Header Ads

Υγιεινή των χεριών κατά τη διάρκεια του COVID-19 Φ.1776

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγιεινή των χεριών κατά τη διάρκεια του COVID-19
  


Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης 

Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 οδήγησε σε αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγιεινή των χεριών και τον καθαρισμό των χεριών.

Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την υγιεινή των χεριών και τον καθαρισμό των χεριών. Η υγιεινή των χεριών είναι μια ευρέως αποδεκτή αρχή για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών, επειδή η σωστή υγιεινή των χεριών έχει 24% έως 31% πιθανότητα μείωσης της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών[1, 2].

Για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Τα προϊόντα υγιεινής των χεριών είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές και, ενώ κάθε ένα από αυτά τα σκευάσματα μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά του COVID-19, μπορεί επίσης να αλλάξουν την ακεραιότητα και τη λειτουργία του δερματικού φραγμού.

Καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ο γενικός πληθυσμός επικεντρώνονται στην αυστηρή υγιεινή των χεριών, η Αμερικανική Εταιρεία Δερματίτιδας Επαφής αναμένει αύξηση τόσο της ερεθιστικής όσο και της αλλεργικής δερματίτιδας επαφής χεριών. Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα με ενυδατικές κρέμες έχουν το λιγότερο ευαισθητοποιητικό και ερεθιστικό δυναμικό σε σύγκριση με τα σαπούνια και τα συνθετικά απορρυπαντικά. Η υγιεινή των χεριών είναι μια αποδεκτή πρακτική για την πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

• Το αυξημένο πλύσιμο των χεριών που σχετίζεται με τον κορονοϊό 2019 μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά δερματίτιδας χεριών.

• Η Αμερικανική Εταιρεία Δερματίτιδας Επαφής συνιστά βέλτιστες πρακτικές για τη σωστή υγιεινή των χεριών, την πρόληψη δερματικών παθήσεων και την αποκατάσταση του δέρματος.

Η υγιεινή των χεριών είναι απαραίτητη για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19. Υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων υγιεινής χεριών διαθέσιμα. Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλουν. Όσον αφορά τη δερματίτιδα των χεριών, τα ABHS με ενυδατικές κρέμες έχουν το λιγότερο ευαισθητοποιητικό και ερεθιστικό δυναμικό σε σύγκριση με τα σαπούνια και τα συνθετικά απορρυπαντικά. Η υγρή εργασία και τα συνθετικά απορρυπαντικά μπορεί να συμβάλλουν περισσότερο στη δερματίτιδα των χεριών λόγω της πιθανής συμπερίληψης επιφανειοδραστικών, συντηρητικών ή αλλεργιογόνων αρωμάτων. Οι στρατηγικές για την πρόληψη της δερματίτιδας των χεριών περιλαμβάνουν τη χρήση προϊόντων χωρίς κοινά αλλεργιογόνα, τη χρήση προϊόντων με πρόσθετες ενυδατικές κρέμες και την εφαρμογη ενυδατικης κρέμας αμέσως μετά το πλύσιμο των χεριών ή πριν από την απόφραξη των γαντιών. Οι περιπτώσεις ανυπόφορης δερματίτιδας χεριών θα πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται από δερματολόγο.Η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει την απομάκρυνση των μικροβίων. Επομένως, συνιστάται η χρήση κρύου ή χλιαρού νερού για την αποφυγή ερεθισμού του δέρματος.

Υψηλότερες θερμοκρασίες νερού (μεγαλύτερες από 40°C) επηρεάζουν την κερ¦άτινη στιβάδα με ρευστοποίηση λιπιδίων ή διαταραγμένη λιπιδική δομή, οδηγώντας σε αυξημένη διαπερατότητα του δέρματος.

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό αμέσως πριν ή μετά τη χρήση ενός προϊόντος με βάση το αλκοόλ δεν είναι απαραίτητο και αυξάνει τον κίνδυνο δερματίτιδας των χεριών. Δεν συνιστάται επίσης η εφαρμογή γαντιών, όταν τα χέρια είναι ακόμα βρεγμένα, είτε από το πλύσιμο των χεριών είτε από το απολυμαντικό με οινόπνευμα, επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος λόγω παγίδευσης ερεθιστικών συστατικών.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση 
3.Chandler W. Rundle, et al. Hand hygiene during COVID-19: Recommendations from the American Contact Dermatitis Society. J Am Acad Dermatol. 2020 Dec; 83(6): 1730–1737.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης 
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
www.gelis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια