Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ Φ.1737

Θετική γνωμοδότηση από την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης επί του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ)
  

Θετικά γνωμοδότησε η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης επί του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη σχετική συνεδρίαση, υπό τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλη Σκαντζό, έκανε παρέμβαση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σε αδρές γραμμές αναφέρθηκε στις δράσεις που είτε ήδη υλοποιεί, είτε προγραμματίζει η Περιφέρεια σε σχέση με το ζήτημα των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων, την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στη γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο, έργο για το οποίο έχουν δεσμευτεί πιστώσεις 15 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόθεση για επιπλέον πιστώσεις από την πλευρά της Περιφέρειας με στόχο την επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής στο σύνολό της. Ακόμα, τόνισε την αγορά από την Περιφέρεια αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τις ανάγκες των υπηρεσιών της.

Παράλληλα, σημείωσε τις φυτεύσεις δέντρων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, τις παρεμβάσεις σε περιοχές φυσικού κάλλους όπως η Νέδα και το Πολυλίμνιο, κι ακόμα τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει για την αντιδιαβρωτική προστασία από τη θάλασσα στα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, τόνισε την υπογραφή, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτη για την ανάπτυξη 2 έως 3 ομβροδεξαμενών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Τέλος, ο Π. Νίκας εστίασε και στις σχεδιαζόμενες δράσεις για την διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού σε περιοχές με προβλήματα, όπως η Μάνη και γνωστοποίησε ότι ήδη προχωρεί η επεξεργασία μιας καμπάνιας για την εξοικονόμηση και την ορθολογική διαχείριση του νερού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.






ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΝΙΚΑΣ - ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
  

Τρεις προγραμματικές συμβάσεις για έργα στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Κορινθίων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την Πέμπτη 18 Μαρτίου, στα Αθίκια, με τον Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο και παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας Τάσο Γκιολή.

Οι δύο συμβάσεις αφορούν έργα δημοτικής οδοποιίας και η τρίτη αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές του Δήμου Κορινθίων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού.

Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος είχε και συναντήσεις με φορείς της περιοχής, γνωστοποίησε παράλληλα, ότι με τις εκπτώσεις που προέκυψαν από τα πιο πάνω έργα -που θα υλοποιήσει η Π.Ε. Κορινθίας- θα κατασκευαστεί ο κόμβος στο Γκα, στην παλιά εθνική οδό.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ





Προτάσεις περίπου 10 εκ ευρώ εντάχθηκαν στο ΠΑΑ με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

  


Σε 9.617.564,70 ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των 78 ιδιωτικών σχεδίων που με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020.

Τα εν λόγω έργα περιλαμβάνονται στο Τοπικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Ομάδας Τοπικής Δράσης “Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. ΑΟΤΑ”.




Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. ΑΟΤΑ
  

Συνάντηση εργασίας είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της “Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. ΑΟΤΑ” Μαρίνη Μπερέτσο. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο πιο πάνω φορέων, με αντικείμενο την υποστήριξη της Περιφέρειας από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. ΑΟΤΑ στην σύνταξη και προετοιμασία φακέλων διαφόρων έργων προς υποβολή τους στα προγράμματα “Αντώνης Τρίτσης” και ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027.




Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον δήμαρχο Νεμέας Κ. Φρούσιο

  

Την έναρξη των διαδικασιών για άμεση προώθηση και ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ του έργου ανακατασκευής του Κέντρου Υγείας Νεμέας συζήτησε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, ο οποίος τον επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Μαρτίου στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Στην ίδια συνάντηση, παρουσία και του προέδρου της Αρχαίας Νεμέας, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι έχει ήδη προκηρυχθεί το έργο κατασκευής wc στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια προτίθεται να στηρίξει με ουσιαστικές αποφάσεις την πρωτοβουλία του Δήμου Νεμέας για τη δημιουργία θεματικού πάρκου για τους άθλους του Ηρακλή.

Ακόμα, συζητήθηκε η υποβολή για χρηματοδότηση με 2.000.000 ευρώ, από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, της ανακατασκευής της οδού Δερβενακίων, ενώ αναφορικά με την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού Αρχαίας Νεμέας – Δερβενακίων ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι οι επισκευές που απαιτούνται θα γίνουν στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου, έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 15.000.000 ευρώ.





ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  


Τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας Αναστάσιο Γκιολή επισκέφθηκε ο νέος Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κορινθίας, Πύραρχος Νίκος Κούρος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή θα συνδράμει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, εν όψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για την ανασυγκρότηση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, παρουσιάζοντας στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής την προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κορινθίας κα Ρούλα Χαρίτου.






ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΜΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ

  


Το Κέντρο Υγείας Νεμέας επισκέφθηκε χθες Τετάρτη 31 Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας Τάσος Γκιολής όπου και προέβη στην παράδοση ενός εξακάναλου ψηφιακού ηλεκτροκαρδιογράφου.

Η παράδοση, παρουσία και του Δημάρχου Νεμέας Κώστα Φρούσιου, έγινε στο πλαίσιο ενίσχυσης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, των δημοσίων δομών υγείας, τις οποίες -όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης- η Περιφέρεια θα συνεχίσει να συνδράμει στον αγώνα τους εναντίον της πανδημίας.

Τέλος ο κ. Γκολής ανέφερε την ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας με προϋπολογισμό περίπου 300.000€, η οποία θα ενταχθεί σε πρόσκληση ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Κ.Υ. Νεμέας Στάθης Σκληρός, όπως και ο Δήμαρχος, εξέφρασαν ευχαριστίες προς την Περιφέρεια για το συνολικό ενδιαφέρον της για την περιοχή το οποίο μετουσιώνει σε ουσιαστικές πράξεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ






«Νέας Πελοποννήσου» & του Πέτρου Τατούλη

Καρκινοβατεί ακόμη και το τοπικό πρόγραμμα Leader, στους νέους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

  


Από την υστέρηση στην άσκηση διοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καρκινοβατεί ακόμη και το τοπικό πρόγραμμα Leader, στους νέους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Διαβάσαμε μάλιστα με πηχυαίους τίτλους δελτία τύπου για νέο ξεκίνημα(!) στα τοπικά προγράμματα Leader, με παρέμβαση Νίκα.

Αντί της ανάληψης ευθύνης για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων Leader με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής Νίκα, τι βλέπουμε δυστυχώς μέχρι σήμερα; Μόνο προσπάθεια παραπληροφόρησης. Στα πολλά παράδοξα και τραγελαφικά, εντάσσεται και η απέλπιδα προσπάθεια ταύτισης της πολιτικής ύπαρξης του κ. Νίκα με την Κυβέρνηση της Χώρας, θέλοντας να δικαιολογηθεί - διασωθεί από τις μεγάλες ευθύνες του, αλλά βέβαιο είναι πως θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη στασιμότητα, την αδιαφάνεια και την κατασπατάληση πόρων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Διαβάσαμε σε δελτίο τύπου, πως… υπέγραψε ο κ.Νίκας, κάτι που ορίζουν ρητά οι διαδικασίες του προγράμματος Leader, αποφάσεις ένταξης 78 επενδύσεων στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα ύψους 9.360.000 ευρώ!!! Δηλαδή για μία ακόμη φορά παρουσίασε την τυπική διαδικασία που έχει ορίσει το Υπουργείο για την αποκέντρωση, ως δική του αρμοδιότητα, δουλειά και κόπο. Αντί να απολογηθεί για την απαράδεκτη καθυστέρηση και πάγωμα 1,5 χρόνο του προγράμματος Leader, προσπαθεί σήμερα τη δική του υστέρηση, να την παρουσιάσει ως δικό του επίτευγμα.

Μάλιστα για να καλύψει και τις ευθύνες του, αναφέρει πως με δική του πρωτοβουλία έγινε υπερδέσμευση κονδυλίων, «ξεχνώντας» να αναφέρει πως αυτό ήταν σαφές και ξεκάθαρο από την αρχή του προγράμματος Leader και είχε ανακοινωθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις των Εταιρειών και φυσικά δεν αφορά την Περιφέρεια, αλλά είναι απόφαση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων.

Στον ισχυρισμό πως μετέφερε ο κ.Νίκας κονδύλια από το Π.Α.Α. της Δράσης 4.2.1 για τη Μικρή Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στις Αναπτυξιακές, πάλι « ξέχασε» να αναφέρει πως λόγω σωρείας προτάσεων, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Τατούλη , είχε καταφέρει να εξασφαλίσει επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ, με απόφαση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη την οποία, η νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνέχισε κανονικά.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αποκλειστική ευθύνη του κ.Νίκα, μας επιβάλει να αναλάβουμε δυναμικές πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η κατηφόρα που θα επιφέρει δραματικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας.


     






Δεν υπάρχουν σχόλια