Header Ads

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής έγινε πράξη! Φ.1773

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής έγινε πράξη !

  

Γράφει ο Κώστας Τσάτσαρης*

Δεν μας κτυπά πλέον την πόρτα, η απειλή της κλιματικής αλλαγής, αλλά ήρθε, μπήκε μέσα και με μεγάλη μανία άρχισε το καταστροφικό της έργο.

Πολλοί επιστήμονες, που ασχολούνται με το φαινόμενο αυτό, είχαν προβλέψει ότι ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται και γρήγορα θα έχουμε μεγάλες και καταστροφικές συνέπειες επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Ακόμα και οι μεγάλες δυνάμεις, είχαν ασχοληθεί με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά αποφάσεις ριζικές και κάθετα εφαρμόσιμες δεν είχαν πάρει.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος μάλιστα, είχε αποχωρήσει από τη διάσκεψη του Παρισιού, χωρίς να συμμετάσχει σε λήψη αποφάσεων. Τώρα όμως τι γίνεται; Τι λένε για την απίστευτη κλιματική αλλαγή, που βιώνουμε του τελευταίο καιρό; Τι μπορούν να μας πουν για τους καύσωνες με τις πρωτόγνωρες θερμοκρασίες σε διάφορα σημεία της Γής; Για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που πλήττουν με μανία και πρωτοφανή συχνότητα διάφορες χώρες και μεγάλες πόλεις του πλανήτη μας;

Τέτοια φαινόμενα, που δεν είχαν ξανασυμβεί και ήταν άγνωστα, με τόση ποσότητα νερού, να πέφτει σε μικρό χώρο και να σχηματίζει ορμητικούς χειμάρρους, να δημιουργούν κατολισθήσεις καταστρέφοντας ολόκληρες περιουσίες, ακόμη και ζωές ανθρώπων.

Οι επιστήμονες, που ασχολούνται με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, λένε ότι :

το 2050 θα έχουμε πολλές χιλιάδες μετανάστες. Μετακινήσεις πληθυσμών λόγω πλημμυρών, πυρκαγιών και καύσωνα και εντός των ιδίων χωρών, που πλήττονται περισσότερο από άλλες χώρες. Πολλές φορές ακούμε για λιώσιμο των πάγων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, φονικές ξηρασίες και από τη μάστιγα των πυρκαγιών, που μεγαλώνουν και μεταδίδονται με ταχύτατα αέρος, αφανίζοντας χλωρίδα και πανίδα σε πολλές χώρες του πλανήτη μας.

Καύσωνες, που φθάνουν σε εξωπραγματικά όρια για τις ανθρώπινες αντοχές σε ένταση και διάρκεια, όπως τις βιώσαμε τον Αύγουστο στη χώρα και με πιθανότητες να αυξηθούν στο μέλλον , με τη συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

Και όλα αυτά προκαλούνται, από τα βασικά αίτια της ανθρώπινης μέχρι τώρα αδιαφορίας, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ανησύχησαν και από τις σοβαρές και τις επαναλαμβανόμενες επιστημονικές δηλώσεις των ειδικών επιστημόνων, διεθνούς βεληνεκούς και αποφάσισαν τώρα τελευταία, να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής στο συμβούλιο, που έγινε στη Γλασκώβη.

Αποφάσισαν και έλαβαν μερικά κατασταλτικά μέτρα. Ήδη, ΝΕΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, καταργεί σταδιακά τους καυστήρες σ΄όλα τα κτίρια και έρχονται σιγά σιγά ηλεκτρικά ΙΧ και ΤΑΞΙ.

Άρα λοιπόν ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας; Λέτε να πετύχουν να περιορίσουν τις επερχόμενες καταστροφές του φαινομένου ή έστω να επιβραδύνουν την επιδείνωσή του; Οψόμεθα!

Κώστας Τσάτσαρης 
Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια