Header Ads

ΔΙΑΒΗΜΑ ΖΑΓΟΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΕΦΑ φ.1749

ΕΠΟ: Διάβημα Ζαγοράκη στην UEFA για την αυθαιρεσία των Σκοπίων!
 
ΕΠΟ: Την άμεση αντίδραση της UEFA ζητά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θοδωρής Ζαγοράκης, για να σταματήσουν τα Σκόπια να παίζουν με το όνομα Μακεδονία!

Τέρμα στην ανοχή της UEFA για την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των Σκοπίων, ζητά να μπει ο Θοδωρής Ζαγοράκης! Ο πρόεδρος της ΕΠΟ παρότι η Εθνική της γειτονικής χώρας αποκλείστηκε εύκολα απ’ τη συνέχεια του EURO 2020, θέλει να μπει ένα τέρμα στο γεγονός πως αυθαίρετα χρησιμοποιείται στο έμβλημα και στην ονομασία της ομάδας (Ομοσπονδίας) η λέξη «Μακεδονία» σκέτη!

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, λοιπόν, έκανε διάβημα στην UEFA, ζητώντας να σταματήσει άμεσα αυτό το… τρικ των Σκοπιανών. Να σταματήσουν να χαρακτηρίζονται ως «Μακεδονία» σε επίπεδο ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και κατά συνέπεια ως Εθνική ομάδα σε επίπεδο εμβλήματος και ονομασίας (αρχικών MKD) στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Όλο αυτό, βέβαια, συνέβη υπό την ανοχή της UEFA η οποία καλύφθηκε απ’ τις εξηγήσεις της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Σκοπίων όταν υπήρξε η πρώτη Ελληνική αντίδραση. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, λοιπόν, ζητά να σταματήσει άμεσα αυτή η ιστορία!

Αναλυτικά το περιεχόμενο του διαβήματος όπως το έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΠΟ:

«Σε συνέχεια της αμέσως προηγούμενης επικοινωνίας μας, και δεδομένων όσων συνέβησαν στη διάρκεια των αγώνων της πρώτης φάσης του UEFA Euro 2020, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επανέρχεται στο θέμα της αθλητικής ονομασίας της γειτονικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως προκύπτει από τον επίσημο ιστότοπό σας, μέλος σας είναι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας (και όχι της «Μακεδονίας», https://www.uefa.com/insideuefa/member-associations/mkd/) .

Επίσης, στο UEFA Euro 2020 αγωνίζεται η Εθνική Ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας (και όχι της «Μακεδονίας», https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/teams/59205--north-macedonia/) .

Ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά διότι, ως γνωστόν, κάθε εθνική ομοσπονδία-μέλος σας πρέπει να έχει ως σημείο αναφοράς μια χώρα «αναγνωρισμένη ως ανεξάρτητο κράτος από την πλειοψηφία των μελών των Ηνωμένων Εθνών» (δείτε και «Ευρωπαϊκό μοντέλο οργανωμένου αθλητισμού»). Αναφερόμαστε στο άρθρο 5 παρ. 1 του καταστατικού σας, που προβλέπει ότι: «Η συμμετοχή (με την ιδιότητα μέλους) στην UEFA είναι ανοιχτή σε εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που βρίσκονται στην ήπειρο της Ευρώπης και είναι εγκατεστημένες σε μια χώρα που είναι αναγνωρισμένη ως ανεξάρτητο κράτος από την πλειοψηφία των μελών των Ηνωμένων Εθνών, και οι οποίες είναι υπεύθυνες για την οργάνωση και την εφαρμογή των σχετιζόμενων με το ποδόσφαιρο θεμάτων στην επικράτεια της χώρας τους».

Παρά ταύτα, παρατηρούμε ότι μέχρι σήμερα έχει επιτραπεί, ακούσια ή εκούσια, ρητά ή σιωπηρά, στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας, να αυτοπροσδιορίζεται παράλληλα και ως «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας», χρησιμοποιώντας μάλιστα ως σήμα, της Ομοσπονδίας (στο διαδίκτυο κλπ.) και στη φανέλα της Εθνικής της Ομάδας, τα αρχικά της δεύτερης αυτής ονομασίας («ΦΦΜ», https://ffm.mk/en ).

