Header Ads

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1765

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας ο Δήμαρχος Κορινθίων Β.Νανόπουλος

  


Η αγγειοπλαστική Τέχνη ήταν το επίκεντρο των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.

Οι δράσεις είχαν στόχο να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας και βεβαίως να μυήσουν τους συμμετέχοντες στην τέχνη που μας έχει κληροδοτήσει αριστουργήματα.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος βρέθηκε στο χώρο του Μουσείου και παρακολούθησε τις δράσεις συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σπύρο Ζαχαριά, επισημαίνοντας την αξία της Τέχνης και συγχαίροντας τους διοργανωτές, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου «Η ΤΡΙΗΡΗΣ», την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Αμερικανική Σχολή – Ανασκαφές Κορίνθου.

«Ο πλούτος και η φήμη της Αρχαίας Κορίνθου είχαν στενή σχέση με την επεξεργασία του πυλού, τα πήλινα αγγεία τα χρησιμοποιούσαν τα Κορινθιακά πλοία για να μεταφέρουν στην Μεσόγειο τρόφιμα αλλά και να επιστρέφουν πλούτο στην Κόρινθο. Σήμερα στο χώρο που βρισκόμαστε γίνεται αναπαράσταση, πως κατασκευάζονταν δηλαδή τα πήλινα αγγεία εδώ στην Κόρινθο και πως μετά, με την τεχνική που είχε αναπτυχθεί, έπαιρναν διάφορα σχήματα και χρώματα. Εδώ αναπτύχθηκε μια καινούργια πρωτοποριακή τεχνική την οποίαν αργότερα αντέγραψαν και άλλες περιοχές.

Είναι σημαντικές τέτοιες δράσεις για να βλέπουν και να γνωρίζουν οι κάτοικοι τον τρόπο κατασκευής αλλά κυρίως την τεχνική. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε το βλέπετε από τον αριθμό συμμετοχής και επιθυμώ να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές αλλά και όλους όσους υποστήριξαν την δράση την οποίαν όλοι μας σήμερα απολαύσαμε εδώ» δήλωσε ο Δήμαρχος με το πέρας των εκδηλώσεων παραμένοντας για αρκετή ώρα στο χώρο και συνομιλώντας για όσα σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην κατεύθυνση ανάδειξης της Αρχαίας Κορίνθου.




Η Πηγή Λουτρών Ωραίας Ελένης αντικείμενο της συνάντησης του Δημάρχου Κορινθίων Β.Νανόπουλου με το νέο Υπουργό Τουρισμού Β.Κικίλια
  


Κόρινθος, 22 Οκτωβρίου 2021 
Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος συναντήθηκε με το νέο Υπουργό Βασίλη Κικίλια και συζήτησε για την Πηγή Λουτρών Ωραίας Ελένης, την παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσής της από το δήμο, την προστασία και ανάδειξή της, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο Υπουργείο την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021.

Ο Δήμαρχος ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Τιμολέοντα Πιέτρη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του δήμου Κορινθίων για τις Ιαματικές Πηγές Ανδρέα Ζώγκο, ενημερώθηκε για την διαδικασία και την εξέλιξή της ενημερώνοντας τον Υπουργό για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί και το πλέγμα των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν από πλευράς δήμου για την αξιοποίηση, προστασία και ανάδειξή της .

Υπενθυμίζεται πως η αναγνώριση της Πηγής ως «Ιαματική» έγινε τον Ιούνιο του 2016 (ΦΕΚ 1861Β/24-6-2016) ενώ το αίτημα της παραχώρησης εκκρεμεί τα τελευταία χρόνια παρ ότι το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα έχει αποφανθεί από το Νοέμβριο του 2017 σχετικά με την αναγκαιότητα.







Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στο δήμο Κορινθίων Β.Νανόπουλος: Η Κόρινθος μπαίνει στον ενεργειακό χάρτη, πολλαπλά τα οφέλη για νοικοκυριά -επιχειρήσει

  


Κόρινθος, 22 Οκτωβρίου 2021Τις θετικές εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου για την Κόρινθο και το δήμο Κορινθίων χαιρετίζει με δήλωσή του σήμερα ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος:

«Η τροφοδότηση της Κορίνθου με φυσικό αέριο ήρθε ακόμη πιο κοντά. Η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ ενέκρινε τη χρηματοδότηση μέσω ΕΠΑνΕΚ της κατασκευής του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης για τον Δήμο μας. Θέλω να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη και τον Ειδικό Γραμματέα ΕΤΠΑ κ. Ζερβό για τη βοήθεια τους στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κορίνθου για την οποία η διοίκηση μας εργάσθηκε με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Μέσω ΕΣΠΑ θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή διείσδυση του φυσικού αερίου, ενώ συνάμα οι δημότες μας δεν θα καταβάλλουν τέλη σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Η Κόρινθος μπαίνει δυνατά στον ενεργειακό χάρτη και εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.»






Στην Αποστόλου Παύλου από τις 6 Νοεμβρίου η Λαϊκή Αγορά της Κορίνθου
  


Σας ανακοινώνουμε ότι η Λαϊκή Αγορά Κορίνθου από το Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2021 θα λειτουργεί στον χειμερινό χώρο , στην Οδό Αποστόλου Παύλου.

Σε εφαρμογή της ΚΥΑ 66436/24-10-2021 (ΦΕΚ 4919 τ.Β’) επισημαίνουμε:

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται στο 1 μέτρο με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για πωλητές και καταναλωτές.

Είναι υποχρεωτική η απόσταση ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των καταναλωτών .

Είναι υποχρεωτική για τους συμμετέχοντες στην Λαική Αγορά, η πραγματοποίηση αυτοδιαγωνιστικού ελέγχου (selftest) ή rapid test τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα ή η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή του πιστοποιητικού εμβολιασμού τα οποία θα πρέπει να ισχύουν .

Είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών σε κάθε πάγκο .

Οι Πωλητές και οι καταναλωτές οφείλουν να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής αγοράς , Επισημαίνουμε ότι η μη συμμόρφωση στις προαναφερόμενες υποχρεώσεις δύναται να επιφέρει κυρώσεις και πρόστιμα από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου.

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΛΛΙΑ



ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟ 2022

  


Στη τοποθέτησή μου κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος με τα έργα και δράσεις της Δημοτικής Αρχής για το 2022 τόνισα:

Ακούγοντας τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο να εκθέτουν το τεχνικό πρόγραμμα για το 2022 νόμιζα ότι ζούσα σε virtual reality (εικονική πραγματικότητα) φορώντας 3D headsets, μονοπωλώντας σε κάθε φράση τη λέξη ΘΑ.

► Εμείς ως παράταξη, υποβάλαμε πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 και του 2021. Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε ούτε στο ελάχιστο η πρότασή μας αυτή.

Κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να σας προτείνουμε και να μην ακούτε τίποτα.

Όμως και από αυτά που ψηφίσατε εσείς στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021, πραγματοποιήσατε ελάχιστα.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 2020 υλοποιήσατε το τεχνικό πρόγραμμα σε ποσοστό μόλις 17,8% (20.672.000€ τεχνικό πρόγραμμα - 3.955.000€ πληρωθέντα).

Όσον αφορά το 2021 και μέχρι 18/10/21 επί τεχνικού προγράμματος 22.806.940€ υλοποιήσατε μόλις 12,98% (πληρωθέντα 2.962.135€).

Τώρα επί της ουσίας ► Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των παλιών εργολαβιών, με μεγάλο ποσοστό ανολοκλήρωτων έργων. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.

► Όσον αφορά τα νέα έργα βλέπουμε το γνωστό τροπάριο «Οδοποιίες». Καλές και οι οδοποιίες, αλλά ανάπτυξη μόνο με άσφαλτο δεν έρχεται.

► Είναι άδικο επίσης διότι σε πάρα πολλές κοινότητες δεν προβλέπεται τίποτα απολύτως (Κόρφος, Κατακάλι, Γαλατάκι, Κλένια, Άγιος Βασίλειος, Σπαθοβούνι, Κουταλάς, Μαψός, Άσσος, Λέχαιο, Περιγιάλι, Ξυλοκέριζα, Σολομός, Εξαμίλια), όπως βεβαίως και μέσα στην πόλη της Κορίνθου και τις συνοικίες (Ποσειδωνία, Συνοικισμός, Αγία Άννα κλπ).

