Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» Φ.1775

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Ιστορικής σημασίας η άφιξη των 6 Rafale


Η απόφαση για την απόκτηση Rafale, όπως αναφέρει το Newsbomb.gr, ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας για ένα σύγχρονο δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ. Τα Rafale, λοιπόν, ήλθαν στην Ελλάδα και μάλιστα… φορτωμένα, φέροντας πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor και τους ήδη γνωστούς στους Έλληνες, Mica, αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP. Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα, ενώ έχει την ικανότητα να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, έχοντας δύο φονικούς πυραύλους Meteor κάτω από τα φτερά τους, τα ελληνικά Rafale θα μπορούν να στοχοποιούν και να πλήττουν εχθρικά αεροσκάφη από πολύ μεγάλες αποστάσεις, όντας παράλληλα εκτός του βεληνεκούς των αντίπαλων πυραύλων.

Το πανίσχυρο ραντάρ θα εντοπίζει τους στόχους, θα εγκλωβίζονται και η εκτόξευση θα επιφέρει φονικό πλήγμα. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η τεράστια ΝΕΖ (No Escape Zone) των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει πως σε περίπτωση που εκτοξευτεί σε μικρότερη απόσταση, ο στόχος δεν έχει δυνατότητα ή ελπίδα διαφυγής. Για την διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών MFDs, ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS.

Είναι δεδομένο πως η άφιξη των Rafale σφραγίζει την κυριαρχία της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην περιοχή. Πέρα από τη σαφή υπεροχή της Ελλάδας σε ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά και ποιοτικό πλεονέκτημα σε Μέσα, έχοντας στη φαρέτρα της 24 Rafale, 84 F-16 Viper, 24 Mirage 2000-5 και αν όλα πάνε κατ’ ευχή 18 F-35, ενώ τα πάντα αξιόπιστα F-4 Phantom προσφέρουν πάντα πολύτιμες λύσεις. Πρόκειται σαφέστατα για τα κορυφαία μαχητικά της Δύσης, μια πανίσχυρη ομάδα κρούσης με αεροσκάφη που θα έχουν το δικό τους ρόλο και αποστολή το κάθε ένα και στα χειριστήρια κυβερνήτες άριστα εκπαιδευμένους, με εμπειρία σε όλα τα είδη εναέριου πολέμου και σε κάθε πεδίο.

Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια