποσού από τρίτον προς εμάς!

Έχουμε συλλέξει στοιχεία κι έχουμε ενημερώσει επαρκώς τις Αστυνομικές αρχές. Προσφάτως δε, διαβάσαμε για την εξάρθρωση μιας σπείρας που λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο. Όμως η παρελκυστική αυτή τακτική (fishing) είναι πολύ διαδεδομένη και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση ως το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμησή της! Σας καλούμε να αποφεύγετε οποιαδήποτε παρόμοια επικοινωνία, να ενημερώσετε σχετικά τους οικείους σας και να καταγγέλλετε τέτοιες απόπειρες στον Σύλλογό σας, παράλληλα με τις αρμόδιες Αρχές 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΣΚ  
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΣΟΦΙΑ ΚΛΟΚΩΝΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΚ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  
ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΜΕΛΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια