Header Ads

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΑ «ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ φ.1748

Το ΔΠΔ κάνει τα ‘’στραβά μάτια’’ στις συνεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας

  


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) δεν τήρησε τη δέσμευσή του για απόφαση εκδικασης της υπόθεσης των παράνομων Τούρκων εποίκων στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο την Τετάρτη, ενώ η γενική εισαγγελέας είχε υποσχεθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα πριν ολοκληρώσει την θητεία της, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Η Fatou Bensouda είχε δεσμευτεί δημόσια για το ζήτημα τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ανέφερε η εφημερίδα, αλλά το γραφείο της την Τρίτη απέτυχε να κάνει ανακοινώσεις για τουρκικούς οικισμούς και τη Βόρεια Κύπρο, πριν λήξει η θητεία της την Τετάρτη.

«Η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη από το 1974, όταν η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στο νησί για να αντιμετωπίσει ένα πραξικόπημα που υποστηρίζεται από την Ελλάδα. Το 1983, η τουρκοκυπριακή ηγεσία διακήρυξε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία είναι αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Πολλές διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο την επανένωση του νησιού έχουν πραγματοποιηθεί από το 1974, αλλά μέχρι στιγμής καμία δεν τελεσφόρησε. Η Ελληνική Κύπρος έχει καταδικάσει εδώ και πολύ καιρό την άφιξη Τούρκων εποίκων στην ΤΔΒΚ, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού στο Βορρά, επικαλούμενο τον χαρακτηρισμό του ως εγκλήματος πολέμου βάσει της Σύμβασης της Γενεύης», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Είμαστε απογοητευμένοι, αλλά προφανώς δεν εκπλησσόμαστε καθόλου που η Γενική Εισαγγελέας Bensouda έχει αποχωρήσει από το αξίωμα χωρίς να αναλάβει το ζήτημα της παράνομης τουρκικής κατοχής στη Βόρεια Κύπρο», ανέφερε στην εφημερίδα η αντιπρόσωπος της Ισραηλινής ΜΚΟ Shurat Hadin, Nitsana DarshanLeitner. Το ΔΠΔ έχει γίνει «πολιτικό εργαλείο που κάνει τα ‘’στραβά μάτια’’ στα εγκλήματα της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο, ενώ παράλληλα ακολουθεί ‘’κατά πόδας’’ τις ‘’αιματοβαμμένες κατηγορίες’’ των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε η DarshanLeitner.

Δεν υπάρχουν σχόλια