Header Ads

Τα οφέλη της ρεσβερατρόλης των κόκκινων σταφυλιών Φ.1772

Oι αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης των κόκκινων σταφυλιών

  

του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη*


Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινολική ένωση φυτοαλεξίνης που βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως: ξηροί καρποί, σταφύλια, μήλα, κόκκινα φρούτα, μαύρες ελιές, κάπαρη, κόκκινο ρύζι καθώς και κόκκινα κρασιά. Όμως αφθονεί στους σπόρους και τις φλούδες των κόκκινων σταφυλιών. Σε πολλές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχει βρεθεί ότι η ρεσβερατρόλη ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στο νευρικό, το καρδικυκλοφορικό σύστημα και το ήπαρ. Επίσης, μία από τις πιο εντυπωσιακές βιολογικές δραστηριότητες της ρεσβερατρόλης που έχει διερευνηθεί καλά τα τελευταία χρόνια είναι η χημειοπροληπτική της ικανότητα για τον καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι αυτό το στιλβένιο μπλοκάρει τη διαδικασία πολλαπλών σταδίων της καρκινογένεσης σε διάφορα στάδια: έναρξη, προώθηση και εξέλιξη του όγκου [1]. Ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς για τις βιολογικές της δραστηριότητες είναι η μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης μέσω της αναστολής της σύνθεσης και της απελευθέρωσης προφλεγμονωδών μεσολαβητών, της τροποποίησης της σύνθεσης εικοσανοειδών, της αναστολής των ενεργοποιημένων ανοσοκυττάρων, ή αναστολή όπως επαγώγιμη συνθάση μονοξειδίου του αζώτου (iNOS) και κυκλοοξυγενάση-2 (COX-2) μέσω των ανασταλτικών επιδράσεών της στον πυρηνικό παράγοντα (κάπα)Β (NF-(κάπα) Β) ή στον ενεργοποιητή πρωτεΐνη-1 (ΑΡ-1) [2] .

Πιο πρόσφατα δεδομένα παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την επίδραση αυτής της χημικής ένωσης στον προσδοκόμενο χρόνο ζωής της ζύμης και των μυγών, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα δράσης της ρεσβερατρόλης ως αντιγηραντικού παράγοντα και παράγοντα θεραπείας ανθρώπινων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Επαρκείς δοσολογία της ρεσβερατρόλης μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας το συμπλήρωμα διατροφής Vinogkelin. Συνήθως αρκεί μια κάψουλα πρωί μεσημέρι και βράδυ. Οι κάψουλες Vinogkelin περιέχουν σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας. Αυτό το σταφύλι θεωρείται από τα πλουσιότερα σε περιεκτικότητα ρεσβερατρόλης.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση 

1. Vervandier-Fasseur D, Latruffe N. The Potential Use of Resveratrol for Cancer Prevention. Molecules. 2019 Dec 9;24(24):4506. 
2.Catalina Alarcón de la Lastra 1, Isabel Villegas. Resveratrol as an anti-inflammatory and anti-aging agent: mechanisms and clinical implications Mol Nutr Food Res. 2005 May;49(5):405-30.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης 
www.gelis.gr 
www.pharmagel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια