Header Ads

Νέο Μουσικό Σχολείο στην Κόρινθο! φ.1765

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Νέο Μουσικό Σχολείο στην Κόρινθο!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Θα επιτύχει τον σκοπό του κόντρα στους καιρούς;


Σε μία εποχή βαθιάς κρίσεως της παιδείας, όπου τα μαθήματα ειδικότητας εικαστικών, μουσικής, θεατρικής αγωγής, ακόμη και της φυσικής αγωγής και των φιλολογικών συνεχώς υποβαθμίζονται στα Δημόσια Σχολεία της χώρας, προκαλώντας πολιτισμική πενία και αναδεικνύοντας τη στροφή της εκπαίδευσης σε μία απολύτως τεχνοκρατική κατεύθυνση σε βάρος της σφαιρικής καλλιέργειας της προσωπικότητας του ανθρώπου, της καλλιέπειας και της αισθητικής του, η δημιουργία ενός εξειδικευμένου Μουσικού Σχολείου υψηλών προδιαγραφών φαντάζει ονειρική!

Γι’αυτό εξεπλάγην ευχάριστα στην είδηση της έγκρισης τ ης κατατεθείσας από τον Δήμο Κορινθίων χρηματοδοτικής πρότασης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, για την απόκτηση νέου Μουσικού Σχολείου στην Κόρινθο, το οποίο προορίζεται να στεγάσει σε κατάλληλους και σύγχρονους χώρους 240 μαθητές, αλλά και εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού επιπέδου.

Ειδικότερα, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, με τον Γ. Γραμματέα του Δήμου, Νεκτάριο Σπηλιόπουλο, που έχει την εποπτεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Γιώργου Πούρου, ο οποίος θα επιβλέψει την κατασκευή του σχολείου και της διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου, Ειρήνης Καραπατά, ανακοινώθηκε η εξασφάλιση χρηματοδότησης 11εκ. ευρώ και η κατασκευή εντός δύο (2) περίπου ετών ενός νέου σχολείου - «κοσμήματος» για ολόκληρη την Πελοπόννησο, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπου θα φιλοξενούνται και υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  

Το Νέο Μουσικό Σχολείο Κορίνθου θα πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου Εκπαιδευτηρίου σε 3όροφο κτήριο με τέσσερις στάθμες -Υπόγειο, Ισόγειο και δύο ορόφους. Έχει επιλεγεί η λύση ενός ενιαίου οικοδομικού όγκου, όπου στο κέντρο διαμορφώνεται χώρος Αιθρίου για την επίτευξη της μέγιστης λειτουργικότητας, καθώς και καλύτερου φυσικού φωτισμού και αερισμού του κτηρίου.

Θα διαθέτει
εργαστήρια, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, χώρο εστίασης και αποδυτήρια σκηνής, χώρο υποδοχής-φουαγιέ, αίθουσα συναυλιών δυναμικότητας 367 ατόμων, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, ειδικούς εκπαιδευτικούς χώρους, κυλικείο, γραφεία, ιατρείο-αναρρωτήριο, καθώς και χώρους τεχνικών για την αίθουσα συναυλιών. Επιπλέον θα υπάρχουν κλειστό γυμναστήριο, υπαίθριο γήπεδο, στεγασμένη επιφάνεια (υπόστεγο) για υπαίθρια άθληση και χώροι υγιεινής.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, για ένα σχολείο που πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής που θέλει τα παιδιά να λαμβάνουν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις που θα τους οδηγήσουν σε μία δουλειά παραγωγής ή/και αποδοτικότητας χωρίς ανώτερη καλλιέργεια, χωρίς ψυχική ευφορία και πνευματική ανέλιξη, που θέλει τους ανθρώπους να εργάζονται νυχθημερόν τρέχοντας πίσω από τις οικονομικές τους υποχρεώσεις χωρίς χρόνο για σκέψη, πόσο μάλλον για ψυχ-αγωγία…

Είναι ευτύχημα να μιλάμε στην εποχή μας για δημόσια μουσικά σχολεία, εννοώντας βεβαίως τα πραγματικά μουσικά σχολεία που δεν αρκούνται στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, αλλά στην καλλιέργεια της ψυχής του ατόμου !

Διότι -ως γνωστόν- ό,τι είναι η γυμναστική για την υγεία του σώματος είναι η μουσική -με την έννοια της γενικότερης καλλιέργειας του ανθρώπου- για την ψυχή μας (Πλάτων)!

Οι πιο πάνω σκέψεις οδηγούν αναπόφευκτα σε κάποια ερωτήματα…

-Θα μπορέσει, άραγε, το υπό κατασκευή Νέο Μουσικό Σχολείο να επιτελέσει τον ανώτερο αυτό σκοπό του;

-Θα μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί και οι λοιποί συντελεστές αυτού του έργου να αντιδράσουν στη δίνη των καιρών και να διδάξουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τους νέους μας οδηγώντας τους σε μία ανώτερη ζωή; Διότι το όποιο Σχολείο δεν είναι οι εγκαταστάσεις του, αλλά κυρίως οι Άνθρωποί του!

-Ιδίως δε, θα στηρίξουν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις την ουσιαστική λειτουργία των Μουσικών και εν γένει των Σχολείων, για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους, που δεν θα έπρεπε να είναι άλλο από την δημιουργία αληθινών ΠΟΛΙΤΩΝ μέσω της καλλιέργειας και της υγείας του πνεύματος, χωρίς να ξεχνάμε την υγεία του σώματος ;

Η ΦτΚ μέσα από την πολιτιστική της επιφυλλίδα το εύχεται ολόψυχα! 

* Η Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη είναι Δικηγόρος 
Διαμεσολαβήτρια 
Msc στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων 
Απ. Παύλου 40 Κόρινθος 
τηλ. 27410 84568 6944964225 
email: ekokklaw@otenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια