Header Ads

Δένδιας για Ελληνική υποψηφιότητα ως μη μόνιμου μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ φ.1778

Δένδιας: Η Ελλάδα έλαβε 97 δεσμεύσεις για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ

  

Newsroom 
«Είναι απτό αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη» Intime News 
«Αποτελεί αυτό μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας γνωστοποιήσε την εξασφάλιση 97 γραπτών δεσμεύσεων για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (202526).

«Αποτελεί αυτό μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι απτό αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δήλωση ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, για την υποψηφιότητα της Ελλάδας σε ΣΑ του ΟΗΕ (Αθήνα, 02.02.2022) 

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια 

«Η Ελληνική υποψηφιότητα για την εκλογή σε θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-26, πέρασε ένα σημείο καμπής.

Εξασφαλίστηκαν 97, επαναλαμβάνω, 97, γραπτές δεσμεύσεις υπέρ της ελληνικής υποψηφιότητας. Δηλαδή πέρα από το 50% των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών στηρίζουν την εκλογή μας, που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2024.

Αποτελεί αυτό μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι απτό αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πολιτική αυτή οικοδομεί συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Και πρέπει να πω ότι αυτό στηρίζεται από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία.

Διατηρούμε επίσης ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις με άλλα δύο μόνιμα μέλη, την Ρωσία και την Κίνα.

Παράλληλα διατηρούμε διαύλους με την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, πέρα από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μόνο υποψήφιες χώρες για τις δύο θέσεις που αντιστοιχούν στη γεωγραφική ομάδα που ανήκουμε: η Ελλάδα και η Δανία. Δεν πρέπει, όμως, να αποκλείσουμε την υποβολή και άλλης υποψηφιότητας.

Και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η ελληνική υποψηφιότητα δεν είναι μια υποψηφιότητα κενή περιεχομένου.

Βασικό μήνυμα της υποψηφιότητας μας είναι:

«80 χρόνια Χάρτης του ΟΗΕ: οι θεμελιώδεις αρχές του είναι επίκαιρες όσο ποτέ».

Το 2025 θα συμπληρωθούν 80 χρόνια από την σύγκληση της Διάσκεψης του Αγίου Φραγκίσκου που αποτελεί τη γενεσιουργό πράξη του ΟΗΕ και οδήγησε στην μετέπειτα υιοθέτηση του Χάρτη.

Σχεδόν 8 δεκαετίες μετά, οι θεμελιώδεις αρχές που πρεσβεύει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Σκοπός μας λοιπόν είναι να προβάλλουμε τις αρχές αυτές, οι οποίες αποτελούν και τις βασικές αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Την απαγόρευση της χρήσης βίας ή ακόμα και της απειλής της χρήσης βίας. Την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και επίσης, όπου χρειάζεται, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Άλλωστε, το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από τα βασικά όργανα του ΟΗΕ.

Επίσης, την προώθηση διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση και επίλυση των διεθνών σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η τρομοκρατία.

Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι θα ξεκινήσουμε μια ανοιχτή καμπάνια για την υποψηφιότητά μας με στόχο να συγκεντρώσουμε, όχι απλώς την οριακή πλειοψηφία, αλλά τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η καμπάνια μας, λοιπόν, θα περιλαμβάνει τη φιλοτέχνηση σήματος, το οποίο θα παρουσιάσουμε.

Τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για την υποψηφιότητα μας, ο οποίος θα έχει ως βασικό σκοπό και καθήκον την προβολή του μηνύματός μας στο σύνολο των κρατώνμελών του ΟΗΕ. Ανάλογο Ειδικό Απεσταλμένο έχει ήδη διορίσει η Δανία.

Θα διοργανώσουμε ειδική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Υπουργικής εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο του 2022 με αυτό το θέμα.

Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου σε χώρες που δεν έχουν δεσμευθεί ακόμα να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά μας, αλλά και σε χώρες με διεθνή επιρροή που μπορούν να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε άλλες τρίτες χώρες.

Επίσης, το σύνολο των Αρχών μας στο εξωτερικό θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τις θέσεις μας.

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια μας αυτή θα έχει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ. Μια Αντιπροσωπεία που μέχρι σήμερα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

Όπως ανέφερα, βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η Ελλάδα έχει και λόγο και ρόλο στα διεθνή θέματα. Πάντα στο όνομα συγκεκριμένων αρχών που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες».


Δεν υπάρχουν σχόλια