Header Ads

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ φ.1766

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 
« Φύλαξόν με ως κόρην οφθαλμού»
  


Όταν με εντολή του Θεού ο προφήτης Σαμουήλ έχρισε τον Δαβίδ μελλοντικό βασιλιά του ισραηλίτικου λαού , ο μέχρι τότε βασιλιάς Σαούλ φθόνησε τον Δαβίδ και ζητούσε ευκαιρία να τον φονεύσει . Πολλές φορές κρατώντας ανήσυχος το δόρυ στο χέρι του το έριξε εναντίον του Δαβίδ , για να τον σκοτώσει.

Μια φορά που ο Δαβίδ βρισκόταν απέναντι από τον άρρωστο βασιλιά , παίζοντας το μουσικό όργανο του για να τον ηρεμήσει από την επήρεια πονηρού πνεύματος.

Αλλά πρόλαβε ο Δαβίδ να σκύψει και το δόρυ του βασιλιά περνώντας ξυστά πάνω από το κεφάλι του καρφώθηκε στον τοίχο.

Ο Σαούλ άλλη φορά επιχείρησε να σκοτώσει τον Δαβίδ με απεσταλμένους του. Τους έστειλε στην οικία του Δαβίδ για να τον συλλάβουν . Όμως τον έσωσε η σύζυγος του Μελχόλ κόρη του βασιλιά . Πολλές πάλι φορές τον έσωσε από το μένος του Σαούλ ο γιός του Ιωνάθαν , που ήταν αδερφικός φίλος του Δαβίδ και με σώμα 3.οοο ανδρών στην έρημο Εγγαδί .

Αλλά αντί να κινδυνεύσει ο Δαβίδ , κινδύνευσε τότε ο Σαούλ : Όταν μπήκε σε μια σπηλιά να κοιμηθεί , στο βάθος της ίδιας σπηλιάς βρισκόταν αναπάντεχα κρυμμένος ο Δαβίδ.

Έτσι την ώρα που κοιμόταν ο Σαούλ , ο Δαβίδ θα μπορούσε με ευκολία να τον φονεύσει αλλά τον λυπήθηκε και δεν τον σκότωσε.

Βεβαίως απ ‘ όλο αυτό το ανθρωποκυνηγητό του Σαούλ πέρασε πολύ μεγάλη δυσκολία ο Δαβίδ . Όμως προσευχόταν ταπεινά με τον 16 ο ψαλμό , τον οποίο έγραψε , όπως λένε οι ιεροί ερμηνευτές , σε κάποια από τις περιστάσεις που τον κυνηγούσε ο Σαούλ να τον σκοτώσει. Στην προσευχή αυτή παρακαλεί τον παντοδύναμο Κύριο να ακούσει το δίκαιο αίτημα του και να γλυτώσει από το φονικό μαχαίρι του Σαούλ:

«Εισάκουσον , Κύριε της δικαιοσύνης μου , πρόσχες τη δεήσει μου , ενώτισαι την προσευχήν μου ουκ εν χείλεσι δολίοις… Φύλαξον με ως κόρην οφθαλμού».

Άκουσε , Κύριε , το δίκαιο αίτημα μου. Καταδέξου να προσέξεις την ικετευτική δέησή μου Άκουσε με ευμένεια την προσευχή Σου απευθύνω με χείλη ειλικρινή και άδολα ….

Προστάτευσέ με «ως κόρην οφθαλμού» , όπως οι άνθρωποι προστατεύουν τα μάτια τους Πόσο ωραία είναι η εικόνα της κόρης του οφθαλμού , που χρησιμοποιεί στην προσευχή του ο Δαβίδ ! «Φύλαξόν με ως κόρην οφθαλμού»! . Όλοι γνωρίζουμε με πόση επιμέλεια προστατεύουμε οι άνθρωποι τα μάτια μας . Είναι δε παροιμιώδης η φράση που συχνά λέγεται από πολλούς : «Σαν τα μάτια σου» ! Επειδή τα μάτια μας είναι τελειότητα και χρησιμότατα όργανα του ανθρώπινου σώματος, δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον κάθε κίνδυνο .

Ιδίως προστατεύουμε την κόρη των οφθαλμών μας, διότι αν τραυματισθεί σοβαρά , τότε χάνουμε το φώς μας .

Πρωτίστως θαυμάζουμε με πόση σοφία προστατεύονται τα μάτια μας από τον πάνσοφο Δημιουργό! Φυλάσσονται μέσα σε κόγχες . Γύρω ακόμη από τα μάτια μας είναι οι βλεφαρίδες ,οι οποίες δεν αφήνουν επάνω τους να πέσει σκόνη, σκουπίδι, έντομο ή οτιδήποτε άλλο κατευθύνεται απειλητικά προς αυτά , αλλά ανοιγοκλείνουν αυτόματα και του φράσσουν το δρόμο . Πιο πάνω από τις βλεφαρίδες υπάρχουν τα φρύδια για να μπαίνει στα μάτια μας ο ιδρώτας του μετώπου μας, αλλά να αλλάζει κατεύθυνση τρέχοντας πλαγίως προς τα κάτω.

Στο παράδειγμα από την Π. Διαθήκη που προαναφέραμε , φαίνεται πολύ καθαρά με πόσους πάνσοφους τρόπους προστάτευε ο άγιος Θεός τον μελλοντικό βασιλιά του Ισραήλ!

Θαυμάζουμε ακόμη το ότι ο μέν Σαούλ , παρόλο που ήταν βασιλιάς και είχε στρατό υπό την εξουσία του χωρίς τη Χάρι του θεού δεν είχε επιτυχίες , δεν ευοδώνονταν τα σχέδια του , όλα του έρχονταν ανάποδα , ώσπου στο τέλος πέθανε άδοξα.

Ο δε Δαβίδ, παρόλο που ήταν αδύναμος υπήκοος του βασιλιά και δεν είχε ανθρωπίνως πολλές δυνατότητες να προστατευθεί, με τη Χάρι του θεού δεν έπαθε απολύτως τίποτε από το ανθρωποκυνηγητό του Σαούλ. Ο προνοητής θεός τον προστάτευε και τον φύλασσε «ως κόρην οφθαλμού» , εισακούοντας το δίκαιο αίτημα της προσευχής του.

Αλλά κι εμείς μας προστατεύει ο παντοδύναμος Κύριος τόσο από σωματικούς , όσο και από ψυχικούς κινδύνους , από κινδύνους που απειλούν την οικογένειά μας ,από κινδύνους που απειλούν το Έθνος μας . Αρκεί κι εμείς , όπως ο Δαβίδ να εμπιστευόμαστε εξ ολοκλήρου τη ζωή και την ελπίδα μας στον κύριο και να αφηνόμαστε στην προστασία του. Τότε θα βλέπουμε να διαλύονται σαν ιστός αράχνης οι επιβουλές των πολεμίων να μας κρατεί στα παντοδύναμα χέρια του ο Μεγαλοδύναμος και να μας σώζει από το στόμα του δράκοντα.

Έτσι βλέποντας μέχρι λεπτομερειών τις πολλές θαυμαστές επεμβάσεις του Θεού στη ζωή μας, θα Τον ευχαριστούμε εκ βαθέων λέγοντας: «Τις θεός μέγας, ως ο Θεός ημών; Συ ει ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια μόνος»!

( Πηγή: Ο ΣΩΤΗΡ ΤΕΥΧΟΣ 2251 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021») (Επιμελείται: Ελένη Κ. Αρμπή)








Δεν υπάρχουν σχόλια