Header Ads

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ... φ.1759

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ...
  

Σκέψεις προβληματισμού της Ντίνας Βλάχου *

Ήταν τότε που πρωτοακούστηκε η λέξη Παγκοσμιοποίηση Ήμασταν μία συντροφιά από τέσσερις -πέντε λογοτέχνες και ανηφορίζαμε την Πανεπιστημίου. Ψηλά στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας κάποιοι ειδικοί θα πληροφορού σαν, λέει, το κοινό (πάντα νομίζουν πως κοιμάται), για τα αγαθά της παγκοσμιοποίσης, θα μας έλεγαν για την λαμπρή τύχη που μας περίμενε. Για την παγκόσμια ειρήνη. Για το γκρέμισμα των συνόρων... Αυτό το τελευταίο ήταν πράγματι δώρο: Να ταξιδεύεις με το σακίδιο σου στον ώμο πάνω στη γη σα να είναι όλη δική σου: χωρίς κανένα έλεγχο και κανένα εμπόδιο!.. Όλοι αδέρφια επιτέλους...Δόξα σοι ο Θεός Τα σκεφτόμουν όλα αυτά και με είχε κυριεύσει ένας ενθουσιασμός. Μιά νέα εποχή γεννιόταν!

Βαδίζουμε αμίλητοι, Ο καθένας βουτηγμένος στις σκέψεις του τις σχετικές με το θέμα. Μαζί μας ήταν κι ο αείμνηστος Γιώργος Δέπος εκλεκτός δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας.

Κόσμος πολύς πήγαινε κι ερχόταν. Μόλις είχαμε περάσει το Πανεπιστήμιο.

«Παγκοσμιοποίηση, ακούστηκε κάποια στιγμή η σταθερή φωνή του Δέπου, είναι μια σούπα που μέσα βράζει ένας καρχαρίας και μία σαρδέλα.» Μας πιάσανε τέτοια γέλια, που γέρναμε μια αποδώ και μια αποκεί. Εκείνος προχωρούσε αγέλαστος. Τον κοίταζα έτσι λεπτό πολύ και πανύψηλο μέσα στο αυστηρό του κοστούμι θα ήταν καμιά εξηνταριά χρονών, και θαύμαζα πως το είχε επινοήσει αυτό το κεφάλι του.

Η μεγάλη αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας ήταν σχεδόν γεμάτη, όταν φτάσαμε. Βρήκαμε μια θέση κάπου πίσω και καθίσαμε. Πάνω στην έδρα οι ομιλητές, σοβαροί, είχαν πιάσει τις θέσεις τους. Δεν άργησαν ν’ αρχίσουν, κι όπως δεν με βοηθάει η μνήμη μου, δεν θυμάμαι ποιοι ήσαν. Αλλά και καλή μνήμη να είχα της απορροφούσε όλη τη δύναμη εκείνη η σούπα.

Κάποια στιγμή οι ομιλητές τελείωσαν. Ο διευθύνων το πρόγραμμα είπε πως θα επακολουθούσε συζήτηση με το κοινό. Όποιος ήθελε, θα μπορούσε να ρωτήσει κάτι ή να προσθέσει μια δική του άποψη επί του θέματος. Μια κοπέλα θα περνούσε, λέι, μπροστά από όλους μας με έναν δίσκο, να μαζέψει τα χαρτάκια που θα έπρεπε να γράφουν το όνομα του ομιλητή, στον οποίο απευθυνόταν, το θέμα, και τον αποστολέα.

Στείλτε και σεις, γύρισα και ψιθύρισα στον κ. Δέπο, πως για σας «παγκοσμιοποίηση» είναι μια σούπα μέσα βράζει ένας καρχαρίας και μια σαρδέλα.» Δεν δέχτηκε. Εγώ δεν ξέρω τι με είχε πιάσει, επέμενα.

«Μα είναι τόσο εντυπωσιακό!» του είπα. «Τόσο... μοιραίο!: Δεν ξέρω πως μου βγήκε από το στόμα η λέξη «μοιραίο».

Εκείνος τίποτα. Έμενε αμίλητος. Η κοπέλα με τον δίσκο πλησίαζε. «Θα το γράψω εγώ» του είπα «Γράφτο, μου λέει, αλλά με το δικό σου όνομα.» Βγάζω γρήγορα γρήγορα μολύβι και χαρτί και το γράφω ως ερώτημα:

«Είναι η παγκοσμιοποίηση μια σούπα που μέσα βράζει ένας καρχαρίας και μια σαρδέλα;», και το απευθύνω τυχαίος στον πρώτο ομιλητή.

Άρχισαν να διαβάζονται και να σχολιάζονται από τους ομιλητές, τα σημειώματα. Ήρθε τέλος και η σειρά να διαβαστεί και το δικό μου σημείωμα:

«Κύριε Καθηγητά, άρχισε εκείνος να διαβάζει, είναι η παγκοσμιοποίηση μια σούπα που μέσα βράζει ένας καρχαρίας και μιά σαρδέλα;» Η αίθουσα σείστηκε από τα γέλια. «Όχι κι έτσι...» σχολίασε σοβαρά ο Καθηγητής της φιλοσοφίας κος Γιώργος Μπαζώνης. Ίσως και λίγο ενοχλημένος. Η παγκοσμιοποίηση για κείνον ήταν το θείο δώρο που εχόταν.

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε μέχρι τώρα.

Ψάχνω γύρω μου να ιδώ εκείνα τα όνειρά μου να πραγματοποιούνται.

Δεν βλέπω όμως τίποτ’ άλλο, παρά μόνο εκείνον τον καρχαρία της σούπας. Σεργιανάει με τεράστιες αυθάδικες δρασκελιές κι έχει το αχόρταγο στόμα του ορθάνοιχτο κι απειλητικό. Φαίνονται και οι 600 σειρές τα δόντια του. Μέσα σε λίγα χρόνια, έχασε το σχήμα του. Έχει γίνει τέρας. Δεν τον χωράει ολόκληρη η γη!

Τρώει συνέχεια κι αποπατεί όπου φτάσει.

Εκείνη η σαρδελίτσα στο υπογάστριό του, λες και την τρυγάει αρρώστια θανατερή, όλο μικραίνει, όλο αχαμναίνει σαν μαύρη ακριδούλα της ερήμου. Μόνο τα θολά μάτια της μεγάλωσαν, μεγάλωσαν, έχουν πεταχτεί έξω από τις κόγχες τους. Σα δύο αλλόκοτα ασκιά μοιάζουν, γεμάτα υφαλμυρο νερό που κοχλάζει συνέχεια, έτοιμο να σκάσει και να φτάσει στον ουρανό, συμπαρασύροντας μαζί του και την παγκοσμιοποίηση αλλά ιδίως και την παραφουσκωμένη γαστέρα του καρχαρία.

* Η κ.Ντίνα Βλάχου είναι Συγγραφέας Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών από την ορεινή Κορινθία

Δεν υπάρχουν σχόλια