Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1739

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Λιβύη : Τι θα γίνει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Η αποτίμηση της επίσκεψης Δένδια
  
  


in.gr 13 Απριλίου 2021, 10:55 
Τα βασικά μηνύματα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Βεγγάζη -σε συνέχεια αυτής του πρωθυπουργού- συνοψίζουν διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε η τύχη του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η Αθήνα ήταν τρία: 1) σε πρώτη φάση να μην αναληφθούν πρωτοβουλίες όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, 2) εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας στη Λιβύη και στήριξη των προσπαθειών για σταθεροποίηση της χώρας, 3) συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της χώρας. Θερμή ανταπόκριση των Λιβυκών αρχών.

Η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ανατολική Λιβύη (Βεγγάζη και Al Cubbah), η οποία έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, αποσκοπούσε στην εμπέδωση των μηνυμάτων όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και την αποφυγή, σε πρώτη φάση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, και την συνεισφορά στη χώρα για την ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Η ανταπόκριση των Λιβυκών αρχών και στα τρία μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετική.

Η θέση για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο Τόσο κατά τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Ανατολική Λιβύη κ. Qatrani, όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Saleh, τονίστηκε από Λιβυκής πλευράς ότι η θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι σαφής και παραμένει σταθερή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από την Βουλή και αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση Λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο. Υπογράμμισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και ότι βασικός της στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι προσωρινή. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι ορισμένες τρίτες χώρες, των οποίων η επιρροή θα μειωθεί εφόσον εκφρασθούν ελεύθερα οι πολίτες, δεν επιθυμούν την διεξαγωγή των εκλογών και καταβάλλουν σχετικές προσπάθειες.

Εν κατακλείδι, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ήταν μια ακόμα ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, με γνώμονα την εμπέδωση της διμερούς συνεργασίας και προβολής των δικαίων θέσεων της Ελλάδας.





Αποστάσεις Τσίπρα από Τσακαλώτο: Τον άφησε εκτός εκδήλωσης για το οικονομικό πρόγραμμα

  


in.gr 13 Απριλίου 2021 
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την πανδημία, παρουσιάζει το απόγευμα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία εκδήλωση με την οποία η Κουμουνδούρου θέλει να σηματοδοτήσει πολιτική αντεπίθεση. Το σχέδιο έχει εκπονηθεί από τεχνοκράτες και στελέχη, με την εποπτεία της αρμόδιας τομεάρχη Έφης Αχτσιόγλου, η οποία θα μιλήσει στην εκδήλωση, όπως και ο συναρμόδιος τομεάρχης για την Ανάπτυξη, Αλέξης Χαρίτσης. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι από την πρωτοβουλία βρίσκεται εκτός ο πρώην τσάρος της Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Τσακαλώτος απουσιάζει από κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετική με την οικονομία. Είχε προηγηθεί εκείνη στις 5 Απριλίου από την τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που συνδέουν τον παραγκωνισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «διευθετήσει» τα εσωκομματικά προβλήματα και να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και ιδίως προς την «αριστερή» πτέρυγα που τον αμφισβητεί συχνά πυκνά, αλλά και να δώσει νέο στίγμα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει στις 6 το απόγευμα και η εκδήλωσησυζήτηση έχει τίτλο «Οικονομία – Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή – Ο Δρόμος της Επανεκκίνησης».

Πέρα από τον κ. Τσίπρα, την κ. Αχτσιόγλου και τον κ. Χαρίτση θα μιλήσουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, Κώστας Μίχαλος (πρόεδρος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος επιμελητηρίου Αθήνας), Γιώργος Καββαθάς (Πρόεδρος ΓΕΣΕΒΕ), η δημιουργός του πλαισίου για τηνπροστασία της πρώτης κατοικίας Λούκα Κατσέλη, ο καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

Η παρουσίαση θα μεταδοθεί ζωντανά από τις σελίδες του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook και το Youtube.





Ετήσια Υγειονομική Εξέταση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ) στη Θεσσαλονίκη
  

13 Απρ 2021 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σχετικά με την ετήσια υγειονομική εξέταση και τις μετακινήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, έχει καταθέσει κατά το παρελθόν τις ερωτήσεις 8075/08/07/2020 και 1481/0511-2020, αφού αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ) στη Θεσσαλονίκη. Τα στελέχη που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, εξακολουθούν να υφίστανται οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία. Σημειώνουμε μάλιστα ότι το 424 ΓΣΝΕ, λόγω κορονοϊού, έχει μειώσει τις εκτελούμενες ετήσιες υγειονομικές εξετάσεις για το σύνολο του προσωπικού της Β. Ελλάδας σε 36 ημερησίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την μεγάλη δυσκολία προγραμματισμού των ραντεβού γι’ αυτή την εξέταση.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για την κατάσταση αυτή, διότι παρά το δίκαιο αίτημα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, για την πραγματοποίηση της ετήσιας υγειονομικής εξέτασης των στελεχών που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, τα στελέχη εξακολουθούν να μεταβαίνουν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ) στη Θεσσαλονίκη, για την πραγματοποίησή της.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

