Header Ads

Η δίωξη του εγκλήματος Φ.1778

Η ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
(Αστυνομικά Δελτία Κορινθίας και άλλα...)
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  



Τρίπολη, 5 Φεβρουαρίου 2022

Ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


Συνελήφθησαν εκατόν πέντε (105) άτομα, προσήχθησαν εκατόν εξήντα τέσσερα (164) και έ γινε έλεγχος σε χίλια διακόσια εβδομήντα τρία (1.273) Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε οκτακόσια τριάντα έξι (836) οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά τριακόσιες είκοσι (320) παραβάσεις Εξιχνιάστηκε μία περίπτωση κλοπής στην Αργολίδα Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κυνηγετικά όπλα, αεροβόλο πιστόλι, ποσότητες κάνναβης και ηρωίνης Οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν από την 2.2.2022 έως και χθες (4.2.2022), ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις, τμηματικά, στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έγιναν έλεγχοι σε χίλια διακόσια εβδομήντα τρία (1.273) άτομα, εκ των οποίων εννιακόσια πενήντα δύο (952) ήταν ημεδαποί και τριακόσια είκοσι ένα (321) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε οκτακόσια τριάντα έξι (836) οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν εκατόν εξήντα τέσσερα (164) άτομα, από τα οποία εκατόν τέσσερα (104) ήταν ημεδαποί και εξήντα (60) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν εκατόν πέντε (105) άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για ναρκωτικά. Ένας (1) ημεδαπός στη Κορινθία, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για ανυποταξία στο εσωτερικό.

Τέσσερις (4) ημεδαποί και ένας (1) αλλοδαπός στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.

Έξι (6) αλλοδαποί στην Κορινθία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά τριακόσιες είκοσι (320) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ κατασχέθηκαν: ποσότητα μεθαδόνης, συνολικού βάρους -120- χιλιοστά του λίτρου, -2κυνηγητικά όπλα και προϊόντα παραεμπορίου, στην Κορινθία, κυνηγετικό όπλο, αεροβόλο πιστόλι, μαχαίρι με μήκος λάμας -17,5 εκατοστών, ράβδος (γκλοπ) και μικροποσότητες κάνναβης, στη Λακωνία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους, κατά τόπο, Εισαγγελείς. Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου




Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές στην Αττική & στην Κορινθία


Συνελήφθησαν -12- ημεδαποί μέλη της οργάνωσης Εξιχνιάσθηκαν -46- διαρρήξεις σε οικίες, -13- απόπειρες, κλοπή οχήματος και εμπρησμός οχήματος Βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν κυνηγετικά όπλα, αεροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, κοσμημάτων, ρολογιών, κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών συσκευών, μικροποσότητες ναρκωτικών, -14.000- ευρώ και -12- αυτοκίνητα Το συνολικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις -510.000- ευρώ Πρωινές ώρες της 1-2-2022, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή ομάδων της Ο.Π.Κ.Ε και της Ε.Κ.Α.Μ, πραγματοποίησαν οργανωμένη επιχείρηση, στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, Αιγάλεω και Ζεφυρίου, για τον εντοπισμό και την σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε κλοπές από οικίες.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν δώδεκα (12) ημεδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τρία (3) επιπλέον μέλη της οργάνωσης. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης από άτομα που έχουν οργανωθεί με σκοπό να διαπράττουν κλοπές κατά συναυτουργία, τετελεσμένες και σε απόπειρα, άνω των 120.000 ευρώ, βίας κατά υπαλλήλων, πλαστογραφίας, εμπρησμού, απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, απείθειας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης και όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα:

τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν ως ορμητήριο τις όμορες περιοχές του Ζεφυρίου και των Άνω Λιοσίων και επέλεγαν ως περιοχές δράσης τους στον «άξονα» της Αττικής Οδού (Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Κηφισιά, Πόρτο Ράφτη, Ραφήνα κλπ) επέλεγαν οικίες όπου μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση ή να αναρριχηθούν.

Αφού κατόπτευαν την κάθε οικία, ελέγχοντας το είδος της πόρτας, τα παράθυρα, την ύπαρξη συναγερμού, καμερών ασφαλείας, σκύλου-φύλακα κλπ, βεβαιώνονταν για την απουσία των ενοίκων απενεργοποιούσαν τα συστήματα συναγερμού και βιντεοσκόπησης χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, είτε κλεμμένα είτε νοικιασμένα και τοποθετούσαν σ’ αυτά πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας προκειμένου να έχουν πλήρη κάλυψη κατά την διάπραξη της κλοπής, οι διαρρήκτες και οι τσιλιαδόροι βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις και κωδικοποιημένες φράσεις παραβίαζαν συνήθως παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή αναρριχούνταν στα μπαλκόνια και με λοστούς διερρήγνυαν τα παραθυρόφυλλα των οικιών και εισέρχονταν στο εσωτερικό τους, από όπου και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές Σε όσες περιπτώσεις οι ένοικοι βρίσκονταν εντός των οικιών τους, προσποιούνταν τους υπαλλήλους Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας (σε κάποιες περιπτώσεις τους αστυνομικούς της Ασφάλειας ή τους απεσταλμένους του Δημάρχου της περιοχής) και έπειθαν τα θύματα τους να τους επιτρέψουν την είσοδο. Στη συνέχεια τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα και ταυτόχρονα άλλοι συνεργοί τους εισέρχονταν στην οικία, ερευνούσαν τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή.

Τα αντικείμενα που αφαιρούσαν από τις διαρρήξεις και κλοπές που διέπρατταν, τα διοχέτευαν σε ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους. Επιπλέον, «ξέπλεναν» τις προσόδους από την εγκληματική τους δραστηριότητα, αγοράζοντας αυτοκίνητα, οικόπεδα, ενώ ο αρχηγός της οργάνωσης λειτουργούσε επιχείρηση-κατάστημα στο όνομα του.

Διενεργήθηκαν -15- έρευνες σε οικίες και μία έρευνα σε κατάστημα, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-6- κυνηγετικά όπλα -2- αεροβόλα όπλα πλήθος φυσιγγίων μαχαίρια κοσμήματα και ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, βιβλιάρια καταθέσεων και τραπεζικές κάρτες, μικροποσότητα κάνναβης και ναρκωτικά δισκία -14.000- ευρώ, διαρρηκτικά εργαλεία, κροτίδες, ξύλινο κλομπ -12- αυτοκίνητα Από την μέχρι στιγμής έρευνα, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει -46- διαρρήξεις σε οικίες, -13- απόπειρες, κλοπή οχήματος και εμπρησμό οχήματος.

Το συνολικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις -510.000- ευρώ.

Επιπρόσθετα, σε βάρος των κατηγορουμένων έχει σχηματισθεί κατά το παρελθόν πλήθος δικογραφιών, για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια