Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου»

Φ.1789

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Η διγλωσσία της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις…

Η λυκοφιλία ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία είναι κάτι που βρίσκεται στο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Τα επικίνδυνα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι πολλά και αυτήν την περίοδο περνούν μέσα από την εμπόλεμη Ουκρανία, αφού πρώτα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις πολεμικές επιχειρήσεις διαρκείας στην άτυχη χώρα της Συρίας. Αυτή η σχέση...εξάρτησης της Τουρκίας από τη Ρωσία, δεν είναι φυσικά αμφίδρομη για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: Η Ρωσία είναι υπερδύναμη και ΔΕΝ χρειάζεται καμία εξάρτηση από ΚΑΜΙΑ χώρα, πόσο μάλλον από την Τουρκία και οι Ρώσοι ΔΕΝ εμπιστεύονται σε καμία περίπτωση την Άγκυρα για πολλούς λόγους.

Απλώς εκμεταλλεύονται τις εξάψεις εθνικισμού του Προέδρου Ερντογάν, που δημιουργεί προβλήματα συνοχής στο ΝΑΤΟ.

Στα τουρκικά και ρωσικά ΜΜΕ «έπαιξε» αρκετά μία δήλωση-ορόσημο του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος και μετέφερε μία καθοριστική εντολή προς την Άγκυρα: «Απεμπλακείτε από το Αφρίν της Βόρειας Συρίας και παραδώστε το στις δυνάμεις του Άσαντ». Αυτή είναι η εντολή, που ήλθε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θυμίζοντας εκπρόθεσμα στην Άγκυρα πως ο τουρκικός στρατός μπήκε στη Συρία αποκλειστικά και μόνο επειδή η Μόσχα επέτρεψε να μπει. «Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της επιχείρησης στο Άφριν, η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει τον έλεγχο της περιοχής εκεί στην συριακή κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΑΚΡ στην Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποτέ δεν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Άφριν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Μάλιστα ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στην Τουρκία η ρωσική εντολή είναι ο τίτλος που φέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Huriyet: «Δήλωση από την Ρωσία που θα προκαλέσει κρίση: Η Τουρκία πρέπει να δώσει το Άφριν στον Άσαντ!» Αντιλαμβάνεται κανείς πως οι κινήσεις του πολεμοχαρούς Ερντογάν είναι πολύ περιορισμένες και περνάνε τόσο μέσα από το Κρεμλίνο όσο και από τον Λευκό Οίκο, τουλάχιστον όσον αφορά στο κουρδικό και στη Συρία αρχικά και τώρα με τη διγλωσσία του Ερντογάν, που πατάει σε δύο βάρκες, λες και παίζει μονόπολη. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι Τούρκοι για άλλη μία φορά να κάνουν τα... δικά τους, παρακούοντας τις ρωσικές εντολές για τη Συρία και κρατώντας ίσες αποστάσεις έναντι ΗΠΑ – Ρωσίας.

Ο μύθος του «κατακτητή Ερντογάν» βοηθάει τον «σουλτάνο» να παραμείνει στην εξουσία και να συσπειρώσει γύρω του όλους τους «ακραίους της Τουρκίας». Για πόσο όμως ακόμη;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής: Για τα rafale

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, γεγονός που αποτυπώνεται και στα τουρκικά ΜΜΕ που φιλοξενούν όλο και περισσότερο εκπομπές σχετικά με τη νέα κατάσταση και το συσχετισμό δυνάμεων σε αέρα και θάλασσα.

ΟΤούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Αμπντουλάχ Αγάρ ανέφερε στο CNN Turk ότι με τα γαλλικά μαχητικά rafale η Ελλάδα έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή έναντι των τουρκικών μαχητικών σε αερομαχίες ένας προς έναν, αναφέρει το 5Πενταπόσταγμα.

«Η Τουρκία πράγματι αντιλήφθηκε τις απειλές που δημιουργούν τα μαχητικά Rafale.

