Header Ads

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ φ.1748

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 
«Χαίρε , ως βροντή τους εχθρούς καταπλήττουσα…»
    

«Χαίρε Θεοτόκε, εσύ που σαν τη βροντή καταπλήσσεις τους εχθρούς προκαλείς σ’ αυτούς κατάπληξη και επιφέρεις την παράλυση και συντριβή τους ‘.

Είναι απορίας άξιο πως ο ιερός υμνογράφος παρουσιάζει τη Μητέρα του πράου» και ταπεινού τη καρδία» Ιησού με βροντή που τρομοκρατεί και τσακίζει τους εχθρούς ενώ αμέσως προηγμένως τη χαιρετίζει ως «αστραπήν τας ψυχάς καταλάμπουσαν» . Αστραπή και βροντή: δύο εκδηλώσεις ενός και του αυτού φυσικού φαινομένου , που σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι ηλεκτρική εκκένωση που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα .

Ο Κύριος και Θεός που έγινε άνθρωπος , είναι «σημείον αντιλεγόμενον»: φωτίζει κι σώζει όσους πιστεύουν σ’ Αυτόν ως σε Θεό και Σωτήρα , ενώ γίνεται αφορμή σκανδάλου , συντριβής και απώλειας σε όσους επίμονα Τον αρνούνται . Η Θεοτόκος λοιπόν ως η κατ’ εξοχήν διάκονος στο μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Υιού του Θεού μετέχει στη διπλή δραστικότητα του μυστηρίου : καταλάμπει τους μέν πιστούς , καταπλήσσει τους δε τους εχθρούς της ψυχής μας, τους δαίμονες , και τα «βάρβαρα έθνη τους πολέμους θέλοντα».

Καλοκαίρι του 626 .

Πάνω από εκατό χιλιάδες Άβαροι και Πέρσες πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη , την οποία υπερασπίζεται μόνο η φρουρά της .

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειτος με τον κύριο όγκο του στρατού έχει εκστρατεύσει κατά των Περσών . Πύρινες προσευχές απευθύνονται προς τη πολιούχο Παναγία οδηγήτρια και γίνεται λιτανεία της εικόνας της στα τείχη .

Και η απάντηση της :

Όλες οι χερσαίες επιθέσεις αποκρούονται με σταθερότητα , ενώ καταιγίδα συντρίβει τα πλοιάρια των πολιορκητών , και η πολιορκία λύνεται . Ό λαός ξενυχτά με τον Ακάθιστο Ύμνο για να ευχαριστήσει τη Θεομήτορα.

717-718: Κρισιμότατη η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες . Πάλι γίνονται δεήσεις εκτενείς προς τη Θεοτόκο . Και πάλι η απάντηση : Δριμύτατη , ασυνήθιστη κακοκαιρία και επιδημία καταβάλλουν τα αραβικά στρατεύματα. Συγκεκριμένα γεγονότα οδηγούν σε καιρικές ναυτικές επιτυχίες . Ή πολιορκία λύνεται – λύνεται ανήμερα της Παναγίας15 Αυγούστου του 718 – ενώ σφοδρή θαλασσοταραχή αποδεκατίζει τον αποχωρούντα Αραβικό στόλο . Ή Παναγία έσωσε όχι μόνο την αυτοκρατορία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη από την πλημμύρα του αραβικού Ισλαμισμού Ή Παναγία έσωσε το υπόδουλο γένος μας, και όταν βρισκόταν εκτεθειμένο στην αγριότητα ενός σκληρού κατακτητή , πού δεν λογοδοτούσε σε κανένα για τις αυθαιρεσίες του εις βάρος της ζωής , της τιμής και της περιουσίας των ραγιάδων.

Πως επιβίωσαν οι πατέρες μας επί 400 και πλέον χρόνια τουρκικής σκλαβιάς; Και πως κατόρθωσαν να φυλάξουν την πίστη τους ;

Αυτή ήταν η απορία παπικού απεσταλμένου στην Ελλάδα τον 17ο αιώνα του F .Richard .

Τελικά διαπίστωσε ότι οι Ορθόδοξοι αντλούσαν τη δύναμή τους από την Παναγία , «το πρόσωπο της οποίας», σημειώνει εντυπωσιασμένος , « ευλαβούνται βαθύτατα.».

«Σε όλα τα σπίτια» , γράφει , «βλέπεις εικόνες της Παναγίας . Είναι ο φρουρός , η καλύτερα η νοικοκυρά του σπιτιού» .

Η Θεοτόκος «εβρόντησε» η λαβωμένη της Τήνου κι όταν η πανίσχυρη Ιταλία θέλησε να κατακτήσει την πατρίδα μας το 1940. Το έθνος μας σε μια έξαρση ευλάβειας προς το πρόσωπό της, με τη βεβαιότητα της προστασίας της , αποδύεται στον αγώνα υπερ πίστεως και πατρίδος . Η σεμνή μορφή της διατρέχει το μέτωπό , ενισχύει και εμπνέει τους έλληνες στρατιώτες ενώ ιταλοί στρατιώτες ενίοτε παραδίδονται αμαχητί, διότι , καθώς οι ίδιοι ομολογούν , με έκπληξη τη βλέπουν να ηγείται των ελληνικών στρατευμάτων….

Βέβαια η Υπεραγία Θεοτόκος σκεπάζει το έθνος μας , όταν εμείς δεν φεύγουμε από τη σκέπη της , όταν καταφεύγουμε σ’ Εκείνη με πίστη και ανάλογη ζωή . Εκείνη ποτέ δεν μας εγκαταλείπει , εμείς την εγκαταλείπουμε και θερίζουμε τότε τους πικρότατους καρπούς της αποστασίας μας , οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι εθνικές συμφορές , οι ήττες και ταπεινώσεις .

Γιατί έπεσε η Βασιλεύουσα στα χέρια των Τούρκων το 1453 , παρά τις προσευχές των χριστιανών ; Γιατί η Μικρασιατική εκστρατεία ( 1919 – 1922) οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή;

Ας σημειωθεί ότι η επίθεση του κεμαλικού στρατού κατά των ελληνικών θέσεων εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου 1922 , και το μέτωπο κατέρρευσε την επομένη παραμονή της Κοιμήσεως της . Γιατί η κατά χάριν Μητέρα μας επέτρεψε τέτοια τραγωδία; Διότι με τις αμαρτίες μας την είχαμε εγκαταλείψει , τότε και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση διότι αποστασία από το Θεό σ΄ εκείνες τις περιόδους ήταν μαζική και πιο προκλητική.

Ας φροντίσουμε λοιπόν να ζούμε ο καθένας τη μετάνοια , αλλά και ας προσευχόμαστε ο Κύριος να δίνει μετάνοια στο λαό μας Ας μάθουμε να πέφτουμε στην αγκαλιά της μεγάλης Μάνας μας και να μένουμε στην αγκαλιά της. Τότε θα της δίνουμε το δικαίωμα να μας γεμίζει με τα δώρα της και στις κρίσιμες καμπές της ιστορίας του έθνους μας να φανερώνεται «ως βροντή τους εχθρούς καταπλήττουσα…» 

(Πηγή: « ο Σωτήρ τεύχος 620 έτος Απριλίου 2021) (Επιμέλεια Ελένη Κ. Αρμπή)

Δεν υπάρχουν σχόλια