Θεωρούμε ότι η αυτή η πρακτική είναι αθλητικά ανακόλουθη και αντιφατική και προκαλεί σύγχυση στο φίλαθλο κοινό και όχι μόνο. Η κοινή λογική - και όχι μόνο - ορίζει ότι το όνομα αναφοράς, που προσδιορίζει/καθορίζει το όνομα μιας εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, δεν μπορεί παρά να είναι το συνταγματικό/erga omnes αναγνωρισμένο όνομα του κράτους στο οποίο η Ομοσπονδία είναι εγκατεστημένη (εν προκειμένω: Βόρεια Μακεδονία). Εξάλλου, μόνο ένα μέλος σας μπορεί να βρίσκεται σε κάθε χώρα ("μόνο μία ομοσπονδία θα αναγνωρίζεται ως ομοσπονδία μέλος σε κάθε χώρα" και αυτή μπορεί να είναι μόνο η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία είναι ήδη μέλος σας).

Συντασσόμαστε με την πάγια θέση σας, όπως προβλέπεται στα καταστατικά μας (και της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, επίσης), ότι το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν πρέπει να γίνεται πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης. Επίσης, εκτιμούμε απεριόριστα και την αποφασιστική δέσμευσή σας ότι θα συνεχίσετε να προστατεύετε την πολιτική ουδετερότητας, όπως και αυτή κατοχυρώνεται στα καταστατικά μας.

Χαιρετίζουμε επίσης τις από 18/6/2021 δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, κυρίου Ζόραν Ζάεφ, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Παρκτορείο Ειδήσεων, που έχουν ως εξής (https://www.amna.gr/sport/article/562739/Z-Zaef-sto-APE-MPE-Tha-epiluthei-to-thema-me-tin-onomasia-tis-ethnikis-sto-Euro-2020 ):

«Όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου εκπροσωπεί τη Βόρεια Μακεδονία στο Πρωτάθλημα. Ακόμα και αν η Ομοσπονδία δεν αποτελεί δημόσια οντότητα, η εθνική ομάδα είναι. Όπως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έτσι είναι και πρέπει να είναι σαφές σε όλα τα επίπεδα και στον καθένα ότι είναι η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, ανεξάρτητα από τα αρχικά της Ομοσπονδίας στη φανέλα. Έχουμε ήδη θέσει αυτό το θέμα στην Ομοσπονδία και θα επιλυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και των κανόνων και παραδόσεων της UEFA. Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα έργο σε εξέλιξη και ο στόχος μας είναι να βρίσκουμε σταδιακά με τους γείτονές μας λύσεις που εφαρμόζουν την συμφωνία και μας ωθούν μπροστά, στη βάση της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού».

Επειδή πράγματι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας δεν αποτελεί δημόσια οντότητα και οφείλει να διατηρεί την ανεξαρτησία της και να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χωρίς καμία επιρροή από τρίτο μέρος, σεβόμενη τα Καταστατικά και Κανονιστικά κείμενα του Ομοσπονδιακού Ποδοσφαίρου.

Επειδή η ενέργεια αυτή, της διπλής αθλητικής ονομασίας, της γειτονικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, έχει κατά τη γνώμη μας, έστω και ανεπίγνωστα, σαφή πλην όμως αθέμιτη πολιτική στόχευση, που δεν αρμόζει στις αθλητικές περιστάσεις.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού σας (ενδεικτικά, το άρθρο 7β, «Υποχρεώσεις Μελών», κ.λπ.):

- Να υποχρεώσετε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας, με απόφαση άμεσης ισχύος του UEFA Emergency Panel ή οποιουδήποτε άλλου κατά την κρίση σας αρμόδιου οργάνου σας, να χρησιμοποιεί, στις εν γένει σχέσεις της με εσάς και με όλα ανεξαιρέτως τα Μέλη σας, τις λοιπές Συνομοσπονδίες και την FIFA, ιδίως δε στις επίσημες διοργανώσεις σας, αλλά και σε όλες εν γένει τις δραστηριότητές της, μόνο την επίσημη και αναγνωρισμένη αθλητική ονομασία της, αυτή δηλαδή της ιδιότητας Μέλους (: Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας), τροποποιώντας άμεσα και το σήμα της, από τα αρχικά γράμματα «FFM/ΦΦΜ» (Football Federation of «Macedonia»), στα αρχικά γράμματα «FFNM» (Football Federation of North Macedonia).

- Επικουρικά, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, ζητούμε την ενεργοποίηση του άρθρου 8(3b) του καταστατικού σας, περί αποβολής Μέλους.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον χρόνο και το ενδιαφέρον σας για το εν λόγω θέμα και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ενδεχομένως χρειαστείτε».

ONSPORTS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια