Header Ads

ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΕΜΕΑΣ 2021! φ.1758

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2021!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Η Κορινθιακή Γιορτή Κρασιού που ξέρει να επιμένει…


Το 3ήμερο , 3-5 Σεπτεμβρίου 2021 , παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πολυαναμενόμενη για τους οινόφιλους Γιορτή Κρασιού της Νεμέας, σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας (Σ.Ο.Ν.) και του Δήμου Νεμέας !

Οι «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» αποτελεί πια θεσμό , αφού διοργανώνεται με συνέπεια και τάση συνεχούς αυτοβελτίωσης από το 2004 (με εξαίρεση την περυσινή χρονιά –λόγω κορωνοϊού). Αν και η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τους οινοποιούς λόγω των καιρικών συνθηκών και ο Σεπτέμβριος γενικότερα είναι μία απαιτητική περίοδος για τους περισσότερους παραγωγούς λόγω του τρύγου και της προετοιμασίας του, η μεγάλη γιορτή της Νεμέας σηματοδοτεί την έναρξη της οινικής χρονιάς αποτελώντας την πρώτη επίσημη εκδήλωσή της.
  

Η διοργάνωση έχει αποκτήσει πιστό κοινό τα τελευταία χρόνια, που αδημονεί να βρεθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη στον ευλογημένο τόπο της Νεμέας, για να δοκιμάσει το Αγιωργίτικο και τους εμπνευσμένους από τους ντόπιους οινοποιούς συνδυασμούς του με άλλες ποικιλίες, με χαρμάνια που εντυπωσιάζουν και ευφραίνουν τον ουρανίσκο με την αρμονία και την πολυπλοκότητά τους!

Το Αγιωργίτικο, μια ποικιλία πρεσβευτής του ελληνικού αμπελώνα, έχει ταυτιστεί με τη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα αποτελώντας το 80% του αμπελώνα της Νεμέας -καλύπτοντας μια έκταση 25.000 στρεμμάτων.


Το Ανάγλυφο της Νεμέας

Ο ορεινός όγκος της Νεμέας με τις βαθιές χαράδρες, που σχηματίσθηκαν στο πέρασμα του χρόνου από τους ποταμούς Ασωπό και Ξεριά, δημιουργούν το ανάγλυφο της ζώνης της Νεμέας. Αυτές οι χαράδρες σήμερα αποτελούν τις κοιλάδες της ζώνης με κεντρική και μεγαλύτερη εκείνη του ποταμού Ασωπού που περιλαμβάνεται εντός των περιοχών Νεμέας, Γαλατά, Αηδονίων, Πετρίου και Κουτσίου.

Οι υπόλοιπες και μικρότερες κοιλάδες σχηματίζονται στις περιοχές των Αρχαίων Κλεωνών, της Αρχαίας Νεμέας, του Λεοντίου, του Γυμνού, του Ασπροκάμπου, του Ψαρίου, του Κεφαλαρίου και του Μαλανδρενίου. Αρκετοί από τους αμπελώνες της ζώνης εκτείνονται στις βουνοπλαγιές.

Η περιοχή περιλαμβάνει 429.506 στρέμματα, εκ των οποίων τα 25.000 είναι φυτεμένα με Αγιωργίτικο. Το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης έχει υψόμετρο 250-500 μέτρα και αρκετά μεγάλο μέρος αυτής έχει κλίση πάνω από 25%.


Παραγωγή κρασιού στη Νεμέα

Η περιοχή παρήγαγε το κρασί που έπινε ο βασιλιάς Αγαμέμνων, αλλά και τον φλιάσιο οίνο που μοιράζονταν κατά τη διάρκεια των Νέμεων Αγώνων.

Το Αγιωργίτικο πήρε το όνομά του από το χωριό του Αγίου Γεωργίου, το οποίο πήρε τη θέση της αρχαίας πόλης Φλοιούς τον 13ο αιώνα. Το ομώνυμο εκκλησάκι βρίσκεται στον δρόμο προς το Λεόντιο. Άλλες ονομασίες με τις οποίες μπορεί κανείς να εντοπίσει το κρασί της Νεμέας είναι «Μαύρο Νεμέας» , «Μαυρούδι» ή «Αίμα του Ηρακλή».

Η καλλιέργεια του Αγιωργίτικου στην Νεμέα είναι διαχρονική. Υπάρχουν μάλιστα γραπτές αναφορές σε οθωμανικά αρχεία για την καλλιέργεια της ποικιλίας στην περιοχή από τον 16 αιώνα. Η ζώνη της Νεμέας αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) το 1971.


Εκδηλώσεις 2021

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού, παρά τις δυσκολίες!

Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου, στις 20:30΄, με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και συζητήσεις στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Νεμέας, ενώ το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, 11:00΄ με 19:00΄, στο Εκθετήριο του Συνδέσμου Οινοποιείων Νεμέας έλαβε χώρα ζωντανά η παρασκευή εδεσμάτων με ντόπια προϊόντα και κρασί από τοπικούς μάγειρες και μέλη της γαστρονομικής κοινότητας Νεμέας και θεματικές γευσιγνωσίες στα οινοποιεία της περιοχής, όπως: Strofilia Wines, Nikolaou Estate, Οινοποιείο Ζαφείρη, Papantonis Winery, Κτήμα Ρεπάνη, Domaine Skouras, Bizios Estate - Κτήμα Μπίζιος, Lafkioti Winery, Kτήμα Όψιμος, Κτήμα Γκόφα Estate Constantin Gofas, Κτήμα Αναγέννηση, Οινοποιείο Κων/νου Ν. Πυργάκη - Ασπρόκαμπος Κορινθίας, Οινοποιείο Παπαϊωάννου, Sellas Winery, Gaia Wines, Semeli Estate, Palivou Estate, Zacharias Winery, Ktima Spiropoulos - Κτήμα Σπυρόπουλος, Domaine Vassiliou - Nemeion Estate / Κτήμα Βασιλείου - Κτήμα Νέμειον, Estate Raptis.

Γαστρονομικές συναντήσεις τοπικών παραγωγών , θεατρικό παιχνίδι για ένα ταξίδι στον χρόνο, ανακάλυψη της τοπικής κουζίνας 3000 χρόνια πριν στην εκδήλωση «έτνος, τάριχος, ματύλλη, γάρος», «συμπόσιο» παιχνιδιών, τοπική κουζίνα με γουρνοπούλα, πετιμέζι τηγανόψωμα, φέτα, ψητό κατσικίσιο τυρί με βαλσαμική κρέμα, άγρια ρόκα με πετιμέζι και ντόπιο παξιμάδι και πολλές άλλες εκπλήξεις επιφύλασσε το φετινό πρόγραμμα!

(Πηγή: Στοιχεία ελήφθησαν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΟΝ https://nemeawineland.com/)

Στα ιδιαίτερα events του 3ημέρου συγκαταλέγεται η φιλοξενία της Κορινθιακής λέσχης οινόφιλων «Corinthian Wine Club-Evoin Evan» στο Κτήμα Γκόφα , όπου οι οινοποιοί παρουσίασαν τα κρασιά τους συνοδεύοντάς τα με ανάλογες γεύσεις, ενώ το Κτήμα Σκούρα τίμησε τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 με την έκδοση της επετειακής φιάλης 21, φιλοξενώντας ταυτόχρονα μια εξαιρετική έκθεση με Λιθόγραφα της Επανάστασης από την συλλογή του Πέτρου Βέργου, ιδρυτή του μακροβιότερου οίκου Δημοπρασιών της Ελλάδας «Βέργος», η οποία θα διαρκέσει όλο τον Σεπτέμβριο . Η συλλογή περιλαμβάνει λιθογραφίες, οι οποίες χωρίζονται θεματικά σε προσωπογραφίες, αλλά και σκηνές από την κορύφωση της Επανάστασης. Επίσης, στην έκθεση εκτίθεται και ένα έργο του γνωστού εικαστικού Μηνά Μαυρικάκη, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση, όπου έχει προβληθεί σε διάφορα μουσεία της χώρας.

Το εορταστικό 3ήμερο τελείωσε με επιτυχία, αφού συγκέντρωσε επισκέπτες τόσο από την Κορινθία, όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα –ιδίως από την Αττική, η οινική περίοδος, όμως, ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ!

Τα περισσότερα οινοποιεία είναι επισκέψιμα όλο τον χρόνο, ενώ η περιοχή της Νεμέας πλούσια σε φυσική ομορφιά, τόπους με μεγάλη ιστορική, αρχαιολογική και εκκλησιαστική αξία, μύθους, όμορφους ανθρώπους και γεύσεις, περιμένει να την ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ!



*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαμεσολαβήτρια 
Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225



Δεν υπάρχουν σχόλια