Για την πραγματοποίηση της ετήσιας υγειονομικής εξέτασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς;

Τι ποσά δαπανώνται μηνιαίως και ετησίως, ανά Κλάδο, για τη μετακίνηση, στέγαση και σίτιση των στελεχών που υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν υγειονομικές εξετάσεις σε στρατιωτικά νοσοκομεία εκτός τόπου διαμονής τους;





Ναι στη ρύθμιση Βορίδη που καταργεί τους «κόφτες» στην ψήφο των Αποδήμων

  

Υπέρ της ρύθμισης Βορίδη για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων τάσσεται το ΚΙΝΑΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη χαιρετίζει τη ρύθμιση που «καταργεί τους κόφτες» επισημαίνοντας ότι «με καθυστέρηση η κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας».

Η κυβέρνηση έρχεται στις θέσεις μας. Η Χαριλάου Τρικούπη χαιρετίζει τη ρύθμιση που «καταργεί τους κόφτες» επισημαίνοντας ότι «με καθυστέρηση η κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής: «Με καθυστέρηση η Κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους «κόφτες», οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους. Βέβαια οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αρχικό νόμο δεν είναι η δημοκρατική της ευαισθησία. Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες.

»Η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία, την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα. Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά. Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος – και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε -, ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων.

»Είναι ώρα το Σ/Ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους».

in.gr 12 Απριλίου 2021, 16:0





Κυριάκος Βελόπουλος στον Focus FM:

Έρχονται στα λόγια μας, λένε σήμερα αυτά που λέγαμε εμείς πριν από ένα χρόνο

  


Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στον Focus FM 103.6 ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος… Σε εκτενή αναφορά του για τους εμβολιασμούς, στηλίτευσε τις δηλώσεις από «επίσημα χείλη» που έκαναν λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό ακόμα και παιδιών ηλικίας 5-16 ετών.

Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί να κάνει το εμβόλιο κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με κορωνοϊό και άρα έχει αντισώματα. Ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε τη θέση του ότι το καθολικό κλείσιμο και η οριζόντια απαγόρευση οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας είναι εγκληματικά λάθη, τονίζοντας ότι «σήμερα, μετά από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός λέει αυτό που λέγαμε εμείς από την πρώτη στιγμή».

«Επειδή απέτυχαν, φτάνουν στο έσχατο σημείο τώρα να θέλουν να εμβολιάσουν και αυτούς που πέρασαν τον κορωνοϊό και έχουν ανοσία, και μικρά παιδιά!», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του σε αυτό.






Η πολιτική διαχείριση της πανδημίας έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά...

  


...με όλες τις έννοιες της λέξης «ολοκληρωτικά». Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να δομήσει μια συγκεκριμένη πολιτική και αφήνεται στα πιο νεοφιλελεύθερα ένστικτά της:

ένα τοξικό και ταξικό μείγμα του «ο καθένας μόνος του» συνδυασμένο με παράλογα κατασταλτικά μέτρα.

Μόλις χθες, ενόψει και των γιορτών του Πάσχα και του επικείμενου «ανοίγματος» στον τουρισμό, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως το «άνοιγμα του τουρισμού» δεν συνδέεται απαραίτητα με το άνοιγμα της εστίασης, εκπέμποντας το σινιάλο ότι κόπτεται για τις μεγάλες allinclusive ξενοδοχειακές μονάδες και οι επαγγελματίες της εστίασης ας βουλιάξουν.

Η ίδια λογική ισχύει και για το λιανεμπόριο: το μισερό «άνοιγμα» του λιανεμπορίου μόνο με sms και ραντεβού κόντρα σε κάθε βιωμένη εμπειρία της ψυχολογία του καταναλωτή, δεν είναι παρά ένας κυνικός εμπαιγμός προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όταν η εμπειρία της απρόσκοπτης λειτουργίας των σουπερμάρκετ και των πολυκαταστημάτων δείχνει ότι με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας μπορεί μια να λειτουργήσει κάθε είδους επιχείρηση – αρκεί βέβαια να ανήκει σε ένα ισχυρό λόμπι που να θέλει διακαώς η κυβέρνηση να το εξυπηρετήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια