Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» φ.1786

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Η Τριμερής Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 5.4.2022, η Τριμερής Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στην Αθήνα. Οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των ΥΠΕΞ των τριών χωρών, Νίκου Δένδια, Γαΐρ Λαπίντ και Ιωάννη Κασουλίδη, ξεκίνησαν στις 15:30 στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εξωτερικών και εστίασαν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τρεις υπουργοί εξέτασαν, επίσης, τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών.

Σημειώνεται πως η τριμερής Συνάντηση έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνομιλίες διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Λαπίντ βρέθηκε στην Αθήνα για να ενισχύσει την τριμερή εταιρική σχέση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου. Μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας είναι η ενεργειακή συνεργασία, οι σχέσεις Ισραήλ-ΕΕ και η κλιματική αλλαγή. Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι η βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, τον ιστορικό αντίπαλο της Ελλάδας και της Κύπρου, αν και διπλωματική πηγή δήλωσε ότι δεν ήταν κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε πρόσφατα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Λαπίντ έγραψε στο Twitter ότι συμφώνησαν να «συνεχίσουν να αναπτύσσουν και να ενισχύουν αυτή τη συνεργασία προς όφελος του Ισραήλ, της Ελλάδας και της περιοχής συνολικά». Ο Λαπίντ συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και δήλωσε ότι «συμφώνησαν να συνεχίσουν να ενισχύουν τη διπλωματική & στρατηγική συνεργασία μεταξύ των εθνών μας στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας και της ενέργειας. Ας ελπίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλλουν τη διάσπαση με την εισδοχή και της Τουρκίας… Newsroom.

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»




ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η απειλή για διχοτόμηση της Κύπρου

Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη, παράνομη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποδεκτή λύση του κυπριακού, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, όπως αναφέρει το Newsbomb- Ρούλα Κατσέτα. Σε χαιρετισμό του στο μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Ηρώων της κοινότητας Άρσους, Αντρέα Στιβαρού και Ελευθέριου Θεοδοσίου, που έπεσαν κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στις προκλήσεις, τις απειλές και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής.

«Οφείλουμε και να διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σταθεροί στις θέσεις μας, μέχρι τη δίκαιη λύση και επανένωση της πατρίδας με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η οφειλή μας απέναντι σε όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους ως θυσία στον βωμό της ελευθερίας και δημοκρατίας της Κύπρου» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη θυσία των ηρώων ο Υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «αιώνια εκτίμηση των κατοίκων της κοινότητας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου προς τα παλικάρια του Άρσους, που έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους θυσιάζοντας την ίδια τους την ζωή κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Σ` αυτούς τους γενναίους συμπατριώτες μας, που δήλωσαν «Παρών» στο κάλεσμα της πατρίδας και παρέμειναν να φυλάξουν Θερμοπύλες, αποτελεί την ελάχιστη ανταπόδοση».

Όπως είπε, εκδηλώσεις σαν τη σημερινή «θα πρέπει να λειτουργούν ως το εφαλτήριο για αφύπνιση. Η απειλή από τον Τούρκο εισβολέα για διχοτόμηση του νησιού μας είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά».

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν πως το πρόβλημα διχοτόμησης και κατοχής της Κύπρου ξεκίνησε με σχεδιασμό της «Συμμάχου» μας Αμερικής με προτροπή του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χ. Κίσινγκερ και συμμετοχής της Αγγλικής Βάσης της Δεκέλειας. Όλα αυτά ήταν συνυφασμένα με το Πολυτεχνείο, την εκδίωξη του Παπαδόπουλου, που ήταν αντίθετος με το κίνημα Σαμψών. Βεβαίως, πρωτεύοντα ρόλο έπαιξαν τα σφάλματα του καθεστώτος Ιωαννίδη, που πίστεψε στα λόγια τα μεγάλα για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και έγινε συνεργός στην καταστροφή και τη δημιουργία του προβλήματος… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Συμφέροντα πίσω από ασύμμετρες απειλές...

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες προβληματιζόμουν, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες πολίτες, για την εν γένει συμπεριφορά και εικόνα του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, όπως την παρουσίαζαν μερικά τηλεοπτικά και όχι μόνο ΜΜΕ. Δεν ήμουν βέβαιος για την επικοινωνιακή τακτική του Υπουργού μας και για τις τραβηγμένες εκάστοτε δηλώσεις, πολλές από τις οποίες παρουσιάζονταν εκ πρώτης όψεως χλευαστικά, πως ήταν δηλώσεις κυβερνητικού λαγού. Προπομπού έρευνας για κάτι που θα επακολουθήσει. Άσε που έγκυρη –υποτίθεται- Αθηναϊκή εφημερίδα, τον κατατάσσει μόνιμα βαθμολογικά ως υπουργό με σχεδόν μηδενική απόδοση, την ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλώνει και επαινεί το έργο του… Κατά κάποιον τρόπο ήμουν αρχικά ταγμένος σε φάση έρευνας για το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αν και κατά πόσον ήταν τα πράγματα όπως τα παρουσίαζαν κατεστημένα ΜΜΕ, ακόμα και Κυβερνητικά. Κάποια εξ αυτών δεν βρίσκουν ούτε μία καλή κουβέντα για τον ίδιον, το τεράστιο παραγωγικό έργο που επιτελεί με τρεις διακεκριμένους Υφυπουργούς, που δραστηριοποιούνται σε καίριους τομείς του δημόσιου βίου. Εμείς όμως οι Κορίνθιοι, που παρακολουθούμε την εργώδη προσπάθεια του δικού μας Υφυπουργού ΄Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Στ. Δήμα, με εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες στον τομέα του μέλλοντος, επαναστατούμε για την προσπάθεια υποβάθμισης του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη.

