Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1753

Γ. Ψυχογιός:

Θα κλείσετε και την Σχολή Αμπελουργίας της Νεμέας;
  


Το ζήτημα του μαρασμού της δημόσιας γεωργικής εκπαίδευσης και της παράλυσης που επικρατεί στον τομέα αυτό αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 42 βουλευτές/ τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των ο οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας κ. Γ. Ψυχογιός.

Στη Νεμέα λειτουργεί η ΕΠΑΣ Αμπελουργίας-Οινοτεχνίας. Διαθέτει σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια και πλήρως εξοπλισμένο οινοποιείο. Οι σπουδαστές όταν αποφοιτήσουν απασχολούνται σε οινοποιητικές-αμπελουργικές μονάδες, σε οινολογικά εργαστήρια ή δημιουργούν τη δική τους αμπελουργική, οινοποιητική ή μικτή μονάδα.

Εξάλλου, δύο από τα κύρια στοιχεία που μπορούν να δώσουν πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής είναι η εκπαίδευση και η είσοδος νέων στο επάγγελμα, και όπως φαίνεται έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς το γεγονός ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2020 ψήφισε στη Βουλή την παύση λειτουργίας των έξι ΕΠΑΣ, που μετρούν μια διαδρομή συνεχούς λειτουργίας που φτάνει, και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει, τα 100 χρόνια και έως σήμερα δεν έχει προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση.

Η διάδοχη κατάσταση των δημόσιων ΕΠΑΣ χρειάζεται να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει την πρόσβαση, φοίτηση και απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στους νέους που επιλέγουν την δημόσια, αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Μέχρι τώρα βρίσκεται στο κενό και η συνέχιση της λειτουργίας των οικοτροφείων που παραμένουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη φοίτηση των μαθητών που προέρχονται από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας, όπως είναι παραδοσιακά οι αγρότες. Με αυτά τα δείγματα καθυστερήσεων και ελλιπούς προετοιμασίας, η λειτουργία των Σχολών, μεταξύ αυτών και της ΕΠΑΣ Νεμέας, υπό τον μοναδικό δημόσιο φορέα αγροτικής εκπαίδευσης ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το επόμενο φθινόπωρο βρίσκεται κυριολεκτικά “στον αέρα”!!

Μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα της πολιτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ στον τομέα της Παιδείας και τον αποκλεισμό που βιώνουν αυτές τις μέρες δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων, έρχεται ο αποκλεισμός των νέων που επιλέγουν τη δημόσια αγροτική εκπαίδευση. Ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση, τόσο για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών, όσο και των νέων που επιλέγουν την αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση, είναι μια εξέλιξη που γυρίζει πίσω την ελληνική κοινωνία, την ύπαιθρο, και την αγροτική παραγωγή της χώρας μας και πρέπει να ανακοπεί.


Γ. Ψυχογιός: Κάθε μέρα, σε κάθε μικρό και μεγάλο μέτωπο, απέναντι στην αθλιότητα των γυναικοκτονιών.

  


Είναι στις κουβέντες που γίνονται γύρω μας, στα αστεία και το λεξιλόγιο που επαναλαμβάνονται χωρίς καμία αντίδραση στις παρέες όταν βγαίνουμε έξω, είναι στα στερεότυπα που ανακυκλώνονται στο σπίτι και το σχολείο, στον τρόπο που μεγαλώνουμε, στα κανάλια και το δημόσιο διάλογο, στη νομοθεσία και τις πολιτικές που αντί να θωρακίζουν την ισότητα και τη χειραφέτηση “κλείνουν το μάτι” στην πατριαρχία, είναι σε ένα σύστημα όλο και πιο άγριο που αναπαράγει την εκμετάλλευση μέχρι και την εξόντωση άνθρωπου από άνθρωπο, συνήθως τον πιο δυνατό. Όλα αυτά είναι που οδηγούν στις απανωτές γυναικοκτονίες και όχι μόνο...

Είμαστε και θα είμαστε πάντα με εκείνο το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας - ξεκάθαρα όλο και πιο μεγάλο - που είναι και παλεύει καθημερινά απέναντι σε αυτή την αθλιότητα και εξαχρείωση...


Δεν υπάρχουν σχόλια