Header Ads

28η Οκτωβρίου 1940 φ.1766

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 
28η Οκτωβρίου 1940 
Η Μεγάλη Ημέρα της Ελλάδος





του Χρίστου Φαραντάτου*


81 χρόνια επέρασαν από της ιστορικής εκείνης χαραυγής, της 28ης Οκτωβρίου 1940, που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αείμνηστος στρατηγός Ιωάννης Μεταξάς (1871 - 1941) απέρριπτε υπερηφάνως το ιταμόν εκείνο τελεσίγραφον της φασιστικής Ιταλίας, που ζητούσε «γην και ύδωρ» από την μικρή Ελλάδα, την Ελλάδα της δόξης και του φωτός, την Ελλάδα της ανθρωπότητος ολοκλήρου!

Όλοι οι Έλληνες, οπουδήποτε στον κόσμο φέρουν με υπερήφανη ανάμνηση στον νουν την Ελλάδα του αθάνατου «ΟΧΙ»! Και όπου ευρίσκεται ελεύθερη ψυχή ενώνει σήμερα μαζί μας το σκίρτημα και τη φωνή της στο ρωμαλέο τραγούδι της αθάνατης φυλής.

Ημέρα αγία και ευλογημένη από τον Θεό και την υπέρμαχο στρατηγό του Γένους, την μητέρα του Χριστού μας, ημέρα ελληνική, που οφείλουμε και πρέπει να τη πλησιάσουμε και να φροντίσουμε αγνοί και καθαροί να βαπτιστούμε μέσα στα νάματα των υψηλών νοημάτων της.

Η ημέρα εκείνη του 1940 ήταν η αφετηρία από όπου όλα τα δαιμόνια και όλα τα τέρατα ξεκίνησαν για να αφανίσουν και να σβύσουν από προσώπου γης το ιστορικό μας Έθνος, το ευλογημένο Έθνος των Ελλήνων, το χιλιοπληγωμένο και καταματωμένο, που στάθηκε αλύγιστο, θερίζοντας δάφνες σε νίκες απίθανες και στους πιο άνισους αγώνες. Το Έθνος μας στη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία του αντιμετώπισε αλλεπάλληλες και λυσσασμένες εφόδους τεράστιων αυτοκρατοριών. Έτσι και τώρα ανάγκασε τις αυτοκρατορικές φάλαγγες του Μουσσολίνι (1883 - 1945) ντροπιασμένες να τραπούν σε ταπεινωτική φυγή.

Γι’ αυτούς τους ηρωισμούς και τους άθλους υψώνουμε σήμερα τον ύμνο, που θα αντιλαλούν τα όργανα των αιώνων, από γενεά σε γενεά, όσο θα ανασαίνουν τα ανθρώπινα στήθη.

Όταν η Ελλάς ολόκληρη, ενωμένη και σύσσωμη είπε μόνη το αθάνατο εκείνο «ΟΧΙ» ήταν η εποχή που όλος ο κόσμος συνεθλίβετο μέσα στο βαθύ και αδιαπέραστο σκοτάδι της αγωνίας και της απελπισίας. Και ήταν τόσο το σκότος που καμμία λάμψις από τις ελάχιστες και μικρές πολεμικές επιτυχίες των ελευθέρων λαών της γης δεν ηδυνήθη να το φωτίσει και να δώσει δύναμη να αντιμετωπισθούν οι τρομερές και αδίστακτες εισβολές των φασιστικών και ναζιστικών λεγεωνών.

Σκότος -Έρεβος - Αγωνία - Απελπισία - Τρόμος - Πανικός! Και όμως η Ελλάς ορθώθη και εστάθη στο ύψος των πεπρωμένων της, φανείσα αντάξια του ενδόξου παρελθόντος της. Όταν τα άλλα κράτη υπέκυπταν το ένα μετά το άλλο στη βία του Άξονος, η Ελλάς τον αντιμετώπισε γενναίως και με επιτυχία, κινήσασα τον θαυμασμό ολοκλήρου της ανθρωπότητος. Κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν αγωνίστηκε γενναιότερα των Ελλήνων εναντίον του Άξονος. Το ακατάβλητο θάρρος του Ελληνικού λαού ήταν εκείνο που απώθησε τους Ιταλούς εισβολείς πέραν των συνόρων του και εις βάθος εντός του βορειοηπειρωτικού χώρου, τον οποίο ο Έλλην στρατιώτης απηλευθέρωσε τρεις φορές εντός μιας 25ετίας, στενάζουσα ακόμη η Βόρ. Ήπειρος υπό το πέλμα της αδίστακτης και εξοντωντικής Αλβανίας, προς αιώνιο όνειδος των «συμμάχων» και του Ο.Η.Ε. Ας ρίψουμε ένα βλέμμα στη κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Κύπρο, καίτοι ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Ε.Ε. και των Η.Ε.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 εγεννήθη το ελληνικό φως! Φως ιλαρόν της αγίας δόξης! Φως δυνατό, πανίσχυρο! Διεπέρασε και διέλυσε τα σκότη και τα ερέβη των ψυχών του καταπτοημένου κόσμου, εμφύσησαν στις ψυχές τους θάρρος και ελπίδα.

Η Ελλάς εστάθη σε ηλιοστάλακτο θρόνο! Με την τρομερή απόφαση της να βαδίσει προς τη θυσία, εκήρυττε προς την ανθρωπότητα, για άλλη μια φορά, τον αιώνιο ρόλο της: Ιδού, εγώ σε οδηγώ! Η ανθρωπότης εστάθη τότε ενεός και έκθαμβη προ του Ελληνικού θαύματος. Η πατρίς εκράτει τον πυρσό της θυσίας της, την δάδα της ιστορίας της, που έγινε παγκόσμιος ιστορία. Τόπος ιερός, θρύλος και έπος, που ευηγγελίζετο την παγκόσμια Ανάσταση!

Αυτή την ορμή, αυτή τη θέληση τιμούμε σήμερα οι Πανέλληνες.

Ο Χίτλερ (1889 - 1945) εξηναγκάσθη να χρησιμοποιήσει πολλές μεραρχίες και άλλες εκλεκτές δυνάμεις δια να αποπλύνουν την καταισχύνη και την εντροπή του συνεταίρου του, επιτεθείς κατά της μαχόμενης Ελλάδος, δυνάμεις, που σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει κατά της Σοβιετικής Ενώσεως. Η καθυστέρησις αυτή έδωσε χρόνο στους Ρώσσους να προπαρασκευάσουν την άμυνα των. Δικαίως, λοιπόν, οι Ρώσσοι μας ευχαρίστησαν δημοσίως: «Ως Ρώσσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε!». Άλλα και με τους Γερμανούς η Ελλάς δεν εκάμφθη, πολεμήσασα γενναίως (οχυρά - Κρήτη) μέχρι τέλη Μαΐου 1941!

«Ιτε παίδες Ελλήνων, νυν υπέρ πάντων ο αγών!» Κουράστηκε η Δόξα να στεφανώνει το μέτωπο της Ελλάδος. Την ατενίζει με θάμβος και την βλέπει «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων».

«Παγά λαλέουσα η Ελλάς, στο Σύμπαν, στους Αιώνες, ελπιδοφόρα Άνοιξις στη βαρυχειμωνιά! Λαός που ξέρει να ζη, ξέρει και να πεθαίνει!».

Αυτή είναι η Ελλάδα μας.

όπvς την εγέννησε εκείνη η αγία ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940, είναι αυτή που προσκυνά όλος ο κόσμος. Κότινος και δάφνη θα στολίζει εσαεί το ευλογημένο Έθνος των Ελλήνων!

Ζήτω η αιώνια Ελλάς!

* Ο κ. Χρίστος Φαραντάτος, είναι Υποστράτηγος ε.α. διαμένων στην Αθήνα.








Δεν υπάρχουν σχόλια