Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1770

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

  


Από Militaire News 
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συμβολή του τριμερούς συνεργατικού σχήματος Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς και η επιβεβαίωση του στρατηγικού και αυτοτελούς χαρακτήρα των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα έχει τις πρώτες επαφές του με το νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ και το νέο πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Με την ισραηλινή ηγεσία ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς, όπως η πανδημία, η υψηλή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Μετά τις συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Τριμερής Σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής συνεργασίας.

Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη προσωπική γνωριμία των τριών ηγετών, η οποία και αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας, που εδράζεται σε κοινές αξίες.

Όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κατ επανάληψιν η Αθήνα η εν λόγω συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων και είναι ανοικτή στη συμμετοχή άλλων χωρών, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Σημαντικό, επίσης, πως κατά την Τριμερή, οι Μητσοτάκης, Μπένετ και Αναστασιάδης θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη, που θα αφορά και τη συμπόρευση τους, καθώς και τη σημασία του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Στην ατζέντα της τριμερούς θα βρεθούν ακόμη η συνεργασία στην ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Πολιτική Προστασία.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πως ενδεικτικό της σημασίας, που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά στο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή και στην τριμερή συνεργασία και με τη συμμετοχή της Κύπρου είναι το γεγονός ότι μολονότι το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, οι σημερινές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με προσωπική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.






Βόρεια Μακεδονία:
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας
  


Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, και ειδικός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι επανέλαβε την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη σθεναρή υποστήριξή τους για την ταχεία ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας και συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτού του στόχου» ανέφερε ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι τμήμα της Ευρώπης, πολιτιστικά, ιστορικά και οικονομικά, και πρέπει να έχετε θέση στο τραπέζι της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειές σας να επιδείξετε ευελιξία στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς και να συνεχίσετε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, ώστε αυτό να καταστεί πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Εσκομπάρ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Εσκομπάρ για την πρώτη επίσκεψή του στα Σκόπια.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός μας εταίρος και αξιόπιστος σύμμαχός μας. Είμαστε ευγνώμονες για τη σαφή και ηχηρή στήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ. Υπό αυτή την έννοια τα στρατηγικά μας συμφέροντα συμπίπτουν 100% με τα συμφέροντα των ΗΠΑ» ανέφερε ο Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων συνιστά την πλέον ασφαλή επένδυση στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων συνιστά την πλέον ασφαλή επένδυση στη σταθερότητα της περιοχής. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή η ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα είναι μία μεγάλη επιβεβαίωση για εμάς, ώστε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να επισπεύσουμε την ευρωπαϊκή μας ενσωμάτωση. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλη ενθάρρυνση για τους άλλους, θα επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία της ΕΕ και θα ενισχυθούν οι διαδικασίες για την υπέρβαση των διαφορών και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης και θα επιβεβαιωθεί ο γεωστρατηγικός προσανατολισμός της περιοχής μας» υπογράμμισε ο Μπουγιάρ Οσμάνι.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας έχει ανακοπεί λόγω των αντιρρήσεων της Βουλγαρίας.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2020 ότι τα Σκόπια μπορούν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί στην παρούσα φάση να υποστηρίξει μία τέτοια εξέλιξη, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η Σόφια κατηγορεί επίσης τα Σκόπια για αντιβουλγαρική ρητορική και απροθυμία να εφαρμόσουν μια διμερή συμφωνία φιλίας μεταξύ των δύο χωρών από το 2017.






Οι Τούρκοι αποψίλωσαν το δάσος στις Καστανιές … Ετοιμάζουν κάτι;

  


minislide, Κρανίου τόπος είναι όλη η έκταση του πρώην πλέον δάσους στην παραλία περιοχή των Καστανεών επί τουρκικού εδάφους.

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες οι Τούρκοι έκοψαν όλα τα δέντρα και πλέον τίποτα δε θυμίζει ότι κάποτε στη σημείο αυτό υπήρχε δάσος.

Όλος ο πλανήτης τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020, είχε μάθει για το δάσος των Καστανεών, καθώς εκεί η Τουρκία είχε συγκεντρώσει χιλιάδες άτομα τα οποία ωθούσε να μπουν παράνομα στην Ελλάδα.

Επίσης στη συγκεκριμένη περιοχή, είχαν συλληφθεί και κρατηθεί για έξι μήνες σε τουρκικές φυλακές οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, με την κατηγορία ότι μπήκαν παράνομα στην Τουρκία.

Από το τέλος του καλοκαιριού φέτος, οι Τούρκοι ξεκίνησαν εκτεταμένες υλοτομίες και το θέμα είχε αποκαλύψει το thraki Νεα, καθώς τον Νοέμβριο οι υλοτομίες είχαν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό.

Το θέμα έδωσε και τροφή σε διάφορους για διάφορες θεωρίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς η αποψίλωση δίνει στην Ελλάδα μοναδικό στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Σχόλιο: Εκτός και αν οι Τούρκοι στην περιοχή του πρώην δάσους θέλουν να στήσουν Καταυλισμό λαθρομεταναστών …Μια ανάσα απο τα Σύνορα !!






Οι Τούρκοι συνέλαβαν Έλληνα αστυνομικό στην Αδριανούπολη!
  


Από Militaire News 
Οι Τούρκοι επαναλαμβάνονται.. Προχώρησαν στη σύλληψη Έλληνα αστυνομικού, κάτι που θυμίζει τη πολύμηνη αιχμαλωσία δύο Ελλήνων στρατιωτικών,αν και οι δύο υποθέσεις έχουν αρκετές διαφορές. Ο Έλληνας αστυνομικός συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές στην Αδριανούπολη και κατηγορείται πως εκινείτο σε απαγορευμένη περιοχή των συνόρων!

Μαζί του συνελήφθη και μια γυναίκα που τον συνόδευε.

Πρόκειται για 41χρονο αστυνομικό που υπηρετεί στο Α.Τ Φερών του Έβρου και κατάγεται από την Άνθεια και την Κυριακή είχε πάει εκδρομή από τους Κήπους στην Τουρκία. Το πρωί ο αστυνομικός πέρασε αυτόφωρο, ενώ η υπόθεση έγινε γνωστή όταν δεν πήγε στην υπηρεσία του και τον αναζήτησαν!

Οι ελληνικές αρχές και πρώτα απ΄ όλα το ΥΠΕΞ προσπαθεί να μάθει τι έχει συμβεί…






Δένδιας: Η Τουρκία να εγκαταλείψει το casus belli

  


Να αποσύρει την απειλή πολέμου κάλεσε την Τουρκία για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την μια διαφορά που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ, πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτονόητη προϋπόθεση επιτυχίας του διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος.

Να εγκαταλειφθεί το casus belli. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα – η Ελλάδα – ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της.

Αυτό πρέπει να φύγει από την μέση. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος η απόσυρση του casus belli».

Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες τόσο στην περίκλειστη πολη Αμμοχώστου όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

πηγή minislide


Δεν υπάρχουν σχόλια