Header Ads

ΕΝΟΧΗ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΨΙΑ Φ.1738

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένοχη και η χειραψία;

  


Γράφει ο Κώστας Τσάτσαρης *

Περίμενε κανείς να ενοχοποιηθεί και η χειραψία, ότι μεγιστοποιεί τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοιού; Όχι βέβαια. Αλλά, οι λοιμωξιολόγοι με τον κ. Τσιόδρα, μας απαγόρευσαν τη χειραψία, διότι διευκολύνει τη μετάδοση της πανδημίας.

Είναι γεγονός, ότι μας έχει στοιχίσει πολύ η έλλειψη μιας χειραψίας. Γιατί ένας καλός χαιρετισμός, είναι η πιο ζεστή ανθρώπινη επικοινωνία και εκφράζει διάφορα συναισθήματα. Το ακροσωματικό αυτό άγγιγμα δύο ανθρώπων δια χειραψίας, ηλεκτρίζει και διεγείρει τις διαθέσεις του χιαρετούντος προς τον χαιρετιζόμενου και τανάπαλιν .

Ο τρόπος και η διάρκεια της χειραψίας εκφράζει άλλοτε φιλική αγάπη , άλλοτε δύναμη, εγωισμό, μετριοφροσύνη, κοινωνική αναγνώριση ή ανεπιθύμητη συνάντηση. Η διάρκεια της χειραψίας, δείχνει φιλική αγάπη και διάθεση για συνεχή επικοινωνία. Η δυνατή και παρατεταμένη χειραψία με πολλές κινήσεις, δείχνει διάθεση για επανάληψη και μεγάλη ικανοποίηση για τη συνάντηση.

Η με παρατεταμένο και χαλαρό χέρι, δείχνει ανεπιθύμητη συνάντηση και τελειώνει γρήγορα.

Η ακροσωματική αυτή χειραψία, το άγγιγμα των ακροδαχτύλων δύο ανθρώπων ηλεκτρίζει τις καρδιές των και τους χαροποιεί τη συνάντηση.

Σε υπηρεσιακό επίπεδο, διαφόρων υπηρεσιών, ο προϊστάμενος πρέπει να τείνει πρώτος το χέρι προς τον υφιστάμενο για χαιρετισμό. Αυτό δείχνει και ανωτερότητα του προϊσταμένου. Δεν είναι σωστό και ευγενικό, να τείνει πρώτος το χέρι ο υφιστάμενος προς τον προϊστάμενο για χαιρετισμό.

Αλλά και μεταξύ ιδιωτών με ηλικιακή διαφορά πρέπει να υπάρχει σεβασμός και ευγένεια προς τον μεγαλύτερο συνάνθρωπο. Όλες αυτές οι χειραψίες που συνιστούν αυθόρμητες εκφάνσεις της συμπεριφοράς του πολιτισμού μας, τώρα δεν υπάρχουν.

Άλλαξαν, από την ημέρα, που οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι μας ενημέρωσαν ότι οι χαιρετισμοί και ιδιαίτερα η χειραψία μεγιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας. Οι πολίτες έπαυσαν όχι μόνο τις χειραψίες αλλά και τους άλλους χαιρετισμούς. Έτσι τηρούν τις αποστάσεις, όχι συγχρωτισμοί , που αφορούν επίσης τις μάσκες.

Σκοπός όλων μας είναι, να απαλλαγούμε το γρηγορότερο από την πανδημία, αποκτώντας την ελευθερία μας γυρίζοντας στην πολυπόθητη κανονικότητα που είχαμε… 

*Ο κ. Τσάτσαρης Κώστας είναι Δάσκαλος από την Κόρινθο

Δεν υπάρχουν σχόλια