Header Ads

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ φ1772

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 
Την ώρα που θυμίατιζε….
      


Μαριάμ φεύγω . Πάω στην εκκλησία για τον Εσπερινό και την Παράκληση.

Η Μαριάμ δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον σύζυγό της, διάκονο π. Χρυσόστομο .

Έπρεπε να μείνει στο σπίτι με το μονάκριβο γιό τους, ένα χαριτωμένο αγοράκι που δεν ήταν ακόμα ούτε δύο χρονών.

Άναψε και για μας ένα κεράκι. Κάνε προσευχή να μας σκεπάζει η Παναγία μας. Μήνας Αύγουστος του 2020. Για τους ορθόδοξους σε όλο τον κόσμο, ο μήνας αυτός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Μητέρα του Χριστού. Και στη Βηρυτό του Λιβάνου, όπου διακονεί ο π.Χρυσόστομος, οι χριστιανοί ζουν τις ημέρες αυτές του Αυγούστου με την προσμονή της θεομητορικής εορτής. Κάθε απόγευμα χτυπά η καμπάνα για τον Εσπερινό και ακολουθεί ο Μικρός ή ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Έτσι και σήμερα ,καθώς πλησίαζε η ώρα για την απογευματινή Ακολουθία, ο ευλαβής διάκονος χαιρέτισε τη σεμνή σύζυγό του αγκάλιασε με στοργικό του βλέμμα τον μικρό που κοιμόταν στο κρεβατάκι του , τον σταύρωσε και έφυγε.

Έφθασε νωρίς. Με ήρεμες κινήσεις έκανε τις απαραίτητες προετοιμασίες στο Ιερό και περίμενε τον ιερέα να βάλει «Ευλογητός». Έτσι σε λίγο ντυμένος με τη διακονική του στολή βγήκε στον σολέα να εκφωνήσει τα «Ειρηνικά».

Στο «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου….» άρχισε να θυμιατίζει . Είχε ήδη προχωρήσει προς το κέντρο του Ναού, όταν ένιωσε τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια του.

Μια λάμψη φάνηκε ν’ αστράφτει κι ένας εκωφαντικός θόρυβος έκανε τα τζάμια να σπάσουν. Προς στιγμήν τρόμαξε ,αλλά συνέχισε να θυμιάζει ψάλλοντας μέσα του τον στίχο που ακουγόνταν εκείνη την ώρα :<<ότι προς σε, Κύριε, Κύριε , οι οφθαλμοί μου επί σοι ήλπισα» Τα μάτια της ψυχής του στράφηκαν στον Κύριο . Την ίδια ώρα όμως πέρασαν σαν αστραπή από το νου του η γυναίκα και το παιδί του :<< Παναγία μου , σκέπασέ τους … Κύριε, σ Εσένα ελπίζω….» Καθώς προχωρούσε η Ακολουθία , οι ήχοι από τις σειρήνες επέτειναν την αγωνία και την ένταση. Οι ειδήσεις που έφθαναν , ήταν συνταρακτικές : Στο λιμάνι που βρισκόταν στο άλλο άκρο της πόλεως, σημειώθηκε σημειώθηκε φοβερήέκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών και ισοπεδώθηκαν τα πάντα στη γύρω περιοχή.

Το σπίτι τους ήταν στο κέντρο της πόλεως , που πολύ κοντά στον τόπο που έγινε η έκρηξη . Η αγωνία του π. Χρυσοστόμου κορυφώθηκε : «Θεέ μου , τι θα βρω όταν γυρίσω ;» « Παναγία μου , μην εγκαταλείπεις!» Τελείωσε η σύντομη Ακολουθία και αμέσως κίνησε να επιστρέψει στο σπίτι. Στο δρόμο δεν έπαυσε να προσεύχεται ΄ Οσο πλησίαζε στον τόπο της εκρήξεως , οι εικόνες γύρω του μάτωνα την καρδιά : γκρεμισμένα σπίτια , ακινητοποιημένα αυτοκίνητα , ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα να κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να χαλούν τον κόσμο με τις σειρήνες τους, άνθρωποι εγκλωβισμένοι , τραυματισμένοι , σχεδόν ξεψυχισμένοι.

«Παναγία μου!.... Παναγία μου!....» ικέτευε . Κάποια στιγμή έφθασε και στο δικό του σπίτι . Στάθηκε κι έκανε το σταυρό του . Έξω από τα συντρίμμια στεκόταν η Μαριάμ με το μικρό της στην αγκαλιά της. Έμεινε να θαυμάζει και να απορεί: Όλα του σπιτιού τους είχαν γκρεμισθεί . Μόνο ένα είχε μείνει όρθιο . Εκείνο στο οποίο την ώρα της έκρηξης βρισκόταν η μητέρα με το παιδί , το δωμάτιο με τα εικονίσματα. Από εκεί η διακόνισσα συμμετείχε στην Ακολουθία .

Και ενόσω ο διάκονος θυμίαζε στην εκκλησία, εκείνη δεχόταν μαζί με το παιδί της τη σωτήρια Θεία Χάρι. Γι’ αυτό , ενώ γκρεμίστηκαν τα πάντα, κάποιο «χέρι» τους προστάτευσε. Η Παναγία, που καθημερινά παρακαλούσαν, ήταν δίπλα τους . Είδαν ολοφάνερη τη σκέπη και την προστασία της!

(Πηγή:» Ο ΣΩΤΗΡ ΤΕΥΧΟΣ 2248 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2021) 
(Επιμελείται: ΕΛΕΝΗ Κ. Αρμπή)

Δεν υπάρχουν σχόλια