Όπως και τις απειλές που δημιουργούν οι φρεγάτες Belharra, όπως και των υποβρυχίων Type 214, όπως και για την αντιαεροπορική άμυνα. Η Τουρκία ήδη εργάζεται για την αμοιβαιότητα. Όμως, πρέπει να πούμε κάτι με τα μαχητικά Rafale έχουν αποκτήσει μια υπεροχή απέναντι στην Τουρκία. Με εναλλακτικές καλύπτουμε αυτή την υπεροχή, όμως υπάρχει πρόβλημα στην ισορροπία δυνάμεων ένα προς ένα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, στο ίδιο πάνελ με τον αναλυτή Αγάρ, βρίσκονταν απόστρατοι αξιωματικοί των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι δεν είπαν τίποτα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα λεγόμενά του. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τα πρώτα έξι μαχητικά rafale από τη Γαλλία. Πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης προς πέμπτης γενιάς, που αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.Η εξέλιξη αυτή είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ «ξεσπαθώνει» συχνά κατά των ελληνικών εξοπλισμών και δεν έχει διαστάσει στο παρελθόν να κάνει και συστάσεις στην Αθήνα ότι δεν μπορεί να δαπανά τόσα χρήματα σε δύσκολες οικονομικά περιόδους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Χουλουσί Ακάρ δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σχετικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, δήλωσε ωστόσο ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει ως αντιαεροπορικά συστήματα και τους S-400 και το ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα SAMP-T. «Στο ζήτημα των F-16 θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Ευχή μας είναι να έχει θετική έκβαση. Τους λέμε, να μην επιτρέψουν το Κογκρέσο να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία τους S-400. H Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιεί ως αντιαεροπορικά συστήματα και τους S-400 και το σύστημα SAMP-T». Καιρός δεν ήταν να ασχοληθεί κάποια Κυβέρνηση με τα εξοπλιστικά;;...

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»





ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Το κάλεσμα στο «Λευκό Οίκο»

Είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των αναγνωστών της εφημερίδας μας Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ότι αποτελεί έντυπο «Εφημερίδας γνώμης». Κάπως έτσι την φανταστήκαμε κι εμείς όταν βάλαμε μπροστά τις πρώτες σκέψεις οργάνωσης των κατηγοριών της υπό δημοσίευση ύλης. Το πρωτοσέλιδο άρθρο «Με το θάρρος της γνώμης» το «Καθαρά και ξάστερα», το «Καυτά ερωτήματα», το »Έξω από τα δόντια», το Έτσι τα βλέπω» και τα «Παραπολιτικά του Κορίνθιου» δεν έχουν την αξίωση να συμπεριληφθούν στην κατηγορία της «Αρθρογραφίας» . Εφαρμόζοντας το αρχαίο « Ού εν τω πολώ το ευ», προσπαθώ να συνοψίσω τις ιδέες του θέματος σε περιορισμένο χώρο. Είναι εύκολο να πλατιάσει κάποιος γράφοντας ένα μεγάλο κείμενο, αλλά είναι δύσκολο να πει πολλά με λιγότερα λόγια.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα θα προσπαθήσω να εκφράσω κάποιες σκέψεις με αφορμή την πρόσκληση του Πρωθυπουργού να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα στην Αμερική. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η μικρή μας χώρα σε έκταση και πληθυσμό, αλλά τεράστια σε ιστορική παρακαταθήκη, από της επανίδρυσης μετά την Επανάσταση του 1821, μπήκαν και κάποιοι επαχθείς όροι. Με την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας ο Οίκος Ρότσιλντ έδεσε με δάνειο χειροπόδαρα την χώρα μας στο άρμα της Μεγάλης τότε Βρετανίας. Αυτό σήμαινε ότι πολλά Εθνικά μας θέματα έπρεπε να έχουν την έγκριση της Αγγλίας. Αυτό ίσχυε μεχρι τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οπότε η «Ομηρία» παραδόθηκε στις ΗΠΑ’ Από τότε, όλοι οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας πριν εκλεγούν, παίρνουν τις ευλογίες, αλλά και τις οδηγίες διακυβέρνησης. Όποιος προσπαθήσει να κάνει κάτι καλύτερο για την χώρα παίρνουν το λόγο οι «Μαύρες επιχειρήσεις». Το είδαμε στην αποκαθήλωση του Παπαδόπουλου για να εκποιηθεί και σκλαβωθεί η μισή Κύπρος, το ζήσαμε στην προσπάθεια του νεώτερου Κ. Καραμανλή να προωθήσει τον αγωγό με τη Ρωσία μέσω Πύργου Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη. Κάηκε η Πελοπόννησος με πάνω από 60 θύματα και μεγάλες καταστροφές, βούλιαξε η Αθήνα από τις ταραχές. Βιώνουμε ακόμη τα Μνημόνια του Γ. Παπανδρέου και τις εκχωρήσεις του δημόσιου πλούτου στα δάνεια της συμφοράς.