► Ουσιαστικά προβλέπονται οκτώ νέα έργα, (εκτός της κατηγορίας Οδοποιία), (Πανσιόν αδέσποτων ζώων, πράσινο σημείο, ανάπλαση Κάτω Άσσου, πεζοδρόμια Κορίνθου κλπ.). Και αυτά αποσπασματικά.

Η εκτίμησή μας είναι ότι από αυτά τα έργα δεν θα καταφέρετε να δημοπρατήσετε ούτε τα μισά. Και φυσικά δεν μιλάμε να τα ολοκληρώσετε, διότι δεν έχετε ολοκληρωμένες μελέτες δημοπράτησης.

► Χάσατε πολύτιμο χρόνο για την εκπόνηση μελετών. Δεν κάνατε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για να προκύψουν μεγάλα και σημαντικά έργα, πρωτίστως στα παραλιακά μέτωπα.

► Στον τομέα του Πολιτισμού δεν βλέπουμε απολύτως κανένα έργο (ούτε Πολιτιστικά Κέντρα στα χωριά Κλένια, Άγ.

Βασίλειο, Χιλιομόδι, Λέχαιο, Άσσο, Γαλατάκι, ούτε Μουσείο Μικρασιατών στο Συνοικισμό).

► Στον τομέα του Αθλητισμού μόνο ένα κονδύλι 400.000€ αόριστο για Κατασκευή αθλητικών χώρων. Πού και τι; Ελάχιστο.

Πού είναι το κλειστό Γυμναστήριο που τόσο ανάγκη έχει η Κόρινθος;

► Απολύτως τίποτα για τη Δημοτική Αγορά. Πάει περίπατο η υπόσχεσή σας και οι εξαγγελίες σας.

Με τους ρυθμούς αυτούς αν θα πιάσετε απορροφητικότητα 30% από τα προτεινόμενα έργα το 2022 θα είσθε ικανοποιημένοι.

Ο Δήμαρχος μου απάντησε ότι το 30% θα το ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό.

► Του τόνισα ότι σημείωσα την ημερομηνία της δήλωσης με νόημα.

Εμείς θα καταψηφίσουμε την πρότασή σας διότι διαφωνούμε με τη συλλογιστική σας. Θα επιφυλαχθούμε στην Οικονομική Επιτροπή να ψηφίσουμε την δημοπράτησή τους ένα-ένα όταν θα έρχονται για έγκριση, εφόσον φυσικά θα πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις (άδειες, μελέτες κλπ).

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΕΛΗΣ 
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 21/10/2021





ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ




Ο χορός του Αυγενάκη έκλεψε την παράσταση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων

  

Με άκρως εντυπωσιακό τρόπο, που ξεσήκωσε τους καλεσμένους ακόμη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη άνοιξε – και επίσημα – η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πάλης Βετεράνων στο Κλειστό Γυμναστήριο Λουτρακίου «Γ. Γαλανόπουλος», παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Αθλητισμού.

Η τελετή έναρξης έδωσε στην ευκαιρία τόσο στους αθλητές– που λίγες ώρες νωρίτερα είχαν ξεκινήσει την προσπάθειά τους για διάκριση στη διοργάνωση – να πάρουν μια μικρή γεύση από την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό πολιτισμό. Η εντυπωσιακή ατμόσφαιρα «παρέσυρε» ακόμη και τον Λευτέρη Αυγενάκη. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης για να τιμήσει τον υφυπουργό Αθλητισμού είχε φροντίσει να συμπεριλάβει στο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα κρητικούς χορούς κι ο υφυπουργός Αθλητισμού, που κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης έσυρε τον χορό και κέρδισε το χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού στο χαιρετισμό που απηύθυνε έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές και αναφέρθηκε στη σημασία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και στα οφέλη του αθλοτουρισμού. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων τόνισε ότι οι αγώνες των βετεράνων συμβολίζουν το μεγαλείο ψυχής των αθλητών που αγωνίζονται με πίστη και θριαμβεύουν. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Λουτράκι θα στηρίζει και θα στέκεται αρωγός πάντα σε ανάλογου βεληνεκούς αγώνες που αποτελούν επένδυση για την τοπική κοινότητα. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θοδωρής Χαμάκος κήρυξε την επίσημη έναρξη των αγώνων. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης τίμησε τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Κορινθίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Αναστάσιο Γκιολή.

  
  



  
ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ.
  

Με ψήφισμα που κατέθεσαν στην ΚΕΔΕ 31 Δήμαρχοι, μέλη του δικτύου «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ Α.Π.Ε.» εκφράζουν την αντίθεσή τους στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε νησιά και ορεινούς όγκους. Ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης δήλωσε εξαρχής την αντίθεσή του στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Μικρή Ζήρεια, συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο των Δήμων και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα.


ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ


Σπύρος Σταματόπουλος: Παρών στις διεργασίες για τη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή
  

Δύο σημαντικά αυτοδιοικητικά συνέδρια έλαβαν χώρα το τελευταίο 10ήμερο: Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη και το «Olympia Forum» στο Ζάππειο και στην Αρχαία Ολυμπία. Και στα δύο έγινε γενικά αποδεκτό ότι η αυτοδιοίκηση οδηγείται στη νέα ψηφιακή εποχή με ολοένα και πιο γρήγορο βηματισμό.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος συμμετέχοντας ενεργά σε όλες εκείνες τις διεργασίες και αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον, τη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή βρέθηκε και στις δύο διοργανώσεις είτε ως εισηγητής είτε ως σύνεδρος.

Αρχικά το τριήμερο 1416 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Σικυωνίων συμμετείχε στις Εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου εισηγήθηκε ως πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας τις προτάσεις της Ένωσης των Δήμων που αφορούν στην Ψηφιακή μετεξέλιξη και στην εξασφάλιση μιας σειράς ψηφιακών δυνατοτήτων για την Αυτοδιοίκηση και τους Πολίτες στη Νέα Εποχή.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος ανέπτυξε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ σχετικά:

1. με τη Μανθάνουσα Έξυπνη Πόλη (Learning Smart City) και την προώθηση της πολιτειότητας μέσω των δήμων, 2. με το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και 3. Τη θεσμοθέτηση του Λυκείου 2ης Ευκαιρίας, όπου ενήλικες με τη διαδικασία της ασύγχρονης eφοίτησης θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επιπλέον ο δήμαρχος Σικυωνίων εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου Νεολαίας το καλοκαίρι του 2022 με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος της Νέας Γενιάς και να της δοθεί ο λόγος απέναντι στις ιδιαίτερες προκλήσεις των καιρών, που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, στην προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια των Εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ανακοινώθηκε η ενίσχυση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κατά 1 δισ., αλλά και η χρηματοδότηση 320 εκατ.

ευρώ στους Δήμους για το έργο των smart cities και την Ψηφιακή Μετάβαση.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων επιχειρηματολόγησε έντονα υπέρ της αναγκαιότητας τα παραπάνω κονδύλια να αυξηθούν σημαντικά για να καλύψουν τις χρηματοδοτήσεις των έργων που χρειάζονται για την ολοκληρωμένη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή και τις πολλαπλές υποχρεώσεις που θα προκύψουν.

«Ο χρόνος τρέχει και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν ανισότητες και πισωγυρίσματα στην κοινωνία. Οι Δήμοι δικαιούνται περισσότερους πόρους και χρηματοδοτήσεις καθώς αποτελούν το συνεκτικό δεσμό των τοπικών κοινωνιών και καλύπτουν τις άμεσες και βασικότερες ανάγκες των πολιτών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας», τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πώς οι διεκδικήσεις είναι δίκαιες και διαχρονικές και υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Στο Olympia Forum Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Σικυωνίων βρέθηκε στο Olympia Forum στην Αρχαία Ολυμπία οι τετραήμερες εργασίες του οποίου είχαν ως θέμα «Αξιοποιώντας τη Δυναμική των Πόλεων και των Περιφερειών». Στο πλαίσιο των Εργασιών που αφορούσαν στην Τοπική και Περιφερειακή διακυβέρνηση ο δήμαρχος Σικυωνίων είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετά στελέχη της κεντρικής διοίκησης ή και της αυτοδιοίκησης, αλλά και πανεπιστημιακούς εισηγητές με τους οποίους αντάλλαξαν τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

Στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνομιλίες κοινός τόπος και κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι απαιτούνται άμεσα ενέργειες κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάληψη περισσότερης δράσης όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος ολοκληρώνοντας τις επαφές του στα δύο σημαντικά αυτά Συνέδρια δήλωσε πως οι διεργασίες που συντελούνται για τη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή, σε έναν αύριο πιο αυτοματοποιημένο ως προς την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά πιο ανθρώπινο και ευαισθητοποιημένο απέναντι στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είναι εξαιρετικά σημαντικές και καθοριστικές για το μέλλον, που θέλουμε κι έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε για τις γενιές που έρχονται.



Να απογραφούμε πολλοί για να είμαστε δυνατοί
  

Η Απογραφή Πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα πραγματοποιηθεί φέτος το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021 με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της Χώρας και σε τοπικό επίπεδο.

Η διαδικασία αυτή και η καταγραφή του πληθυσμού του Δήμου Σικυωνίων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον τόπο μας, διότι θα καθορίσει εν πολλοίς τις δυνατότητές του για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Και αυτό διότι ανάλογα με τον πληθυσμό της απογραφής του 2021 για τα επόμενα 10 χρόνια για τον Δήμο μας:

Προσδιορίζονται οι κρατικές επιχορηγήσεις που θα λάβει Επιλέγονται οι χρηματοδοτήσεις που μπορούμε να απορροφήσουμε από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα Προγραμματίζονται τα κονδύλια Περιφερειακής Ανάπτυξης Ρυθμίζονται πολλά διοικητικά και νομικά θέματα εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας στα αυτοδιοικητικά όργανα Γι’ αυτό και η απογραφή αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον τόπο μας: Να απογραφούμε πολλοί για να είμαστε δυνατοί. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί. Δήμος, Πολίτες, Φορείς, Σύλλογοι. Η κινητοποίηση όλων είναι απαραίτητη για να έχουμε μια απογραφή πληθυσμού που θα υποστηρίξει τα χωριά μας, θα δυναμώσει τη φωνή μας και θα ενισχύσει τις διεκδικήσεις μας.

Πώς θα γίνει φέτος η Απογραφή Λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού (Covid-19), η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες Απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) και απογραφική διαδικασία αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη υγειονομική προστασία του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο πληθυσμός να απογραφεί ηλεκτρονικά μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή).

Αναλυτικότερα:

Mέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19.

Τι πρέπει να κάνουμε Στόχος μας πρέπει να είναι να βοηθήσουμε την Ελληνική Στατιστική Αρχή να κάνει τη δουλειά της αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε το Δήμο μας ώστε να εμφανίσει όλο το πληθυσμιακό δυναμικό του. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με τους εξής τρόπους:

Ενημερώνοντας την οικογένεια και τους συγγενείς μας για την χρησιμότητα της απογραφής και καθοδηγώντας, όσους χρειάζονται βοήθεια, για να απογραφούν σωστά.

Συζητώντας στον κοινωνικό μας περίγυρο για τη σημασία που έχει η απογραφή για τον τόπο μας Πληροφορώντας συμπατριώτες μας που λείπουν συχνά από το Δήμο μας και κυρίως αυτούς που διατηρούν τα σπίτια τους στα χωριά μας για την ανάγκη να απογραφούν στον τόπο μας, χρησιμοποιώντας τον ειδικό κωδικό αριθμό που θα αφήσει ο απογραφέας στην οικία τους στο χωριό μας.

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί για τον Δήμο μας είναι ένα:

ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ!




Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ στην ανατολική Τραγάνα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ
  

Υπογράφηκε σήμερα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου η σύμβαση για την κατασκευή του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ στην ανατολική Τραγάνα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Θυμίζουμε ότι το έργο έρχεται να δώσει απάντηση σε ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του δήμου Σικυωνίων και προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία κουλουάρ στίβου 8 διαδρομών, εγκαταστάσεων άλματος εις ύψος, εις μήκος και επί κοντώ, ρίψεων δίσκου, ακοντίου, σφύρας και σφαίρας, αλλά και την λειτουργία του γηπέδου ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα.

Το Δημοτικό Στάδιο Κιάτου αναμένεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων και των αθλητικών συλλόγων, αλλά και να καταστήσει το δήμο Σικυωνίων αθλητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.



ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ

  
 





ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ


Αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
  

Νεμέα : 21-10-2021 
Μια νέα πρόταση του Δήμου Νεμέας πήρε ένταξη μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ειδικότερα στις 30/9/2021 με αρ. πρωτ.

6300 και ΑΔΑ 9ΕΘ14ΜΤΛ6-ΔΣΟ εντάχτηκε το έργο με τίτλο «Διαμόρφωση πλατείας Πατώκου στην κοινότητα Νεμέας και χώρου μνημείου στην κοινότητα Λεοντίου Δήμου Νεμέας».

Η πράξη αυτή είναι προϋπολογισμού περίπου 200.000 € και αφορά την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των δυο πλατειών αυτών ώστε ν’ αναδειχθούν σταδιακά περιοχές που αποτελούν τοπόσημα στο Δήμο μας. Η προσπάθεια για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα αρχίζει να αποδίδει «καρπούς» καθώς είναι η 4η πρόταση που εγκρίνεται στο Δήμο Νεμέας και στο άμεσο μέλλον περιμένουμε και τις εγκρίσεις χρηματοδότησης αρκετών ακόμη έργων σε δράσεις υποδομής και ανάπτυξης που έχουν υποβληθεί.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΡΟΥΣΙΟΣ



Στήριξη των Δημάρχων Κορινθίας προς τους σταφιδοπαραγωγούς.
  

Είναι γνωστό ότι από τις αρχές του έτους είχε τεθεί προς όλες τις κατευθύνσεις το πρόβλημα με τα αδιάθετα αποθέματα Κορινθιακής σταφίδας που υπήρχαν στις αποθήκες μερίδας μεταποιητών καθώς και ο κίνδυνος εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα να υπάρξει πτώση της τιμής του προϊόντος στην συγκομιδή του 2021.

Δυστυχώς και παρά τις συναντήσεις, που έγιναν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υιοθετήθηκε η άποψη ότι πρέπει να μην γίνει καμία παρέμβαση και η αγορά θα αυτορυθμιστεί. Την άποψη αυτή την προώθησε ομάδα μεταποιητών που ισχυριζόταν τότε ότι δεν έχει καθόλου αποθέματα και η τιμή θα έχει μια μικρή «διόρθωση».

Οι φωνές των παραγωγών, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ξαναζήσει τέτοιου τύπου κρίσεις και μεθοδεύσεις ,αγνοήθηκαν με αποτέλεσμα με την νέα εσοδεία να φανεί η σκληρή για αυτούς πραγματικότητα. Οι μεταποιητές είτε δεν παραλαμβάνουν σταφίδα είτε την παραλαμβάνουν με ανοικτή τιμή, είτε με τιμές κοντά στο 1€ το κιλό ενώ πέρσι ήταν 1,65€ και παρά το ότι φέτος υπήρξε και μείωση της παραγωγής κοντά στο 40% λόγο παγετού και καύσωνα.

Τα εισοδήματα των παραγωγών στους δήμους μας στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα έσοδα από την σταφίδα και κατά συνέπεια εκεί στηρίζεται και η τοπική οικονομία.

Στηρίζουμε τον αγώνα των Σταφιδοπαραγωγών και τα αίτημά τους και καλούμε το υπουργείο έστω και την τελευταία στιγμή να καταλάβει ότι πίσω από αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και να στηρίξει την τιμή του προϊόντος. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ ΦΡΟΥΣΙΟΣ Κ. 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠ. 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΝ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΤΣΙΩΤΟΣ ΒΛ. 













Δεν υπάρχουν σχόλια