Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1766

Συμβάσεις περί το 1 εκ. ευρώ υπέγραψε στην Κόρινθο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

  


Τέσσερις συμβάσεις έργων στην Κορινθία συνολικού προϋπολογισμού 740.000 ευρώ και μία προγραμματική με τον Δήμο Σικυωνίων, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, στην Κόρινθο, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε τις συμβάσεις έργων που αφορούν, α) ανόρυξη αρδευτικών γεωτρήσεων περιοχών Καστανιάς, Λαύκας και ΤΟΕΒ Σκουπέικων προϋπολογισμού 135.000 ευρώ (δαπάνη 106.650 ευρώ), β) συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου στο Καλέντζι προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (δαπάνη 29.400,02 ευρώ), γ) αναβάθμιση εγγειοβελτιωτικών υποδομών στην Κορινθία προϋπολογισμού 265.000 ευρώ (δαπάνη 156.535,90 ευρώ) και δ) καθαρισμό πρανών, τάφρων και νησίδων οδικού δικτύου Κορινθίας προϋπολογισμού 280.000 ευρώ (δαπάνη 139.592,06 ευρώ).

Ακόμα, ο Π. Νίκας υπέγραψε με τον δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο προγραμματική σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του εν λόγω δήμου για τις εργασίες αποκατάστασης κατεστραμμένου οχετού στον Μεγάλο Βάλτο.

Ο περιφερειάρχης είχε επίσης στην Κόρινθο, συνεργασία με στελέχη της Π.Ε. Κορινθίας στην διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η εξέλιξη του έργου του πεζόδρομου στην περιοχή του Ισθμού, παράλληλα με την διώρυγα, καθώς και αυτή για τον κόμβο στη γέφυρα του Γκα.

Ακόμα, έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί προς έγκριση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο φάκελος που αφορά στο συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ έργο αναβάθμισης των υποδομών στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Τέλος, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το έργο περίφραξης εκατέρωθεν της διώρυγας, στον Ισθμό της Κορίνθου, είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα του 2022.







Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα η πρόσκληση για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου σε αστικά κέντρα της Περιφέρειας

  


Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα η πρόσκληση προς τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) που αφορά στην υποβολή πρότασης ένταξης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου για το έργο “δημιουργία / κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε αστικά κέντρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

Το εν λόγω έργο -στο οποίο η Περιφέρεια θα συνδράμει με το 40% της δαπάνης, από την πίστωση των 20.000.000 ευρώ που διαθέτει για το σκοπό αυτό- αφορά ουσιαστικά στο Αργος και στο Ναύπλιο, πόλεις που ήδη βρίσκονται στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ.








Εκπροσώπηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην παρουσίαση έργων ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Κρίση

  


Σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έγινε στην Αθήνα το βράδυ σήμερα, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, έγινε η παρουσίαση 8 αγροτικών έργων μεγάλης κλίμακας που θα υλοποιηθούν στην ύπαιθρο μέσω ΣΔΙΤ -στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Κρίση.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην εν λόγω εκδήλωση, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκπροσώπησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκωνας Τζινιέρης, αρμόδιος για θέματα εγγείων βελτιώσεων και αγροτικά θέματα.







Στην Νεμέα ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής για την παρακολούθηση εργασιών του οδικού δικτύου
  


Την περιοχή της Νεμέας επισκέφτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη των εργασιών “APΣHΣ EΠIKINΔYNOTHTAΣ ΛOΓΩ KATOΛIΣΘHΣEΩN KAI BEΛTIΩΣH OΔIKHΣ AΣΦAΛEIAΣ ΣTHN OΔO ΣYNΔEΣHΣ TOY AYTOKINHTOΔPOMOY KOPINΘOY TPIΠOΛEΩΣ ME THN APXAIA NEMEA προϋπ:295.000.00.

Ο κύριος Γκιολής συνοδευόμενος απο τον δήμαρχο Νεμέας κύριο Φρούσιο παρακολούθησαν απο κοντα την εξέλιξη των εργασιών. Σε σχετική του δήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης είπε χαρακτηριστικά:

“Ως Περιφερειακή Αρχή του Π.Νίκα διαλέξαμε τον ανηφορικό τον δρόμο αυτό της σκληρής δουλειάς και των συνεργασίων προς όφελος των πολλών”










Επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

  


Θέμα:
Απολύτως αναγκαία η παράταση των προθεσμιών για την υποβολή παραστατικών από τους δικαιούχους του προγράμματος «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19» 6.11.2021 

Μετά από πολλές τροποποιήσεις και κ α θ υ σ τ ε ρ ή σ ε ι ς α ξ ι ο λ ο γ ή θ η κ α ν και εντάχθηκαν ως δικαιούχοι στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη δράση 3.a.4 «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» σ τ ο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020» 1.704 επιχειρήσεις στην πρώτη φάση αξιολόγησης και 72 επιχειρήσεις μετά από υποβολή ενστάσεων.

Το συνολικό πoσό που διατέθηκε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται σε 40.000.000€, ποσό το οποίο αποδείχτηκε ανεπαρκές για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, με δεδομένο ότι υποβλήθηκαν πάνω από 8.000 αιτήσεις.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των δικαιούχων παρότι τα προβλήματα κυρίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων συνεχώς αυξάνονται.

Επειδή μέχρι σήμερα παρά τα όσα έχει δηλώσει ο κ.Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα για νέα πρόσκληση και νέα χρηματοδότηση.

Επειδή υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες που οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν σχετικά παραστατικά που θα αποδεικνύουν δαπάνες από τα ποσά που θα τους έχουν καταβληθεί, μέχρι την 31.12.2021.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

Πόσες επιχειρήσεις που έχουν επιλέγει και έχουν εγκριθεί στην πρώτη φάση αξιολόγησης, έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα;

Ποιο είναι το ποσό που έχει διατεθεί από το σύνολο των 40.000.000€;

Τι ενέργειες και τι πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί προκειμένου να υπάρξει νέα χρηματοδότηση για υποβολή νέων αιτήσεων;

Εξασφαλίσθηκαν οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή των 72 επιχειρήσεων, οι οποίες εγκρίθηκαν σε δεύτερη φάση κατόπιν σχετικών ενστάσεων τους και ποιο είναι το ύψος του συνολικού ποσού;

Σε τι ενέργειες θα προβεί η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω καθυστέρησης της πληρωμής τους δεν θα διαθέτουν τον επαρκή χρόνο για την κατάθεση των απαραίτητων παραστατικών εντός των δεσμευτικών προθεσμιών και μέχρι 31.12.2021;

Υπάρχει πρόβλεψη για παράταση της συγκεκριμένης ημερομηνίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και να μη δημιουργηθούν πιθανές διοικητικές και διαχειριστικές εμπλοκές;

H Περιφερειακή Σύμβουλος Πελ/σου 
Κωνσταντίνα Νικολάκου





  


  





Δεν υπάρχουν σχόλια