Και για να ολοκληρώσω φίλοι μου θα επανέλθω στο υπερατλαντικό ταξίδι. Είμαι επιφυλακτικός και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που θα ζητήσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Πού θα επιβάλλουν πιεστικά να υποχωρήσει η Ελλάδα; Μήπως στα Ενεργειακά, στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, στο Κυπριακό ή κατά της Ρωσίας, αφήνοντας την Τουρκία να παίζει διπλό παιχνίδι ατιμώρητη; Ίδωμεν… 
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»






ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

Το απαιτεί η Ομόνοια και το Εθνικό συμφέρον!...

Η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα του παλαιού κατεστημένου του δικομματισμού, που ευθύνεται για τη διακυβέρνηση της χώρας για ό,τι καλό ή κακό στα περίπου 15 χρόνια μέσα στα 45 από τη μεταπολίτευση του 1974, ήταν προ διετίας περίπου το μόνο, που διασώζεται από απόψεως συνοχής και αποδοχής, ως εναλλακτικής λύσης από τον Ελληνικό λαό. Αυτό έχει αναδειχθεί στην πράξη τα τελευταία χρόνια, που ξέσπασε η Οικονομική κρίση.

Η μήνις των πολιτών κατά των υπευθύνων του μεγάλου οικονομικού χρέους και της υποβάθμισης της χώρας είναι έκδηλη. Το συνυπεύθυνο ΠΑΣΟΚ, που είχε στα χέρια του την εξουσία κατά τα 3/4 του συνολικού χρόνου, διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη. Βούλιαξε στο 5% και σήμερα μετά τη μετάλλαξή του σε ΚΙΝ.ΑΛ. παραπαίει γύρω στο 8% επιδιώκοντας διψήφιο αριθμό λόγω της διαφθοράς των πολιτικών ανομημάτων που το ακολουθούν, τις διαρροές των συμφεροντολόγων πολιτικών του προς το ΣΥΡΙΖΑ και της σκοπιμότητας του Παπανδρεϊσμού.

Η Ν.Δ., αφού ο λαός την είδε ως εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα, έπαιξε στις δημοσκοπήσεις γύρο στο 2534%. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να πάρει το “Πολιτικό Παιχνίδι” επάνω του και ο Ελληνικός Λαός τον εμπιστεύτηκε δίνοντάς του Κυβερνητική αυτοδυναμία. Από την ανάληψη των καθηκόντων του άλλαξαν πολλά στη χώρα μας και ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα, αν δεν ετύγχαναν μύρια τόσα κακά και ανάποδα όπως π.χ. η πανδημία του κορωνοϊού, ο Ουκρανικός Πόλεμος και η ασυδοσία της αναθεωρητικής Τουρκίας.

Εκεί που έδωσε σθεναρές μάχες και εξακολουθεί να επιμένει σ΄αυτές είναι η προτεραιότητα που έδωσε στα θέματα Εθνικής Ασφαλείας - Άμυνας και στο Μεταναστευτικό. Για να μη ξεχνιόμαστε θυμηθείτε ποια ήταν η κατάσταση εισροής λαθρομεταναστών επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμένου και ποία είναι μετά το σφράγισμα Εβρου και Ανατολικού Αιγαίου. Δείτε ποιά είναι η μέριμνα ανασυγκρότησης και εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε συνεργασία με τις Ηγεσίες των Κλάδων του ΓΕΕΘΑ εφαρμόζει το πολεμικό δόγμα « Όποιος ενδιαφέρεται για την Ειρήνη προετοιμάζεται για Πόλεμο». Σήμερα, μερικά από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν παραδειγματίζονται από την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που το μεν πρώτο καταποντίστηκε, το δε δεύτερο διαλύθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε μία έκρυθμη πολεμική περίοδο όπως αυτή της Ουκρανίας όλα τα κόμματα θα έπρεπε να θέτουν τον πήχη υπέρ της Ελλάδας και όχι της μικροπολιτικής. Το απαιτεί η Ομόνοια και το Εθνικό συμφέρον!...

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




Δεν υπάρχουν σχόλια