Header Ads

Διήμερο εκδηλώσεων του Δήμου Κορινθίων για την Απελευθέρωση του Ακροκορίνθου στις 26 Οκτωβρίου 1823 φ.1765

Διήμερο εκδηλώσεων του Δήμου Κορινθίων για την Απελευθέρωση του Ακροκορίνθου στις 26 Οκτωβρίου 1823.
    


Γράφει-Επιμελείται: η Εύη Κοκκίνου*

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι εκδηλώσεις του Εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Κορινθία! Ξεχωριστό, όμως, και ιδιαίτερα σημαντικό για τον τόπο μας ήταν το διήμερο εκδηλώσεων του Δήμου Κορινθίων για την Απελευθέρωση του Ακροκορίνθου από τους Οθωμανούς στις 26 Οκτωβρίου 1823.

Ρωτήσαμε γι’αυτόν τον ξεχωριστό Εορτασμό και τον σχεδιασμό του Δήμου Κορινθίων τον ΦιλόλογοΛαογράφο, Παναγιώτη Χωρίκη, ο οποίος ήταν Συντονιστής των Εκδηλώσεων έχοντας τη Γενική Επιμέλεια της Διοργάνωσης και μας ενημέρωσε σχετικά:

«Στις 6 Αυγούστου του 1458, το Κάστρο του Ακροκορίνθου, το μεγαλύτερο του Μοριά, που είχε λειτουργήσει από την αρχαιότητα ως «ο επιβλέπων την Πελοπόννησον οφθαλμός» , παραδίδεται μαζί με την Κόρινθο στους Οθωμανούς. Μεσολαβεί η περίοδος της Ενετοκρατίας (1687-1715), ενώ από το 1715 έως τον Μάρτιο του 1821 η περιοχή ζει την Β΄ φάση της τουρκοκρατίας. Στις 26 Οκτωβρίου 1823 ο Ακροκόρινθος αποτινάσσει οριστικά τον τουρκικό ζυγό. Είναι η δεύτερη φορά που απελευθερώνεται.

Το «Άστρον της Ανατολής», κατά τους Οθωμανούς, παραμένει έκτοτε περήφανο προπύργιο ελευθερίας και εθνικής υπερηφάνειας, ενώ η ημέρα της απελευθερώσεως αποτελεί σημαντικό ορόσημο για όλη την Πελοπόννησο.

Ο Δήμος Κορινθίων τίμησε το σημαντικό αυτό γεγονός με εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου και κορυφώθηκαν την Τρίτη 26 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλειος Νανόπουλος, από φέτος ο Δήμος αναλαμβάνει την κατ΄ έτος διοργάνωση των εκδηλώσεων που αφορούν στην απελευθέρωση του Ακροκορίνθου από τον οθωμανικό ζυγό.

Οι επετειακές αυτές εκδηλώσεις, αποτελούν πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο του Δήμου, αλλά ολόκληρης της Κορινθίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ θα καθιερωθούν και οι εκδηλώσεις για την μάχη των Δερβενακίων (26 Ιουλίου 1822), καθώς και εκείνες που αφορούν στην ανακήρυξη της Κορίνθου ως πρώτης πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους (Ιανουάριος 1822).
  

Στις 25 Οκτωβρίου, στην κεντρική πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου, οι προσκεκλημένοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με την συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής παρουσίασαν χορούς και τραγούδια, που αναφέρονταν στους ήρωες και στα γεγονότα της Ιστορικής Στιγμής και της Εθνεγερσίας του 1821.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίων «Η Τερψιχόρη» μας θύμισε τον σπουδαίο Τούρκο διοικητή της Κορίνθου, τον Κιαμήλ μπεη, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου «Το Μελαγκάβι» ξαναζωντάνεψε στον νου και στην καρδιά μας την συμμετοχή των Περαχωριτών και της γύρω περιοχής σε όλα τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στον Ακροκόρινθο (Μάρτιος 1821 - Οκτώβριος 1823).

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σολυγείας έστησε εμπρός μας τις μνήμες των παλληκαριών του Σοφικού, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική κατά την απελευθέρωση του Ακροκορίνθου.

Η προσωπικότητα του Χατζη Γιάννη Μερτζέλου και των ανωνύμων αγωνιστών έκαναν την νοερή παρουσία τους τόσο μέσα από τα ιστορικά κείμενα, όσο και μέσα από τους χορούς και τραγούδια της περιοχής.
  

Τη βραδιά έκλεισε ο Χορευτικός Όμιλος Τριπόλεως. Η Αρκαδία δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εκδηλώσεις, αφού και τις δύο φορές που απελευθερώθηκε το κάστρο παραδόθηκε στον Γέρο του Μοριά. Στις 26 Οκτωβρίου του 1823 δυναμική είναι η παρουσία και άλλων σημαντικών Αρκάδων αγωνιστών, όπως ο Δημήτριος Πλαπούτας, ο Στάικος Σταϊκόπουλος, ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς κ.α..

Στις 26 Οκτωβρίου το πρωί, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου στο εσωτερικό του Κάστρου, με πομπή μεταφέρθηκε η εικόνα του Αγ. Δημητρίου στον χώρο, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων. Ακολούθησε η Δοξολογία, η κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η εκπρόσωπος του Κορινθιακού Εργαστηρίου Ιστορίας, Χριστιάνα Δελημάρου, ΦιλόλογοςΛαογράφος , με τεκμηριωμένο ιστορικό λόγο, παρουσίασε τα γεγονότα από την έναρξη της Επαναστάσεως έως την οριστική αποχώρηση των Οθωμανών από την Κόρινθο.

Η αναπαράσταση της παραδόσεως του Ακροκορίνθου από τους Τουρκαλβανούς στους επαναστατημένους Έλληνες αποδόθηκε κατά τρόπο άρτιο και μοναδικό από την θεατρική ομάδα του Αθλητικού –Πολιτιστικού Συλλόγου της Αρχαίας Κορίνθου «Βελλερεφών», ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή των Φίλων Ίππων Ν. Κορινθίας και της Ομάδας των Αναβιωτών του 1821, οι οποίοι πλαισίωσαν την θεατρική ομάδα προσφέροντας στο κοινό πρωτόγνωρες εικόνες ιστορικής μνήμης και βιωματικής θέασης.

Πιστεύουμε ότι η εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους υπόλοιπους θεατές, ήταν μοναδική!

Ακολούθησαν χοροί και τραγούδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Κορίνθου «Απόλλων», την Λαογραφική Στέγη Κορίνθου, τον Χορευτικό Όμιλο Κορινθίας και το Περιφερειακό τμήμα Κουτσοποδίου του Λυκείου Ελληνίδων Άργους.
  
Κατόπιν, από την κρήνη του Χατζή Μουσταφά μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, οι ιππείς και οι αναβιωτές του 1821 κατέφθασαν σε πομπή στον χώρο έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ο Χορευτικός Σύλλογος Αλμυρής «Φίλοι της Παράδοσης» παρουσίασε χορούς και τραγούδια που παρέπεμπαν στους αγώνες των προγόνων μας εναντίον των Τούρκων. Η εμφάνιση του Πολιτιστικού Συλλόγου της Πύλης Δερβενοχωρίων θύμισε στους παρευρισκομένους ότι οι Δερβενοχωρίτες κράτησαν την πολιορκία του Ακροκορίνθου από τις 24 Μαρτίου 1821 μέχρι την πρώτη παράδοσή του στις 14 Ιανουαρίου 1822, ενώ πρωταγωνίστησαν και στα γεγονότα του 1823.

Η Κορινθιακή Εστία Ιστορικών και Λαογραφικών Ερευνών μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς της ύμνησε τον καπετάνιο της Καστανιάς, τον γενναίο Παπανίκα και τον άλλο πρωταγωνιστή των τιμωμένων ιστορικών γεγονότων, τον Νικηταρά. Παράλληλα με δύο σπάνια ιστορικά δημοτικά τραγούδια μάς μετέφερε στα γεγονότα μετά το 1770, και στην εκστρατεία του Κεχαγιάμπεη στην Πελοπόννησο τον Απρίλιο του 1821, όταν διαλύεται προσωρινά η πολιορκία του Ακροκορίνθου από τους Έλληνες.

Την εκδήλωση πλαισίωσε ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής. Τραγούδησαν ο Παναγιώτης Λάλεζας και οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Κόντης.

Ο επίλογος των εορταστικών εκδηλώσεων γράφτηκε με τον κοινό χορό των τριών Πολιτιστικών Συλλόγων, των παρευρισκομένων και των επισήμων.

Το ευλογημένο 21, καρπός της έμφυτης αγάπης των Ελλήνων για την Ελευθερία, δεν ανήκει μόνο στην Ιστορία των Ελλήνων. Ανήκει στην Ιστορία της Ανθρωπότητας!

Η Ελλάς του 2021 καλείται να φανεί αντάξια της Ελλάδος του 1821. Να εμπνευσθεί από την ίδια φλογερή πίστη. Να χαρακτηρισθεί από την ίδια προθυμία για κάθε μορφή θυσίας. Να διεξαγάγει αγώνα ιερό και ένδοξο, υπό άλλες συνθήκες βεβαίως και με άλλα μέσα... Για να δικαιούται να εορτάζει την Παλιγγενεσία του Έθνους με το κεφάλι ψηλά, με την υπερήφανη συναίσθηση ότι φάνηκε για μια ακόμη φορά, άξια ενδόξου Παρελθόντος!!!».

Η ΦτΚ ευχαριστεί θερμά τον Παναγιώτη Μ. Χωρίκη για την γλαφυρή περιγραφή των δρώμενων, αλλά και για τον πατριωτικό λόγο που δείχνει τον δρόμο στους Νεοέλληνες!

* Η Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη είναι Δικηγόρος 
Διαμεσολαβήτρια -DPO 
MSc Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων







Δεν υπάρχουν σχόλια