Header Ads

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1763

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Μητσοτάκης – Μεθοδικά και οργανωμένα απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις…

Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν απόλυτα συντονισμένες για να απαντήσουν με τρόπο μεθοδικό, οργανωμένο και πάντα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του την Δευτέρα με τη νέα πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η συνολική και συμφωνημένη επίλυση του Κυπριακού με λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως προβλέπουν οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράμμισε ακόμη ότι μοναδική βάση λύσης του Κυπριακού αποτελούν οι δεσμευτικές για όλους αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα σε ολόκληρη την επανενωμένη Κύπρο. Ο πρωθυπουργός τόνισε τέλος, ότι δεν νοείται συμφωνημένη λύση χωρίς την άμεση κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου, τόνισε ότι είναι τώρα μία δύσκολη χρονική συγκυρία, κατά την οποία «έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικές μικρές και μεγάλες προκλήσεις. Οπότε, πέραν από επιβεβλημένη που είναι η σχέση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας είναι και συνεργασία στον ίδιο παρονομαστή και πάντοτε σε συνάρτηση με τις βάσεις αρχών.

Στα Ελληνοτουρκικά και παράλληλα στα Τουρκοκυπριακά υπάρχουν υα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές, που δεν επιδέχονται συμβιβασμούς…






ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Ν. Δένδιας – Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για υπογραφή αμυντικής συμφωνίας

Διπλωματικός πυρετός για τον Νίκο Δένδια και το επιτελείο του ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 13-14 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Αναμένεται επίσης να υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον Γερουσιαστή Chris Van Hollen. Επιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Yair Lapid, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον, και στη συνέχεια θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στρατηγικός Διάλογος. Οι δύο Υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου. Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει επιδείξει ακάματο ζήλο περιφρούρησης των Εθνικών ζωτικών θεμάτων. Οι αεικίνητες διπλωματικές πολιτικές δραστηριότητες, είχαν ως απότοκο, τη δημιουργία διμερών συμφωνιών με χώρες που κινούνται στο ίδιο πλαίσιο συμφερόντων με την Ελλάδα και τις ίδιες Διεθνείς Αρχές στον περίγυρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Με αυτό το ατλαντικό ταξίδι αναμένεται να δούμε τι θα μας φέρει στη διπλωματική του βαλίτσα.

Κάποιοι της αριστεράς αντιπολίτευσης έχουν τις αντιρρήσεις τους, χωρίς να μας λένε, Πως θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων με την αδίστακτη Τουρκία χωρίς τις πλάτες ισχυρών;





Δεν υπάρχουν σχόλια