Μας ενοχλεί ο ανορθόδοξος επικοινωνιακός τρόπος, που χρησιμοποιούν σε βάρος του, με ευρύτερη αντανάκλαση μέχρι σημείου να υποδεικνύουν την αντικατάστασή του ως Υπουργού της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι αισθάνομαι και δεν το κρύβω. Αυτά μέχρι πρότινος.

Πληγώθηκε το πολιτικό μου κριτήριο. Ξεκίνησε μία αήθης επίθεση κατά κυβερνητικού στελέχους πρώτης γραμμής, η οποία στοχεύει κατ’ ευθείαν στην αποδυνάμωση, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών κυβερνητικής αποσταθεροποίησης εν καιρώ που η ενότητα πολιτικών δυνάμεων απαιτεί τούτο. Για έναν παρατηρητή, που έχει διδαχθεί και έχει διδάξει τον “Ανορθόδοξο Πόλεμο” δεν είναι δύσκολο να ξετυλίξει το κουβάρι του παζλ. Να κάνει πολιτική εκτίμηση κατάστασης και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Τα ξένα και ντόπια κέντρα συμφερόντων ασκούν επίθεση ασύμμετρης απειλής. Πιθανότερος αντικειμενικός σκοπός είναι να υποκύψει η Κυβέρνηση και η αντικατάσταση του Υπουργού με κάποιο δικό τους φερέφωνο της κατηγορίας τύπου ΝΑΙ σε όλα. Ευτυχώς ο Πρωθυπουργός έχει αντίθετη γνώμη… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»





ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

Είμαστε «εφημερίδα γνώμης»

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι ελλαδικές τοπικές εφημερίδες – δεν αναφέρομαι μόνο στην Κορινθία γιατί κανονικές εφημερίδες έχουν μείνει ελάχιστες που μετριούνται κάτω από τα πέντε δάκτυλα της μιας χειρός - να δημοσιεύουν κατά κύριο λόγο ειδήσεις, γεγονότα, άρθρα και γενικότερα ύλη αναφερόμενη στην τοπική κοινωνία, όπου κυκλοφορούν. Κάπως έτσι είχαμε ξεκινήσει κι εμείς τα πρώτα χρόνια της έκδοσης, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 με ντόπια κυρίως ύλη, αλλά με δεκαέξι σελίδες και όχι με εικοσιτέσσερις που κυκλοφορούμε σήμερα. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, διαπιστώσαμε ότι το αναγνωστικό μας κοινό επιθυμούσε να διαβάζει και κάτι άλλο γενικότερης μορφής, όπως Ελλαδικά, Εθνικά, Διεθνή και άλλα θέματα επικαιρότητας και αιχμής.

Αποτέλεσμα να επεκταθούμε στη σημερινή μορφή δημοσιευόμενης ποικίλης ύλης. Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις μας δεν έγιναν εντελώς τυχαία και με μοναδική δική μας, προσωπική ιδέα. Όλα έγιναν κατόπιν έρευνας.

Η αποδοχή της ποικίλης ύλης είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των αναγνωστών μας, οι οποίοι μας πληροφορούν με πολλούς και διάφορους τρόπους. Για να γίνει η περισυλλογή και η τελική επιλογή της προς δημοσίευση ύλης γίνεται με κοπιώδη πολύωρη εργασία, με πολλά ξενύχτια. Είναι δύσκολη εργασία αυτή, αλλά μας ικανοποιεί η αποδοχή της και αυτό είναι φανερό στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ετήσια συνδρομή. Είμαστε ευχαριστημένοι, που ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη εποχή για όλους η μεγάλη πλειοψηφία των συνδρομητών μας, επιδεικνύουν συγκινητική συνέπεια ως προς την εξόφληση. Κάποιοι ελάχιστοι δεν είναι συνεπείς και σε αυτούς περικόπτεται σταδιακά η αποστολή της “Φωνής της Κορινθίας”.

Για την πληροφόρησή μας υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των Αναγνωστών με τη Διεύθυνση της εφημερίδας. Αν κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μας γράψουν μπορούν να μας τηλεφωνούν για τα θέματα που τους απασχολούν.

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεπείς συνδρομητές. Παρακαλούμε να διαβάζετε στη δεύτερη σελίδα στην ταυτότητα της εφημερίδας τη διαδικασία εξόφλησης της ετήσιας συνδρομής και ειδικότερα την ενημέρωση για Τραπεζική κατάθεση, ώστε να πιστώνεται ο αντίστοιχος λογαριασμός, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές συνωνυμίες. Στην κριτική σας δεν θέλουμε μόνο τις θετικές απόψεις, αλλά και τις αρνητικές τοιαύτες. Είμαστε εφημερίδα που διεκδικεί τον τίτλο της «Αντικειμενικής γνώμης».

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια