Header Ads

Ενεργοποιήθηκε ο στρατηγικός μηχανισμός Τουρκίας-ΗΠΑ
Η Άγκυρα είναι πλέον υπερπολύτιμη για την Δύση σε σχέση με Ελλάδα φ.1786

Ελληνοτουρκικά
   

Newsroom 05.04.2022 - 15:14 Οι Τούρκοι αναμένουν δώρα από την δύση για την όποια κίνηση τους στην Ουκρανία τα οποία θα αφορούν το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο Ενεργοποιήθηκε ο στρατηγικός μηχανισμός Τουρκίας-ΗΠΑ, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στην Άγκυρα, και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για την ελληνική διπλωματία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν μάλιστα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τ. Μπάιντεν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021, ο Στρατηγικός Μηχανισμός Τουρκίας-ΗΠΑ ενεργοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 4 Απριλίου 2022.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών, εξετάστηκαν τα θέματα κοινών συμφερόντων των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να διευκολύνει μια δίκαιη και διπλωματική λύση του πολέμου”.

Η Marisa Lago, υφυπουργός του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5-6 Απριλίου 2022 για να αναπτύξει συνεργασία στην οικονομική και εμπορική διάσταση του Στρατηγικού Μηχανισμού.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν φέτος τη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού.

Ενώ η Τουρκία δεν έχει συνεισφέρει στην συμμαχία ούτε σφαίρα στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως ετοιμάζεται να πράξει η Ελλάδα για παράδειγμα, εντούτοις υμνείται από την δύση και το ΝΑΤΟ, για τις διπλωματικές της προσπάθειες, στην κρίση αυτή, ενώ ήταν διαπιστωμένο ότι το Ισραήλ και ο πρωθυπουργό του ήταν σε πραγματική διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Μονομιάς οι ΗΠΑ ξεχνούν ότι οι Τούρκοι ή ήδη “ξεπλένουν” τεράστιο ρωσικό χρήμα, επενδύουν και κινούνται στην ρωσική αγορά, ενώ ως χώρα δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως όλες οι χώρες της συμμαχίας.

Το συγχωροχάρτι που δίνουν οι ΗΠΑ στο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα γυρίσει μπούμερανγκ ενάντια στην Δύση, και κυρίως ενάντια στην Ελλάδα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα ενεργειακά.

Η Ελλάδα προσφέρει άπλετα λιμάνια και αεροδρόμια στις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι φειδωλοί μέχρι αηδίας, απαιτώντας πάντα ανταλλάγματα τα οποία αφορούν ελληνικά νησιά και ΑΟΖ.

Το τουρκικό προπαγανδιστικό σύστημα απειλεί συνεχώς της χώρα μας, δείχνοντας απροκάλυπτα τις προθέσεις του, κάτι αγνοεί η δύση επιδεικτικά.

Ο επιτήδειος ουδέτερος με το όνομα Τουρκία κινείται πάντα στο όριο μεταξύ δύσης και Ανατολής λαμβάνοντας σχεδόν πάντα “δώρα” και από τις δύο πλευρές, σε σχέση με την χώρα μας που υποβαθμίζεται από φίλους και συμμάχους συνεχώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια